Latvijas izlases pamatvārtsargs pasaules čempionātā, visticamāk, būs Elvis Merzļikins, kuram būs jācenšas aizvietot pērn lieliski spēlējušo Artūru Šilovu. (Foto: Ieva Leiniša/LETA)

IIHF eksperts Podnieks par Latvijas izredzēm: “Ceturtdaļfināla sasniegšana ir ļoti iespējama”

Hokejs
9. maijā 16:01 2024. gada 9. maijā 16:01
 
Sporta
nodaļa
| Jauns.lv
Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) apskatnieks un hokeja vēsturnieks, latviešu izcelmes kanādietis Endrū Podnieks izklāstījis savas domas par gaidāmā pasaules čempionāta B apakšgrupu, un izteicis savas domas par Latvijas izlases izredzēm.

“Vai viņi to izdarīs vai neizdarīs?  Vai viņi var vai nevar atkārtot to, ko viņi vēsturiskā veidā paveica pagājušajā gadā?” retoriski jautā Podnieks.

“Latvija izcīnīja bronzas medaļu, savu pirmo reizi vēsturē Pasaules čempionātā izcīņā, un kopš tā laika priecājās par goda pjedestālu. Tagad viņiem ir jāķeras pie būtības un jāpārliecinās, vai viņi to var atkārtot. Viņu rīcībā nebūs turnīra vērtīgākā spēlētāja vārtsarga Artūra Silova, bet būs Elvis Merzļikins. Tāpat viņiem būs 12. Čempionātu aizvadošais Kaspars Daugaviņš un Rihards Bukarts, kurš pērn ar vienpadsmit punktiem bija komandas rezultatīvākais spēlētājs. Bronza būs grūts uzdevums, bet ceturtdaļfināls ir ļoti iespējas, un pēc tam - kā viņi zina no pagājušā gada, var notikt jebkas,” uzskata hokeja eksperts.

Podnieks prognozējis arī citu komandu izredzes, paužot, ka vāciešiem ir stabila komanda, bet atkārtot pērno finālu būs ļoti grūti. Aprakstot Franciju, Podnieks izcēlis viņu tradicionālās problēmas ar vārtu gūšanu. Šoreiz gan francūžiem netrūkšot pieredzējušu un labi zināmu uzbrucēju. Neraugoties uz to, ka izlase elitē nemainīgi ir kopš 2008. gada, ceturtdaļfināls sasniegts tikai vienreiz – 2014. gadā.

Kazahstānas hokejistiem, pēc Podnieka domām, nāksies koncentrēties uz dueļiem ar Franciju un Poliju, lai paliktu elitē piekto gadu pēc kārtas. Pagājušā gada 11. vieta komandai varētu viest labu pārliecību. Poļi elitē atgriezušies pēc 22 gadu pauzes un viņu vienīgais uzdevums – cīņā ar Franciju un Kazhstānu – nodrošināt palikšanu elitē, kas nebūšot viegli.

Kreiga Remzija trenētā Slovākija pēc pērnā gada neveiksmes un devītās vietas noteikti cer atgriezties labāko astotniekā, lai to paveiktu uzbrukuma līdera smagums būs jāiznes 20 gadus vecajam Jurajam Slafkovskim (Pekinas olimpisko spēļu vērtīgākajam spēlētājam) un veterāniem Tomašam Tataram un Pavolam Regendam.

Zviedri pēc neveiksmīgā čempionāta Rīgā (zaudējums Latvijai ceturtdaļfinālā un sestā vieta) pulcējuši ļoti talantīgu sastāvu un noteikti pieskaitāmi galvenajiem favorītiem uz zeltu. Uz izlasi šobrī raujas daudzi zviedru hokeja talanti, jo pamazām tuvojas olimpiskās spēles. Aizsardzības līnijā netrūkst spilgtu hokejistu ar Bufalo “Sabres” līderi Rasmusu Dālinu priekšgalā. Tikmēr amerikāņi pēdējo piecu gadu laikā četras reizes piedalījušies bronzas medaļu mačā. Šoreiz sastāvā tikai trīs spēlētāji nav no NHL (pārstāv ASV koledžu sporta asociāciju (NCAA). Sastāvā 13 spēlētāji ir dzimuši 2000. gados, bet komandas skaļākais vārds noteikti ir Džonijs Godro, kurš bija 2018. gada pasaules čempionāta bronzas medaļu ieguvēju sastāvā.

2024. gada čempionāts Prāgā un Ostravā norisināsies no 10. līdz 26. maijam. Latvijas hokeja izlase savu pirmo maču Ostravā aizvadīs 11. maijā plkst. 17.20 pret Poliju, bet dienu vēlāk tajā pašā laikā pret Franciju. 14. maijā Latvijas hokejisti plkst. 17.15 spēkosies ar Kazahstānu, bet diennakti vēlāk uzsāks spēli ar pasaules vicečempioniem Vāciju. 18. maijā plkst. 13.20 Latvijas izlasei spēle pret vieniem no galvenajiem favorītiem zviedriem, bet nākamajā dienā plkst. 21.20 pret Slovākiju – uz šo maču visas biļetes jau ir izpārdotas. Grupu turnīru mūsu hokejisti noslēgs 21. maijā plkst. 17.20 ar spēli pret ASV, ko apspēlēja pērn pasaules čempionāta bronzas mačā.

Latvijas hokeja izlases spēļu kalendārs (visi mači skatāmi LTV7)

11. maijs 17.20 Latvija – Polija

12. maijs 17.20 Latvija – Francija

14. maijs 17.15 Latvija – Kazahstāna

15. maijs 17.15 Latvija – Vācija

18. maijs 13.20 Latvija – Zviedrija

19. maijs 21.20 Latvija – Slovākija

21. maijs 17.20 Latvija – ASV

23. maijs 16.20 un 21.20 ceturtdaļfināla spēles

25. maijs 14.20 un 18.20 pusfināla spēles

26. maijs 15.20 un 20.20 medaļu spēles

Saistītās ziņas

FOTO: ar medaļas nastu, bet lielām ambīcijām. Latvijas hokeja izlase dodas uz pasaules čempionātu
FOTO, VIDEO: Latvijas hokeja izlase tiekas ar faniem Akropolē 08.05.24.
Latvijas hokeja izlases spēļu publiskā skatīšanās notiks Doma laukumā

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Ēriks Vītols (Keurū "KeuPa", Somija), Kristers Gudļevskis (Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins", Vācija);

aizsargi - Jānis Jaks, Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Markuss Komuls (Truā-Rivjēras "Lions", Kanāda), Ralfs Freibergs (Hradeckrālovas "Mountfield"), Oskars Cibuļskis (Herningas "Blue Fox", Dānija), Kārlis Čukste (Jēvles "Brynas", Zviedrija);

uzbrucēji - Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Renārs Krastenbergs (Grācas "99ers", Austrija), Haralds Egle (Liptovski Mikulāšas "MHK 32", Slovākija), Martins Laviņš (Ņūhempšīras Universitāte, NCAA), Fēlikss Gavars (Sv. Lorenca Universitāte, NCAA), Dans Ločmelis (Masačūsetsas Universitāte Emerstā, NCAA), Kaspars Daugaviņš (Mihalovces "Dukla", Slovākija), Eduards Tralmaks (Kladno "Rytīrži", Čehija), Raivis Ansons (Vilksbāras/Skrentonas "Penguins", AHL), Miks Indrašis (Jēvles "Brynas", Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Šellefteo AIK, Zviedrija), Rodrigo Ābols (Engelholmas "Rogle", Zviedrija).

Citi šobrīd lasa

"Par vienu lietu samaksāts trīs reizes," latvieši neuzskata par godīgu nodokli, ko ieviesīs jau vasarā 5
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
Pievienot komentāru