Sergeja Bobrovska līdaciņā atvairītā ripa kļuvusi par Stenlija kausa izcīņas dienas epizodi, bet, daudzuprāt, tā varētu būt arī visas sezonas iespaidīgākā vārtsarga darbības epizode. (Foto: AP/Scanpix)

VIDEO: hokeja sezonas atvairījums Floridā, Ovečkins pilnībā pazudis

Hokejs
24. aprīlī 11:22 2024. gada 24. aprīlī 11:22
  Māris Siliņš | Jauns.lv
Izcila vārtsarga Sergeja Bobrovska epizode, neitralizēts Aleksandrs Ovečkins, atriebība Vankūverā un sabrukusi līgas labākā aizsardzība – tas viss noticis aizvadītās nakts Stenlija kausa izcīņas spēlēs, kurās latviešu pārstāvētās komandas cīnījās mainīgām sekmēm.

Par dienas un, pēc daudzu Ziemaļamerikas hokeja mediju domām, visas Stenlija kausa izcīņas labāko epizodi pretendēs Sergeja Bobrovska atvairījums. Brīdi, kad “Panthers” līdzjutējiem jau bija aukstas kājas un Meta Dumbas gūtie vārti šķita nenovēršami, Bobrovskis atmuguriski līdaciņā metās ripas ceļā un glāba situāciju. Zīmīgi, ka tas notika pie rezultāta 2:2, ja vadībā tiktu Tampa, varbūt rezultāts sērijā kļūtu neizšķirts.

Floridas “Panthers” 11. reizi pēc kārtas uzvarēja izslēgšanas spēļu pagarinājumā, šo iespaidīgo sēriju iesākot 2021. gadā. Šajā gadsimtā kas tāds nav padevies nevienai citai komandai, bet visu laiku garākā šāda sērija ar 14 pagarinājumu uzvarām pēc kārtas no 1993. līdz 1998. gadam padevās Monreālas “Canadiens”. Kā diena pret nakti pretī ir Tampas un viņu trenera Džona Kūpera melnā statistika – zaudēti 11 no pēdējiem 12 Stenlija kausa pagarinājumiem.

Kārteram Verheigī tie bija piektie uzvaras vārti pagarinājumā, visā NHL vēsturē vairāk iemetuši tikai Džo Sakiks (8) un sensenos laikos arī Moriss Rišārs (6). Viktors Hedmans asistēja abos “Lightning” vārtu guvumos, tā viņam bija 26. vairāku punktu Stenlija kausa spēle un šajā rādītājā viņš iekļuva visu laiku labāko Top-10. Panākts tika Bobijs Ors, bet līdz līderiem Polam Kofijam (56) un Rejam Burkam (50) ir ļoti tālu.

Uvis Balinskis šajā rekordu vakarā noraudzījās no malas, “Panthers” seši aizsargi ar pienākumiem tiek galā un treneru māņticība jeb uzvarētāji sastāvu nemaina ļauj prognozēt, ka ventspilnieks nespēlēs arī trešajā spēlē. Iespējams, “Panthers” izmaiņas būs jāmeklē otrās maiņas uzbrukuma centrā, 1+1 šajā spēlē sakrājušajam Semam Benetam otrajā trešdaļā trāpīja paša aizsarga Brendona Montūra mestā ripa un viņš vairs neatgriezās laukumā.

Ovečkins iedzīts aplokā

Ņujorkas “Rangers” aizsargi, īpaši pirmais pāris Adams Fokss un Raiens Lindgrēns, kā labi apmācīti ganu suņi Vašingtonas “Capitals” spožāko zvaigzni un cerēto uzbrukuma līderi Aleksandru Ovečkinu iedzinuši aploka stūrī. Pret šādu čekingu Ovi savos 38 gados īsti nevelk. Pirmajā spēlē bez metieniem pa vārtiem (vēl piecus bloķēja aizsargi), otrajā – viens. Četros vairākumos četri metieni garām vārtiem un neviens īsti bīstams. Turklāt tieši pēc Ovečkina kļūdas vairākumā “Rangers” aizskrēja pretuzbrukumā un Keandrē Millers otrajā periodā panāca 4:2 reindžeru labā. Iespējams, spēles izšķirošā epizode. Starp citu, tas ir tikai ceturtais aizsarga uzvaras vārtu guvums mazākumā pēdējo 20 gadu laikā.

“Rangers” izmantoja divus no pieciem vairākumiem ar lielisku 40% realizāciju. Tik labi kā šosezon Ņujorka vairākumā nav spēlējusi kopš 1978. gada, bet kopējā līgas statistikā “Rangers” vairākums šajā sezonā bija trešais labākais. Pēc pirmajām divām šīs sērijas spēlēm grūti saskatīt argumentus, ar kādiem “Capitals” varētu atgriezt intrigu.

Atriebība Vankūverā

Diez vai Entonijs Boviljē novembrī bija priecīgs, kad komandas algu apjoma atbrīvošanas nolūkos “Canucks” viņu aizmainīja uz Čikāgu pret nākamā drafta piektās kārtas izvēli. Martā, jau citā maiņas darījumā, uzbrucējs nonāca Nešvilā, bet sērijas otrajā spēlē pret savu bijušo komandu izgaršoja saldo atriebības garšu. Vārti un rezultatīva piespēle! Par spēles pirmo zvaigzni gan atzina līdzīgu statistiku savākušo Filipu Forsbergu. 

Saistītās ziņas

Vankūvera un Florida starp favorītiem; Bļugeru un Balinski vēl nenorakstām
Bļugera "Canucks" zaudē Stenlija kausa otrajā spēlē; "Panthers" panākums arī otrajā mačā
Vai Porziņģis šovasar kļūs par NBA čempionu? Netrūkst bažu par varenās Bostonas “Celtics” iespējām izcīnīt vēsturisko titulu

Lai gan rezultāts 1:4, var teikt, ka Nešvila šo uzvaru izrāva ar zobiem un zilumiem. 30 bloķēti metieni vienā spēlē gadās ļoti reti. “Canucks” bija agresīvāki, izdarīja 47 spēka paņēmienus (Nešvilai tikai 30), vairāk meta pa vārtiem (18-16) un vispār meta daudz vairāk (33 reizes garām vārtiem), taču kaut kur trūka veiksmes uzbrukuma noslēguma fāzē. Ja pirmajā spēlē trešā maiņa Garlands-Lindholms-Džošua tika pie 2+1, tad šoreiz viņiem -2. Starp citu, ja Lindholma vietā ieliktu Teodoru Bļugeru, tas joprojām būtu šosezon rezultatīvākais “Canucks” uzbrucēju trijnieks. Tedim negāja iemetienos, uzvarot tikai vienu no pieciem, taču bija laukumā vienīgo vārtu gūšanas laikā un padarīja savu darbu vairāk nekā trīs minūtēs uz ledus mazākumā. Daudz tiek runāts, cik lielu psiholoģisku iespaidu uz komandu atstāja “Canucks” pirmā vārtsarga Tačera Demko savainojums. Keisijs Desmits pie četriem ielaistajiem vārtiem īsti nav vainojams, taču nav izslēgts, ka kādā vakarā iespēja tiek dota Artūram Šilovam. Viņš uz rezervistu soliņa ir gatavs!

Par vārtsargiem paturpinot, pēdējās dienās daudz tika runāts par Kolorado “Avalanche” vārtu vīru Aleksandru Georgijevu, kurš sērijas pirmajā mačā pret “Jets” (6:7) no 16 metieniem atvairīja tikai deviņus. Kā atzina lavīnu spēlētāji, divu dienu garumā vismaz puse jautājumu bija par vārtsargiem. Tikmēr komandas iekšienē Georgijevs tika atbalstīts kā vien māk, pats atzina, ka tādu atbalstu nav saņēmis nekad un nekur. Un še tev – otrajā spēlē 28 atvairīti metieni no 30 un “Avalanche” uzvara ar 5:2. Tikmēr viens no līgas labākajiem vārtsargiem Konors Helibaks pieļāva rupju kļūdu aizvārtē, atvairīja tikai 87,7% metienu un regulārās sezonas labākā aizsardzības komanda “Jets” neizskatās pēc sevis – divās spēlēs ielaisti 11 vārti.

Citi šobrīd lasa

Īpašais 4. maija svētku pastaigas maršruts: izstaigā neatkarības atjaunošanas dienas vēsturiskās vietas!
Mirdza Martinsone un Mārtiņš Vilsons pie leģendārās "Mirāžas" auto atminas 40 gadu vecus notikumus
"Tas ir sirdi plosoši": Demija Mūra gatavojas Brūsa Villisa aiziešanai
Pievienot komentāru