Rūdolfs Balcers par hokejistu izauga Norvēģijā un labi zina, kā pārspēt šīs valsts labākos vārtsargus. (Foto: AP/Scanpix)

Norvēģi bez kārotā Balcera un ar desmit debitantiem

Hokejs
2023. gada 17. maijā 09:37 2023. gada 17. maijā 09:37
  Māris Siliņš | Jauns.lv
Latvijas izlase pasaules čempionātā šovakar ar spēli pret Norvēģiju sāks skrējienu pēc ceturtdaļfināla, kurā iespēja vēl kādam klupienam vairs nav palikusi.

Hokeja pavasaris Latvijas līdzjutēju sirdīs joprojām ir dzīvs. Pietika ar vienu labu spēli, ar vienu skaistu uzvaru, lai visi ķertos pie rēķināšanas, ka ceturtdaļfināla vilciena pēdējais vagons ir vēl tepat Rīgas stacijā. Lai uz to paspētu, nākamajās trīs spēlēs ir vajadzīgas uzvaras un pretinieki ir visnotaļ pateicīgi – Norvēģija, Slovēnija un Kazahstāna. Šodien, par četrām stundām agrāk kā citus vakarus, tikšanās ar norvēģiem. Pēc trīs spēlēm viņi turnīra tabulā ierakstījuši par diviem punktiem vairāk.

Kā vienmēr, īpaši principiāla spēle solās būt Rūdolfam Balceram, kurš bērnību pavadīja Liepājā, bet par hokejistu kļuva Norvēģijā. Tur ir viņa mājas, liela daļa labāko norvēģu hokejisti ir viņa čomi, taču šovakar viņi būs pretējās laukuma pusēs. Varēja būt arī citādāk. “Bija cilvēki, kas ar mani kontaktējās, lai panāktu, ka mainu savu izlasi. Taču tā nekad nebija kā opcija. Uzaugu latviešu ģimenē. Pat, ja dzīvoju Norvēģijā, Latvija ir mana valsts,” pirms šīs sezonas Tampabejas medijiem situāciju skaidroja Balcers.

Kad Liepājas jaunatnes hokejā sākās juku laiki, Balcera un viņa komandas biedra Maksima Ponomarenko vecāki nolēma pārcelties uz Norvēģiju, kur 14 gadus vecajiem puikām tika nodrošinātas labākas izaugsmes iespējas. Pēc trīs gadiem “Lorenskog” kluba sistēmā Balcers pārcēlās uz Stavangeras “Oilers”, kur nobrieda par spēlētāju. Šo komandu un pilsētu Rūdis uzskata par savējo, bet sirdī viņš ir palicis latvietis un liepājnieks. Šis Balceram ir ceturtais pasaules čempionāts, taču visiem labā atmiņā viņa debija tieši pret norvēģiem 2018. gadā un izcilais vārtu guvums pagarinājumā.

Lai turpinātu sapņot par ceturtdaļfinālu, kādus Rūda vārtus vajadzētu arī šovakar. Ja trīs iepriekšējos pasaules čempionātos Balcers allaž bija uzbrukuma līderis, tad pagaidām trīs spēlēs ripa pretinieka vārtos nav dabūta. Varbūt šovakar?

Norvēģijas izlase izcīnījusi četrus punktus un varēja būt arī seši, ja pēdējā trešdaļā nebūtu izlaists 3:1 pārsvars pret kazahiem. Tomēr uz papīra šī norvēģu hokeja versija nešķiet pati draudīgākā. Norvēģu spožākā zvaigzne, viens no Minesotas “Wild” uzbrukuma līderiem Mats Zukarello pasaules čempionātā pēdējo reizi spēlēja pirms septiņiem gadiem. Norvēģijas čempionāta rezultatīvākais vietējais spēlētājs, savulaik KHL ietvaros Rīgā bieži redzētais un spīdējušais Patriks Tūresens pasaules čempionātā nav spēlējis jau četrus gadus. Malā pagājuši vēl vairāki veterāni un uz Rīgu atvesti desmit debitanti. Trīs hokejisti vēl ir padsmitnieku vecumā, bet komandas vidējais vecums ir trešais jaunākais visā turnīrā. No palikušajiem veterāniem jāizceļ Mika Indraša komandas biedrs aizvadītajā sezonā Šveningerē Kens Andre Ulimbs. Savstarpējā sāncensībā Miks iemeta par pieciem vārtiem vairāk un apsteidza norvēģi par astoņiem rezultativitātes punktiem. Ulimbam aiz muguras ir jau 12 čempionātu pieredze. No jaunajiem var atzīmēt 20 gadus jauno aizsargu Ūli Julianu Holmu, kuram ir līgums ar Kolumbusas “Blue Jackets”, taču augstāk par fārmklubu AHL līgā vēl nav izdevies tikt.

Šī ir tā reize, kad Latvijas izlasei ir vairāk jādomā pašiem par savu spēli un laime būs jāmeklē uzbrukumā. Te ir lietas, kur ir iespējas milzīgam progresam. Pēc trīs aizvadītām spēlēm Latvijas izlase ir sestajā vietā izdarīto metienu skaita ziņā, taču ceļu vārtos atradis tikai 5,81% mesto ripu. Tas ir ceturtais sliktākais rādītājs, taču labā ziņa, ka norvēģiem klājies vēl švakāk un viņu metienu realizācija ir 5,19%. Latvijas un Ungārijas izlases ir palikušas vienīgās, kas šajā čempionātā vēl nav guvušas vārtus vairākumā. Mums bijušās septiņas iespējas, teju 15 minūtes un nevieni vārti...

Tie laiki, kad norvēģus apspēlējam teju uz vienas slidas, palikuši ceturtdaļgadsimtu senā vēsturē. Pēdējā laikā savstarpējās cīņas bijušas sīvas, taču joprojām biežāk uzvar Latvija un arī šovakar būsim favorīti. Pēdējo reizi norvēģus ar 4:3 apspēlējām decembrī pārbaudes turnīrā un deviņi tā mača dalībnieki Latvijas izlasē ir arī tagad.

Mačs sāksies plkst.16.20, tiešraidē to pārraidot kanālam LTV7. Plkst.20.20 nūjas šajā grupā Rīgā krustos Kanādas un Kazahstānas hokejisti. Šo spēli pārraidīs kanāls "Tet hokejs".

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai, bet pirmdien pirmo reizi pasaules čempionātu vēsturē ar 4:3 papildlaikā tika uzvarēti čehi.  Piektdien Latvija tiksies ar Slovēniju, sestdien - ar Kazahstānu, bet noslēdzošajā grupas spēlē 23. maijā stāsies pretī Šveicei.

B grupā pēc trim spēļu kārtām Šveicei ir deviņi, Kanādai - astoņi, bet Čehijai - septiņi punkti. Četrus punktus ieguvusi Slovākija un Norvēģija, divus Kazahstāna un Latvija, bet bez punktiem ir Slovēnija.

Tikmēr Tamperē A apakšgrupā plkst.16.20 cīnīsies ASV un Austrija, bet četras stundas vēlāk laukumā dosies Somija un Francija. Šīs spēles tiešraidē pārraidīs attiecīgi "Tet hokejs" un LTV7 kanāli.

Saistītās ziņas

Deviņi zīmīgi un spraigi stāsti par Latvijas hokeja izlasi un tās leģendām
Saimnieku nedienas. Vai tiešām Latvijai tik ļoti vajadzēja rīkot šo pasaules čempionātu? 1
Latvijas hokeja izlase pirms spēles ar Norvēģiju papildina sastāvu 1

A grupā trijās spēlēs deviņus punktus izcīnījušas ASV, astoņus punktus - Zviedrija un Dānija, pa četriem - Francija un Somija, divi punkti ir Ungārijai, viens - Austrijai, bet Vācija pagaidām ir bez punktiem.

Latvijas un Norvēģijas izlases pasaules čempionātos tikušās 13 reizes, no kurām astoņās uzvarējuši latvieši, tajā skaitā svinot panākumu arī pērnā gada turnīrā (3:2). Šosezon tika aizvadīti arī divi savstarpēji pārbaudes mači, un arī tajos uzvarēja Latvija.

Latvija pret Norvēģiju pasaules čempionātā:

1997. gada 3.maijā 6:3

1999. gada 10. maijā 7:1

2001. gada 7. maijā 3:0

2006. gada 16. maijā 4:2

2007. gada 7. maijā 4:7

2008. gada 11. maijā 4:1

2010. gada 16. maijā 5:0

2012. gada 12. maijā 0:3

2016. gada 17. maijā 1:3

2018. gada 5. maijā 3:2, pag.

2019. gada 21. maijā 4:1

2021. gada 28. maijā 3:4, pag.

2022. gada 16. maijā 3:2

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).

Norvēģijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Henriks Heukelanns (Diseldorfas EG, Vācija), Jūnass Arntsens ("Orebro", Zviedrija), Tubīass Nurmanns (Sarpsborgas "Sparta");

aizsargi - Īsaks Hansens ("Leksand", Zviedrija), Ūle Bjergvīks-Holms (Klīvlendas "Monsters", AHL), Juhanness Juhannesens ("Mora", Zviedrija), Makss Krogdāls ("Vastervik", Zviedrija), Kristians Kosastuls (Helsinku IFK, Somija), Ēmils Lillebergs ("Oskarshamn", Zviedrija), Matīass Neštebē ("Bjorkloven", Zviedrija);

uzbrucēji - Filips Granats ("Tappara", Somija), Mīkaels Hāga (Lincas "Black Wings", Austrija), Ludvigs Hofs, Tomass Bergs-Peulsens (abi - Stavangeras "Oilers", Norvēģija), Andreāss Martinsens, Tomass Ulsens (abi - "Valerenga", Norvēģija), Sondre Oldens ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Kens Andrē Ulimbs (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Eiriks Salstens ("Storhamar", Norvēģija), Hovars Salstens, Markuss Vikingstads (abi - Sarpsborgas "Sparta", Norvēģija), Peters Vesterheims ("Mora", Zviedrija), Matīass Trēteness ("HPK Hameenlinna", Somija).

Citi šobrīd lasa

Sanda Dejus par visu algu nopērk teātra leģendas Antras Liedskalniņas vēdekli
Lietuvieši par Donu: šoreiz Latvija Eirovīzijā izmantoja "smago artilēriju"
NATO lidmašīnu skaļā riņķošana Latvijas debesīs iedzīvotājiem rada jautājumus 2
Pievienot komentāru