Parīzes olimpisko spēļu rīkotāji, neraugoties uz nelielu būvdarbu kavēšanos pašlaik vēl nesatraucas. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Parīzes olimpisko spēļu būvniecības darbi atpaliek no grafika; būvlaukumos notikuši jau 168 negadījumi

Citi sporta veidi
9. janvārī 15:47 2024. gada 9. janvārī 15:47
  Jauns.lv
Līdz Parīzes 2024. gada olimpisko spēļu sākumam (26. jūlijam) atlikušas mazāk nekā 200 dienas, un organizatori strādā ar pilnu sparu, lai pabeigtu objektus, kas ir aizkavējušies no būvniecības plānotā grafika, vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums “Inside the Games”.

"Mēs esam sākumposmā, tagad mums ir jāskrien sprints.  Viss paveiktais milzīgais darba apjoms ir bezjēdzīgs, ja tas netiks pabeigts līdz galam", Parīzes olimpisko spēļu rīcības komitejas vadītājs Tonijs Estangē.

Saskaņā ar būvdarbu veicēju “Solideo” izpilddirektora Nikolā Ferāna teikto, 84% darbu ir pabeigti, salīdzinot ar plānotajiem 89%. Tomēr uzņēmums ir konstatējis vairākas problēmas. Viņš uzsver arī drošību. Kopumā 70 objektos, kas jaut ir atklāti, ir reģistrēti 168 būvniecības negadījumi, kas gan ir četras reizes mazāk nekā parasti. Ferāns gan neprecizē, ar ko šis negadījumu kopskaits tiek salīdzināts un cik smagi bijuši negadījumi. Vai runa ir par vidējiem rādītājiem Francijā vai globāli pasaules lielāko sporta notikumu sagatavošanā.

Salīdzinājumam Jauns.lv jau vēstīja, ka, gatavojoties FIFA Pasaules kausam Katarā, bojā gāja tūkstošiem ārvalstu strādnieku.

Ferāns norāda, ka galvenā kavēšanās ir trīs objektos: “Grand Palais” – vēsturiska ēka Elizejas laukos, kur paredzēts rīkot paukošanas sacensības, trīs ēku būvniecības olimpiskajā ciematā un Kolombes peldbaseina, sinhronās peldēšanas treniņu centra. Tiesa, šie objekti daudz neatpaliekot no grafika.

Kad 2017. gada 13. septembrī, kad Parīze trešo reizi tika izraudzīta par olimpisko spēļu rīkotāju, viena no tās galvenajām priekšrocībām bija fakts, ka vairums sacensību norises vietu jau bija gatavas. Tas bija viens no visvairāk uzsvērtajiem Parīzes spēļu rīkotāju argumentiem.

11. jūlijā plānots atklāt “La Chapelle” sporta centrs pilsētas ziemeļos, kas ir viena no nedaudzajām sporta celtnēm, kas uzcelta no jauna. Tajā būs iespējams uzņemt 8000 skatītāju badmintona sacensībām (no 27. jūlija līdz 5. augustam) un pēc tam mākslas vingrošanas sacensībām (no 8. līdz 10. augustam). Pēc olimpiskajām spēlēm šī arēna kļus par mājvietu vienam no Francijas vadošajiem basketbola klubiem “Paris Basketball” un handbola komandai Parīzes “Saint-Germain”.

“La Chapelle” sporta centrs pēc olimpiskajām spēlēm kļūs par "Paris Basketball" mājvietu. (Foto: EPA/Scanpix)

Pēc grafika 1. martā būtu jāpabeidz olimpiskais ciemats, kas atrodas trīs vietās galvaspilsētas ziemeļos, 51 hektāra platībā, kurā izmitinās 14 500 sportistu, un kas pēc spēlēm kļūs par sociālajiem mājokļiem. Kā minēts, pašlaik kavējas trīs ēku būvniecība, kurā tiktu izmitināti ap 500 sportistu.  

Dažas dienas vēlāk tiks pabeigts darbs pie Akvatorijas centra - oriģinālas ēkas pretī “Stade de France”. Tā ir vienīgā jaunā ēka, kas būvēta tikai olimpiskajām spēlēm, un tajā notiks sinhronā peldēšana un niršana. Pārējās peldēšanas sacensības notiks Aizsardzības arēnā, kas ir vietējai regbija komandai piederoša iespaidīga iekštelpu halle, kurā tiks veikta plaša renovācija, lai tajā ierīkotu peldbaseinu.

Saistītās ziņas

“Nevis tiem, kas mīl sportu, bet tiem, kas var atļauties!” Parīzes olimpisko spēļu apmeklējums ne katram būs pa kabatai
Futbols uz mirušo kauliem: gatavojoties Pasaules kausam Katarā, pēkšņi miruši tūkstošiem strādnieku
Franču basketbolistiem kauns, kur Parīzes olimpisko spēļu mači būs jāaizvada NBA zvaigznēm

Tikmēr “Grand Palais” ir simbols Parīzes vēlmei apvienot monumentalitāti ar sportu. Tas notiek arī citās pilsētas daļās, piemēram, Eifeļa tornī un Konkordijas laukumā, taču ar pagaidu instalācijām.

“Inside the Games” norāda, ka Francija var lepoties, ka vismaz pagaidām ar no valsts budžeta piešķirtajiem 1,72 miljardiem eiro, kas paredzēti spēļu organizēšanai, pietiek un nekādi būtiski būvniecības izmaksu sadārdzinājumi nav konstatēti, lai gan, pēc Ferāna teiktā, Francijas budžetā šādam scenārijam esot rezervēti 57,5 miljoni eiro.

Nepilnas 200 dienas pirms spēļu sākuma, neraugoties uz dārgajā cenām, jau pārdoti 7,6 miljoni biļešu uz sacensībām.

Citi šobrīd lasa

Ko patiesībā var nodarīt jau karsētas eļļas izmantošana atkārtoti?
Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas 1
Lielākajai daļai cilvēku neizdosies pensionēties 65 gadu vecumā. Kāpēc tas kļūst nereāli? 4
Pievienot komentāru