Saragosas “Pabellon Principe Filipe” arēna, kurā Latvijas izlase spēkosies pret Spāniju. (Foto: Publicitātes foto)

Jauns.lv Saragosā. Latvijas basketbola izlase jaunu ceļu sāks Kukoča, Saboņa un Obradoviča auras gaisotnē

Basketbols
22. februārī 05:48 2024. gada 22. februārī 05:48
  Jauns.lv
Latvijas izlases vēstures jaunas nodaļas atvēršana notiks Saragosas “Pabellon Principe Filipe” arēnā, kur līdz šim jau notikuši ļoti svarīgi Eiropas basketbola notikumi. Kas notiks 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē starp Latvijas un Spānijas basketbola izlasēm, klātienē sekos līdzi arī portāls Jauns.lv.

1990. gadā uzbūvētājai arēnai tika piešķirts Spānijas karaļa Felipes vārds un tāds tas palicis šobaltdien. Nedaudz vairāk par desmit tūkstošiem līdzjutēju ietilpīgajā arēnā divas reizes notikuši Eirolīgas “Final Four” turnīri un šo spēlētāju atstāto sviedru un šampanieša sajaukuma smaržu joprojām glabā ēkas sienas. 1990. gadā te dominēja Splitas “Jugoplastika”, finālā ar 72:67 pārspējot “Barcelona”. Ar 20 punktiem un ar MVP titulu izcēlās viens no visu laiku labākajiem horvātu un visas Eiropas basketbolistiem Tonijs Kukočs.

Piecus gadus vēlāk ko līdzīgu te paveica Arvīds Sabonis un Madrides “Real”. Pusfinālā 21 punkts pret Francijas “Limoges” (62:49), finālā gūtie 23 punkti pret Grieķijas “Olympiakos” (73:61) bija leģendārā lietuvieša atvadas no Eiropas basketbola pirms došanās uz Portlendas “Trail Blazers”. Izcilajam trenerim Žeļko Obradovičam tas bija trešais no viņa deviņiem Eirolīgas tituliem, bet 1999. gadā kā Trevīzo “Benetton” treneris viņš Saragosā izcīnīja Saportas kausu.

“Viss sarkans, šī krāsa te dominē,” iztēlojoties durvju atvēršanu “Pabellon Principe Felipe” arēnā, saka Latvijas izlases bijušais kapteinis Jānis Blūms. Sarkana ir arī Spānijas izlases krāsa, tādēļ piepildītas tribīnes paliks šādās krāsās. “Arēnai patiešām ir sava aura. To rada gan vēsturiski notikumi, gan paši līdzjutēji.  Ja spēlēsi slikti vai viņi jutīs, ka necīnies, var pateikt indīgus vārdus savējiem,” savās atmiņās par laiku Saragosā ar Jauns.lv dalās Jānis Blūms. Saragasosas “Casademont” Spānijas ACB līgā spēlē joprojām un pašlaik tajā ir 11. vietā.

Apmēram pusceļā starp Madridi un Barselonu esošā Saragosa ir Aragonas reģiona lielākā pilsēta ar aptuveni 675 000 iedzīvotājiem, tātad ceturtā vai piektā visā Spānijā. Ar trīs aragoniešiem, kurus fani atbalstīs jo īpaši, ir pārstāvēta arī šī Spānijas izlase. Paplašinātajā kandidātu sarakstā iekļauti ir Karloss Alocens (Madrides “Real”), Haime Pradilja (“Valencia”) un Lukass Langarita (Saragasosas “Casademont”).

Saistītās ziņas

Mačā ar Spāniju nepiedalīsies Siliņš, Helmanis un Blūms
Jānis Timma stāsta par izjūtām atgriezties izlasē pēc pagājušās vasaras sāpīgās pieredzes
Lukas Banki panākumu recepte: “Krīzē ir atrodams arī spēks!”

Citi šobrīd lasa

Britu karalis Čārlzs III mierina citu vēža slimnieku, ka arī viņš ķīmijterapijas gaitā zaudējis garšas sajūtu 2
Gudļevskis paliek nepārspēts; Latvijas hokeja izlasei pirmā uzvara pamatlaikā
VIDEO: Mikroautobuss Jēkabpilī ietriecas kravas auto; ir bojāgājušais
Pievienot komentāru