Andžejs Ļebedevs kļūs par pirmo Latvijas spīdveja braucēju, kurš aizvadīs pilnu pasaules čempionāta “Grand Prix” seriāla sezonu. (Foto: FIM SPEEDWAY GRAND PRIX FOTO)

Ļebedevs pirms vēsturiskās sezonas grib pārliecināt sevi un citus, ka ir pasaules līmeņa braucējs

Citi sporta veidi
27. aprīlī 04:53 2024. gada 27. aprīlī 04:53
  Māris Siliņš | Jauns.lv
Latvijas spīdveja spožākā zvaigzne Andžejs Ļebedevs šonedēļ sāks dalību pasaules čempionāta “Grand Prix” seriālā, kurā pirmo reizi vēsturē varēs piedalīties visos sezonas posmos.

2017. gada Eiropas čempions Andžejs Ļebedevs divas reizes “Grand Prix” posmā piedalījies ar mājiniekiem piešķirtās kvotas palīdzību, pēdējās divas sezonas bija rezervista statusā un pie startiem ticis vairākkārt, taču pilna sezona būs kas jauns Latvijas motosporta vēsturē. “Vēlos pārliecināt sevi un citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs. Kā pirmais latviešu spīdvejists, braukšu pilnu “Grand Prix” seriālu, kas jau ir liels panākums. Katrā atsevišķā sacīkstē mēģināšu sasniegt pusfinālu,” savas ieceres ieskicē Ļebedevs. Daugavpilietis jau trīs reizes braucis “Grand Prix” posma pusfināla braucienā, vēl vairākas reizes bijis tam pavisam tuvu, tādēļ šāda apņēmība nav bravūra. Šajā pavasarī Ļebedevam izdevies paveikt visu iecerēto treniņu programmu gan trekā, gan motokrosa trasēs Spānijā, jaunās sezonas sākumā izdevušās vairākas labas sacīkstes, tādēļ visai pamatoti vairākos spīdveja resursos Andžeju min starp tiem, kas “Grand Prix” seriālā varētu sagādāt kādu pārsteigumu.

Jau ierasts, ka spīdveja braucēji sezonas laikā pārstāv dažādu valstu komandas, tas nav aizliegts, un izņēmums nav arī Ļebedevs. Viņš šopavasar paspējis startēt jau trīs valstu čempionātos. Čehijas klubu čempionāta pirmajā no četriem posmiem Pardubices “AMK Zlata Prilba” sastāvā daugavpilietis uzvarēja visus piecus braucienus, pārspējot 2021. gada pasaules čempionu Artjomu Lagutu, pērnās “Grand Prix” sezonas bronzas medaļās ieguvēju slovāku Martinu Vaculiku un šīs sezonas dalībnieku Janu Kvjehu.

Dānijas čempionāta pirmajā kārtā “Fjestad” sastāvā Ļebedevs atveda 16 no 18 iespējamiem punktiem, bet visas sacīkstes rozīnīte bija pēdējais brauciens, kuru uzvarot (otrais palika pretinieku komandā braucošais pērnās “Grand Prix” sezonas dalībnieks Andress Tomsens), ar 43:41 uzvarēja arī “Fjestad” komanda.

Galvenā darba vieta Ļebedevam ir Lešno “Unia”, kas ir tituliem bagātākā pasaules spēcīgākās līgas Polijas ekstraklases komanda. Pirmās kārtas mačā pret Čenstohovas “Tauron” (47:43) tribīnēs bija 11 tūkstoši fanu, kurus izdevās iepriecināt ar skaistu uzvaru. Ļebedevs ar 11 punktiem bija otrais rezultatīvākais komandā, vienā no braucieniem pārspējot arī pasaules čempionāta seriāla dalībnieku dāni Mikelu Mikelsenu. Polijas klubu pāru čempionāta ietvaros atsevišķos braucienos tika pārspēti arī dānis Leo Madsens un brits Roberts Lamberts. Šajā pavasarī Ļebedevs jau aizbraucis priekšā pieciem konkurentiem no “Grand Prix” seriāla un vairākiem no iepriekšējās sezonas – tas ir iemesls, kāpēc Latvijas pārstāvi min kā iespējamu sensācijas autoru.

Favorīta statusā joprojām ir polis Bartošs Zmarzliks, kurš pēdējo piecu gadu laikā uzvarējis četras reizes – vienīgais izņēmums bija pirms trīs gadiem jau pieminētais Lagutas triumfs, kad Zmarzliks palika otrais. Lielu apņēmību pacīnīties par titulu paudusi Dānijas spīdveja spožākā zvaigzne Leo Madsens. Sezonas griezumā viņi ir favorīti, taču katrā atsevišķā sacīkstē un braucienā uzvarēt var jebkurš. Šosezon seriālā ir pieci debitanti, (šādā statusā ir arī Ļebedevs), kas katru sacīksti padara vēl neprognozējamāku.

Nemainīgs ir “Grand Prix” formāts – katrā posmā uz starta stājas 16 braucēji, pa četriem braucējiem katrā no 20 braucieniem. Pēc tiem astoņi vislielāko punktu summu iekrājušie braucēji iekļūst divos pusfinālos, kur no katra pa diviem ātrākajiem braucējiem turpina sacensības finālbraucienā.

Galvenie tehniskie noteikumi šogad saglabājušies nemainīgi – motocikli joprojām aprīkoti ar 500 kubikcentimetru dzinēju, kas kā degvielu izmanto metanolu. Šiem motocikliem nav bremžu, tāpat tiem nav arī ātrumkārbas – motocikliem ir viens fiksēts pārnesums, kuru spīdveja braucējiem ir iespēja regulēt starp braucieniem.

“Grand Prix” pirmais posms 27. aprīlī notiks Donji Kraljevecas trasē Horvātijā. Sacensībās skatāmas arī Latvijā no 19:55 "Go3 Sport4" kanālā. Seriāla turpinājums 11. maijā Varšavā un 18. maijā Landshutas trekā Vācijā. Sezonas kalendārā kopā ir vienpadsmit posmi, devītais no tiem 7. septembrī tiks aizvadīts Biķerneku trekā Rīgā. Starp citu, spīdveja fani no visas pasaules jau ir gandrīz izpirkuši centrālo tribīni.

Savu “ātrā ceļa” sezonu sākusi arī Daugavpils “Lokomotīve”, joprojām apmeklētākā Latvijas sporta komanda. Pavisam nejaukos laika apstākļos pirmo mājas maču apmeklēja četri tūkstoši līdzjutēju, kurus “Lokomotīve” iepriecināja ar pēdējos divos braucienos nodrošinātu 51:39 uzvaru pār vienu no Polijas nacionālās (tā tagad sauc šīs valsts čempionāta pēc spēka trešo līmeni) līgas favorītu Gņezno “Start”. Pirms tam daugavpilieši izbraukumā ar 42:48 atzina Landshutas “Trans MF Devils” pārākumu, šonedēļ sacīkste Opolē, nākamais mačs savā trekā 19. maijā pret Pilas “Polonia”. Vēl pirms tam, 12. maijā, Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacīkste, bet Ļebedevs jau ir četru finālposmu dalībnieku vidū.

Citi šobrīd lasa

VIDEO: policija aiztur personu, kura Brīvības pieminekļa pakājē ar īpašu nicinājumu spārdīja ziedus
"Puisīt, tu tik daudz esi pārcietis" - Lietuvas zvaigzne Silvestrs Belts Eirovīzijā runā atklāti un saņem jautājumu no latviešiem
Mirusi Maskavas deputāta nežēlīgi sistā sieva. Deputāts bija atgriezies no "specoperācijas" Ukrainā un mēdza izgāzt dusmas
Pievienot komentāru