18 gadus vecā uzlecošā zvaigzne Leo Karlsons ikdienā spēlēja kopā ar Rodrigo Ābolu, bet tagad ir zviedru pirmās maiņas centrs un jaunākais savā izlasē vārtus guvušais hokejists. (Foto: EPA/Scanpix)

Cīņā par vēsturisku pusfinālu: Zviedrija arī bez zvaigznēm ir augsta klase

Hokejs
2023. gada 25. maijā 11:32 2023. gada 25. maijā 11:32
  Jauns.lv
Latvijas izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā tiksies ar vienu no saviem neērtākajiem pretiniekiem Zviedriju, kuru 26 gadu laika izdevies uzvarēt tikai vienreiz.

Zviedrijas hokeja sistēma ir tiktāl noslīpēta un augstas klases spēlētājiem bagāta, ka viņi var atļauties no saviem 107 šosezon NHL spēlējušajiem hokejistiem uz pasaules čempionātu atvest tikai deviņus, tik un tā paliekot starp galvenajiem favorītiem. Šovakar uz Rīgas ledus neredzēsim zviedru hokeja lielākos spīdekļus, lai gan pasaules spēcīgākās līgas pieredze dažādos laikos ir 19 šīs komandas spēlētājiem. Ja ielūkojamies statistikā, tad šosezon veiksmīgākā NHL sezona ar 45 (17+28) punktiem bija 20 gadus vecajam Detroitas “Red Wings” uzbrucējam Lukasam Reimondam. Starp visiem zviedriem viņš bija vien 18. vietā.

Pāri desmit gūto vārtu atzīmei NHL turpat Detroitā tika Jonatans Bergjens (15), Karls Grundstrēms Losandželosā (12) un Jakobs Silverbergs (10) Anaheimā. Iespējams, nākotnē par zvaigzni kļūs Rodrigo Ābola komandas biedrs Orebro,  atsevišķās spēlēs arī maiņas biedrs Leo Karlsons. 18 gadus vecajam uzbrucējam NHL draftā paredz vietu pirmajā piecniekā, viņš ir kļuvis par jaunāko Zviedrijas izlases spēlētāju pasaules čempionātos un arī par jaunāko vārtu guvēju. Turklāt, viņa kontā jau ir precīzi metieni un vieta pirmās maiņas centrā.

Aizsardzībā jāizceļ Šveices līgas vērtīgākais aizsargs Henriks Temerness, kurš ar desmit rezultatīvam piespēlēm ir pasaules čempionāta rezultatīvākais sava ampluā spēlētājs. Timotijam Liljegrēnam, kurš pirms pāris sezonām bija uz vienas strīpas ar Kristiānu Rubīnu, bija laba sezona Toronto “Maple Leafs”. Vēl viens šī kluba sistēmā uzaugušais un šosezon uz Vašingtonas “Capitals” aizmainītais aizsargs Rasmuss Sandīns iepriekšējā mačā guva savainojumu un Rīgā, visticamāk, nespēlēs. Tāpat savainoto sarakstā ir pieredzējušais uzbrucējs ar vienas NHL spēles pieredzi Andrē Petersons, kurš šo sezonu aizvadīja Zviedrijas klubā "HV71". Viņš savainojumu guva mačā pret ASV un šajā čempionātā bija pamanījies jseptiņos mačos gūt divus vārtus un atdot četras rezultatīvas piespēles.

Zviedrijas izlase ir pietiekami sabalansēta, ar labiem vārtsargiem un aizsardzību, strādājošu vairākumu, pietiekamu augstu metienu realizāciju. A grupā Tamperē zviedri izcīnīja sešas uzvaras pēc kārtas – 1:0 pret Vāciju, 5:0 pret Austriju, 2:1 pēcspēles metienos pret Somiju, 7:1 pret Ungāriju, 4:0 pret Franciju, 4:1 pret Dāniju. Tikai grupas turnīra noslēgumā 3:4 zaudējums pret ASV, taču kopējās tendences liecina, ka iemest zviedriem būs ļoti grūti.

Latvijas izlases  līdzjutēji pēc aizvakar izcīnītās uzvara pa šveiciešiem dzīvo eiforijā, arī komandas emocijas bija gluži kā pēc uzvaras finālā. Šodien gan sāksies izslēgšanas spēļu hokejs un latviešus par favorītiem neviens neuzskata. Bukmeikeri paredz, ka zviedriem būtu jāuzvar ar vismaz pāris vārtu starpību un droši vien tas ir diezgan precīzs abu komandu potenciālo spēku samēru novērtējums. Pēdējās savstarpējās spēles bijušas gana līdzīgas, tomēr kopējā statistika latviešiem ir graujoša – viena uzvara 17 mačos, neviena spēles pamatlaikā. Vēl trīs zaudējumi piedzīvoti olimpiādēs. Līdz ceturtdaļfinālam Latvija tikusi piekto reizi un to pārvarēt līdz šim nav spējusi, divas reizes atzīstot tieši zviedru pārākumu.

Latvija pret Zviedriju pasaules čempionātos

1997. gada 2. maijā 1:1

1999. gada 6. maijā 3:4

2000. gada 30. aprīlī 1:3

2001. gada 29. aprīlī 2:5

2003. gada 26. aprīlī 1:3

2004. gafa 5. aprīlī 1:4

2005. gada 10. maijā 1:9

2007. gada 30. arīlī 2:8

2009. gada 27. aprīlī 3:2, pag.

2010. gada 14. maijā 2:4

2012. gada 15. maijā 0:4

2015. gada 4. maijā 1:8

2016. gada 6. maijā 1:2 pag.,

2017. gada 11. maijā 0:2

2018. gada 17. maijā 2:3

2019. gada 20, maijā 4:5

2022. gada 4. maijā 0:1

Mačs "Arēnā Rīga" sāksies plkst.20.20, tiešraidē to pārraidot kanālam LTV7.

Plkst.16.20 "Arēnā Rīga" spēkosies Šveice un Vācija. Tamperē dienas pirmajā spēlē būs ASV un Čehijas mačs, bet vakarā spēkosies Somija ar Kanādu. Turnīru tiešraidē pārraida arī kanāli "Tet hokejs" un "360TV".

Pirms pusfināliem komandas tiek izsētas, balstoties uz to rezultātiem apakšgrupās.

Latvijas hokejisti pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam kvalificējušies pirmo reizi kopš 2018.gada un otro kopš jaunākā formāta ieviešanas, bet labāko astoņniekā iekļuvuši sesto reizi vēsturē. 

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai. Pēc tam sekoja vēsturē pirmā uzvara pār čehiem (4:3 papildlaikā) un tika izcīnītas vēl četras uzvaras - 2:1 pār Norvēģiju, 3:2 pār Slovēniju, 7:0 pār Kazahstānu un 4:3 papildlaikā pār Šveici. Pēdējā mačā iegūtie punkti ļāva ne tikai iekļūt ceturtdaļfinālā, bet izcīnīt trešo vietu B apakšgrupā.

Zviedrija ir Latvijas izlases visbiežākā pretiniece pasaules čempionātos - abas komandas tikušās 17 reizes, taču nevienā no tām latviešiem nav izdevies uzvarēt pamatlaikā. 1997.gada čempionāta mačā tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet vienīgā uzvara izcīnīta 2009.gadā, kad tika gūta virsroka ar 3:2 pēcspēles metienos. Pērnā gada meistarsacīkstēs zviedri uzvarēja ar 1:0, pateicoties Viljama Nīlandera vairākumā gūtajiem vārtiem.

Uz Toronto "Maple Leafs" uzbrucēja Nīlandera palīdzību Zviedrijas izlase cerēja arī šajā čempionātā, taču viņš nepievienojās valstsvienībai, un kā viens no šī lēmuma iemesliem tika minēts tas, ka hokejists no sastāva negribēja izstumt savu brāli Aleksanderu.

Latvijas izlases kapteinis čempionātā ir Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pilda Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitē Dans Ločmelis un Toms Andersons un Georgs Golovkovs.

Saistītās ziņas

VIDEO: Latvijai gūstot uzvaras vārtus, fanu pūlis aiz sajūsmas "eksplodē"
VIDEO: Porziņģis pievienojas Latvijas hokeja izlasei emocionālās svinībās
Latvijas hokejistu spēli arēnā skatās arī Porziņģis, Girgensons un Ostapenko

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Tādā veidā uzbrucēju Andri Džeriņu aizvietoja Golovkovs. Tāpat otrdien izlases rindas papildināja nedēļas nogalē sezonu Amerikas Hokeja līgā (AHL) noslēgušais aizsargs Kristiāns Rubīns.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas - Slovēnija un Ungārija - pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki par Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija), Kristiāns Rubīns (Kalgari "Wranglers", AHL);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL), Georgs Golovkovs ("Sodertalje", Zviedrija).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Jespers Vallsteds (Minesotas "Wild", NHL), Larss Jūhanssons (Gēteborgas "Frolunda"), Jākobs Jūhanssons ("Timra");

Aizsargi: Kristiāns Fulīns (Gēteborgas "Frolunda"), Henriks Tēmerness (Ženēvas "Servette", Šveice), Patriks Nēmets (Arizonas "Coyotes", NHL), Lūkass Bengtsons (Vēkšes "Lakers"), Timotijs Liljegrēns (Toronto "Maple Leafs", NHL), Rasmuss Sandīns (Vašingtonas "Capitals", NHL), Antons Lindholms ("Leksands"), Jūnatans Pudass (Šellefteo AIK);

Uzbrucēji: Pērs Lindholms (Šellefteo AIK), Denniss Īverbergs (Engelholmas "Rogle"), Markuss Sērensens ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Leo Kārlsons ("Orebro"), Lukass Raimonds (Detroitas "Red Wings", NHL), Oskars Lindbergs ("Bern", Šveice), Jākobs Silverbergs (Anaheimas "Ducks", NHL), Jūnatans Berggrēns (Detroitas "Red Wings", NHL), Fābians Seterlunds (Sanhosē "Sharks", NHL), Līnuss Jūhanssons (Kārlstades "Farjestad"), Denniss Rasmusens ("Davos", Šveice), Karls Grundstrēms (Losandželosas "Kings", NHL), Jākobs de la Rūse ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Aleksanders Nīlanders (Pitsburgas "Penguins", NHL).

Citi šobrīd lasa

Cilvēki "šūmējas": kāpēc 4. maiju dēvējam par Baltā galdauta svētkiem, kas kopīgs Neatkarības deklarācijai ar sēdēšanu pie viena galda? 2
Mirdza Martinsone un Mārtiņš Vilsons pie leģendārās "Mirāžas" auto atminas 40 gadu vecus notikumus
Vankūverā briest "šilovmānija"? Fani pat atrod analoģiju ar "bītliem"!
Tēmas: Pitsburgas Penguins, Anaheimas Ducks, Vašingtonas Capitals, Zviedrijas hokeja izlase, Latvijas hokeja izlase, Pasaules čempionāts hokejā, Polijas hokeja izlase, Lielbritānijas hokeja izlase, Slovākijas hokeja izlase, Slovēnijas hokeja izlase, Kazahstānas hokeja izlase, Norvēģijas hokeja izlase, Šveices hokeja izlase, Čehijas hokeja izlase, Kanādas hokeja izlase, ASV hokeja izlase, Somijas hokeja izlase, Vācijas hokeja izlase, Dānijas hokeja izlase, Francijas hokeja izlase, Ungārijas hokeja izlase, Austrijas hokeja izlase, Arēna Rīga, Latvijas Televīzija, Kristiāns Rubīns, Latvija, Dans Ločmelis, Polija, Šveice, ASV, Arvils Bergmanis, Čehija, 360TV, Dānija, Ronalds Ķēniņš, Georgs Golovkovs, NHL, Slovēnija, Rīga, "Lausanne", Ženēvas "Servette", Raimonds Vilkoits, Andris Džeriņš, Rūdolfs Balcers, "Bern", Detroitas "Red Wings", Toronto, Somija, Sanhosē "Sharks", Roberts Mamčics, Mārtiņš Dzierkals, Uvis Jānis Balinskis, Ungārija, Artūrs Irbe, Lielbritānija, Artūrs Šilovs, Minesotas "Wild", Tet, Arizonas "Coyotes", Oskars Batņa, Kārlis Čukste, Jānis Jaks, NCAA, Artis Ābols, Oskars Cibuļskis, Hokejs, "Davos", Rihards Bukarts, Losandželosas "Kings", Rodrigo Ābols, Renārs Krastenbergs, Miks Indrašis, Lauris Dārziņš, Kristers Gudļevskis, Slovākija, Vācija, Ralfs Freibergs, Ivars Punnenovs, Zviedrija, Toms Andersons, Kaspars Daugaviņš, Kristaps Zīle, Austrija, AHL, Toronto "Maple Leafs", Deniss Smirnovs, Roberts Bukarts
Pievienot komentāru