Armēnijas izlases treneris Oleksandrs Petrakovs pirms gada bija gatavs ņemt rokās ieroci un doties uz fronti aizstāvēt savu dzimteni Ukrainu. (Foto: IMAGO/Inpho Photography)

“Paņemšu sev līdzi divus trīs okupantus!” Armēnijas futbola izlases treneris bija gatavs doties frontē aizstāvēt Ukrainu

Futbols
2023. gada 19. jūnijā 04:51 2023. gada 19. jūnijā 04:51
  Jauns.lv
Armēnijas futbola izlases treneris, 65 gadus vecais ukrainis Oleksandrs Petrakovs pēc Krievijas sāktā iebrukuma bija gatavs doties frontē aizstāvēt dzimteni un par saviem izteikumiem saņēmis arī FIFA sodu.

Latvijas futbola izlase šovakar Eevānā lūkos tikt pie sava pirmā punktu 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Mača, kas Latvijas futbola draugiem skatāms "Viaplay platformā.

Pirms nedaudz vairāk nekā gada Petrakovs vēl bija Ukrainas izlases galvenais treneris, kad 24. februāra rītā viņu un visu ukraiņu tautu pārsteidza Krievijas iebrukums. Dzimis un audzis Kijivā, Petrakovs tobrīd par nepieļāva domu, ka varēt braukt uz drošāku vietu valsts rietumos. “Tas nebūtu godīgi. Cilvēkiem ir jāaizstāv dzimtene un es nevarēju braukt prom. Ja viņi nāk uz Kijevu, tad esmu gatavs ņemt rokās ieroci un  to aizstāvēt. Man ir 64 gadi, tas ir normāli, domāju, savus divus trīs okupantus es sev līdzi paņemtu,” plašākā intervijā “The Guardian” pirmās kara dienas atcerējās Petrakovs.

Raķešu uzlidojumi, slēpšanās bumbu patvertnēs kļuva par ikdienu. Treneris pieteicās Ukrainas teritoriālās aizsardzības vienībā un vēlējās doties aizstāvēt dzimteni uz frontes līniju. Tomēr beigās viņu atrunāja.  “Zinu, kāds esi cilvēks. Tev ir 64 gadi, bet armijā būs jāklausa citu komandas. Būsi noderīgāks citā “jomā” -,  armijas cilvēki treneri atrunājuši no šīs domas arī nelielās militārās pieredzes dēļ.

“Tas ir vienkārši naids. Tās nav dusmas, cilvēki ienīst tos, kas iebruka mūsu zemē. Mums ir vajadzīgs laiks, lai nomierinātos, bet pagaidām tas ir tikai naids,” savas un ukraiņu tautas sajūtas raksturoja Petrakovs.

Petrakova izteikumus histēriski uztvēra Krievijā, viņu futbola savienība pat pieprasīja UEFA diskvalificēt treneri par naida kurināšanu. Eiropas futbola vadība tik krasus soda mērus gan nepieņēma, tomēr pakratīja Petrakova virzienā ar pirkstu, brīdinājumu papildinot ar nelielu soda naudu. “Nenozīmīga summa, kuru Ukrainas futbola asociācijai ir tas gods samaksāt,” svītru zem šīs lietas pavilka federācijas prezidents Andrijs Pavelko.

Petrakovs, kurš visu dzīvi bijis krieviski runājošs, dzimtenē pārgājis uz ukraiņu valodu. Armēnijas izlasē gan par darba valodu kļuvusi krievu valoda, ko daži spēlētāji pārzina labāk nekā etnisko armēņu. Tāda situācija ir ar vairākiem Krievijā dzimušajiem un uzaugušajiem Armēnijas izlases spēlētājiem.

Armēnijā treneris ieradies ar mērķi aizvest šīs valsts izlasi līdz kāda lielā turnīra finālturnīram, kur tā vēl nav spēlējusi ne reizi. Ambiciozi mērķi, taču citādāk strādāt neesot jēga. Piektdien izcīnītā 4:2 uzvara Kārdifā pār Velsu ir trenera Petrakova pirmā lielā uzvara kopā ar Armēnijas izlasi. “Tai nebūs nekāda jēga, ja nākamajā spēlē nespēsim uzvarēt Latviju,” sprieda treneris, kura nākamais pretinieks būs mūsu valstsvienība.

Citi šobrīd lasa

Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
VIDEO: smagā avārijā Rīgas centrā gājis bojā autovadītājs
Pievienot komentāru