Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. augustā. FOTO. VIDEO

Kultūra
2013. gada 16. augustā 07:12 2013. gada 16. augustā 07:12
 
Klāt vērienīgie Rīgas svētki, kuri piedāvā daudzveidīgu un visnotaļ aizraujošo programmu. Rīdzinieki tik tiešām nenožēlos, ja šajās brīvdienās neizbrauks no galvaspilsētas! Tomēr, ja nu gribas doties ārpus Rīgas mūriem, varat izbaudīt Ziemeļlivonijas festivālu uz Latvijas un Igaunijas robežas - Ainažos.

Skaļi ies arī Jēkabpils Motoru svētkos un leģendārajā festivālā „Saldus saule”, bet, ja gribas kaut ko klasisku un rāmāku, tad jādodas uz Dzintaru koncertzāli, kur Inese Galante visus aicina uz festivālu „Summertime”, vai uz Rīgas biržu, kur Taizemes vēstniecība latviešus iepazīstina ar savu kultūru. Protams, daudz interesantu iespaidu atkal var gūt izstāžu zālēs – gan Rīgā, gan provincē.

1. Lielie Rīgas svētki

Rīgas svētkos šajā nedēļas nogalē dominē teātra, sporta un mūzikas aktivitātes. Svētku galvenās norises vietas ir 11. Novembra krastmala, Vērmanes dārzs un Spīķeru kvartāls, bet daudz interesanta ir arī citās pilsētas apkaimēs – gan centrā, gan nomalēs.

Sestdien, 17.augustā, 11. Novembra krastmalā no pulksten 13 visu dienu risināsies svētku programma „Teātru parāde”, kas sāksies ar divas stundas ilgu starptautisko seno spēkratu salidojumu „Rīga retro 2013”. Parāde pēc tam pārcelsies uz pilsētas centrālo daļu un Etnogrāfisko brīvdabas muzeju. Pēc izstādes krastmalā sāksies horeogrāfes Litas Beires deju uzvedums „Dvēseles stīgas” ar Raimonda Paula mūziku un Latvijas ielu vingrotāju paraugdemonstrējumi, pēc tam notiks Rīgas skaistāko suņu parāde un no pulksten 18.00 uzstāsies nepieradinātā folka orķestris, kam sekos koncertuzvedums „Mēs neapstāsimies!”.

Viens no krāšņākajiem pasākumiem 11. Novembra krastmalā sestdien būs Francijas ielu teātra trupas „Transe Express” uzstāšanās. Trupas izrādes sevī ietver pārsteidzošu mūzikas, teātra, vizuālo mākslu, akrobātikas un milzu instalāciju apvienojumu, kas ļāvis „Transe Express” izpelnīties atzinību visā pasaulē.

Visu sestdienu Daugavā starp Vanšu tiltu un pasažieru ostu notiks Rīgas kauss burāšanā, kas turpināsies arī visu svētdienu, 18.augustu. Savukārt starp Vanšu un Akmens tiltu notiks „Match Race” čempionāts, kurā par Rīgas kausu spēkosies augstākā līmeņa burātāju komandas no Igaunijas, Somijas, Zviedrijas un Latvijas. Sacensību pusfināls un fināls notiks svētdien, 18.augustā. Tikmēr pilsētas kanālā sestdien no pulksten 12.00 līdz 18.00 risināsies karnevāliska sacensība ar ūdens velosipēdiem „Kanāla regate”.

Toties Spilves lidlaukā sestdien norisināsies Aviācijas svētki, kuros seši pasaules labākie piloti starptautiskās aerobātikas sacensībās sacentīsies par Rīgas kausu „Riga Elite Aerobatic Master Cup”.

Sestdien notiks arī virkne sportisku aktivitāšu. Piemēram, laukumā pie Nacionālās operas sāksies Baltijā vērienīgākais brīvdabas diennakts basketbola turnīrs „Krastu mačs”, kurā piedalīsies ap 600 rīdzinieku.

Sestdiena būs arī ielu mūzikas diena - muzikanti būs sastopami pie Zviedru vārtiem, Torņa ielā, Doma laukumā, Bastejkalnā, Vaļņu ielā, Kaļķu ielā, Audēju ielā, Kalnciema kvartālā un Berga bazārā, kur skanēs visdažādāko stilu mūzika.

Atsevišķa pasākumu programma izveidota Vērmanes dārzam, kur 17. augustā notiks teātra izrādes, radošās darbnīcas, atrakcijas bērniem, paralēli visu dienu notiks arī „Grāmatu iela” - grāmatu tirdziņi, prezentācijas un tikšanās ar grāmatu autoriem. Savukārt vakarpusē notiks koncerti. Bet svētdien, 18.augustā, uz Vērmanes dārza skatuves visas dienas garumā valdīs krāšņa karnevāliska jautrība, humora pilnas Valmieras teātra dziedošo aktieru un pasaulslavenā muzikālās komēdijas kvarteta „MozARTGroup” no Polijas uzstāšanās.

Viens no krāšņākajiem pasākumiem 11. Novembra krastmalā sestdien būs Francijas ielu teātra trupas „Transe Express” uzstāšanās.

11. Novembra krastmalā svētdien, 18.augustā, turpināsies apjomīga „Teātru parāde”, kurā būs atvērti četri teātru spēļu laukumi. No pulksten 12.00 līdz 12.25 no krastmalas būs vērojams iespaidīgs aviācijas šovs. Jāteic, ka svētdien no pieciem pēcpusdienā krastmalā atkārtoti būs vērojami Francijas ielu teātra trupas „Transe Express” lielo leļļu priekšnesumi, bet no pulksten 18.30 uzstāsies Polijas muzikālās komēdijas kabarē stīgu kvartets „MozARTGroup”, kam sekos Latvijas Nacionālā teātra koncerts „Tikai tā” un Rīgas krievu teātra koncerts „Oskars Stroks Rīgā”. Svētku noslēgumā no pulksten 21.00 notiks koncertuzdevums „Lielpilsētas sapņi”, bet pašā noslēgumā – pulksten 22.45 visus priecēs uguņošana virs Daugavas.

Svētku programma ir visnotaļ plaša. Šie bija tikai daži lielākie pasākumi. Sīkāk ar programmu un māksliniekiem, kuri uzstāsies galvaspilsētas svētkos varat iepazīties internetā: www.rigassvetki.lv.

Video: Rīgas svētki 2013

2. Leģendārais mūzikas festivāls „Saldus saule”

Arī šogad Latvijas mūzikas cienītājus pulcēs leģendārais mūzikas festivāls „Saldus saule”. Sestdien, 17. augustā, no pulksten 17.00 Saldus Kalnsētas parka estrādē uzstāsies grupas „Pērkons” un „Opus Pro”, dziedātāji Dons ar grupu, Fēlikss Ķiģelis un Aivars Brīze, kā arī vairāki citi Latvijā iemīļoti mūziķi. Organizētāji teic, ka festivāls norisināsies līdz pat rīta agrumam – pieciem no rīta.

Festivāls „Saldus saule” radies 1987. gadā ar mērķi godināt saldenieku, izcilo ģitāristu, komponistu un grupas „Līvi” dibinātāju, 1985. gadā traģiski autokatastrofā bojā gājušo Ēriku Ķiģeli. Kopš vairs nenotiek „Liepājas dzintars”, „Saldus saule” ir senākais un vienīgais klasiskais Latvijas rokfestivāls, un tajā gadu gaitā piedalījusies lielākā daļa labāko mūsu valsts grupu un dziedātāju. Kopš 2006. gada festivālu vada un tajā uzstājas Ērika Ķiģeļa dēls, arī mūziķis Fēlikss.

Sestdien notiks rokmūzikas festivāls „Saldus saule”, kurā uzstāsies arī Dons. Savukārt svētdienas vakarā Dons kopā ar Inesi Galanti uzstāsies jau Dzintaru koncertzālē – festivālā „Summertime”.
Turpinot pirms gandrīz trim gadu desmitiem aizsāktās tradīcijas, gleznainajā Kalnsētas parka estrādē atkal skanēs latviešu rokmūzika, un kopā sanāks visu vecumu skatītāji, lai baudītu gan sen iemīļotas dziesmas, gan mūziķu jaunāko veikumu.

Biļešu cena: Ls 5 – 7 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.saldussaule.lv.

3. Motoru svētki Jēkabpilī

Jēkabpilī sestdien, 17. augustā, norisināsies „Motoru svētki 2013’, kuri priecēs skatītājus ar rallijsprintu „Viduslatvija”, ātrumlaivu sacensībām Daugavā un Jēkabpilī vēl nebijušu pasākumu - motoparaplānu veiklības sacensībām.

Rallijsprintā „Viduslatvija 2013” plānoti seši ātrumposmi, no kuriem pirmie četri būs Krustpils novada ceļos, bet divi pēdējie notiks Jēkabpilī, un tajā startēs Latvijā pazīstami autosportisti. Visas rallijsprinta automašīnas un startu varēs vērot Vecpilsētas laukumā sākot no pulksten 13.50.

Tāpat jau otro gadu Jēkabpili pierūcinās ātrumlaivas Daugavā, kur risināsies Latvijas čempionāta ātrumlaivām 4. posms. Sportistiem pagājušā gada skatītāju apmeklētība un atbalsts ir tik ļoti paticis, ka šogad braucēju pulks solās būt vēl lielāks un, ja viss notiks, kā plānots, būs pat četras jaudīgās „Formula 2” ātrumlaivas. Ātrumlaivu treniņi sāksies jau no pulksten 10.00, bet starts sacensībām plānots pulksten 12.00.

Atbilstošu laika apstākļu gadījumā motoparaplānu sacensības, kurās plānots izcīnīt Jēkabpils kausu, norisināsies no pulksten 8.00 līdz 12.00 laukā starp lielveikalu „Depo” un Neretas ielu.

Visas dienas garumā Pļaviņu ielā un laukumā pie Tiesu nama notiks arī dažnedažādas atrakcijas ģimenēm ar bērniem. Darbosies rallija auto simulators, kāpšanas siena, piepūšamās atrakcijas un citas izklaides. Ceļu satiksmes drošības direkcijas satiksmes drošības apmācību stendos varēs izjust automašīnu frontālo sadursmi un automašīnas apgāšanos. Savukārt televīzijas raidījums „Zebra” piedāvās ceļa skolu bērniem un labirintu ar alkohola reibumu imitējošām brillēm.

Pasākuma atklāšanā un noslēgumā svētku organizētāji sola visus priecēt un aizraut ar vēl Jēkabpilī nebijušiem pārsteigumiem. Svētku oficiālajā atklāšanā pulksten 11.30 Daugavmalā iepretim Vecpilsētas laukumam notiks iespaidīgi lidmašīnu paraugdemonstrējumi, savukārt noslēgumā, kas norisināsies turpat un sāksies ar sportistu apbalvošanu pulksten 21.30, skatītājus priecēs „Tilts ugunīs”. Lai saglabātu pārsteiguma momentu, pasākuma organizatori pagaidām tur noslēpumā, kas tieši būs sagaidāms, vien brīdina, ka Jēkabpils tilts uz neilgu laiku tiks slēgts satiksmei.

Sīkāk internetā: www.jekabpils.lv .

Video: Motoru svētki 2013

4. Ziemeļlivonijas festivāls Ainažos

Igaunijas pierobežas pilsētā Ainažos visi tiek aicināti uz starptautisko Ziemeļivonijas festivālu, kas, protams, notiks gan latviešu, gan igauņu kultūras zīmē. Viesošanos festivālā varat savienot gan ar atpūtu pie jūras, gan ar paviesošanos Ainažu vecās jūrskolas muzejā.

Jau no deviņiem rītā sestdien, 17. augustā, pilsētas ielās un laukumos darbosies Amatnieku tirdziņš, kā arī būs apskatāma plenēra „Vidzemes jūrmala - 2013” izstāde –pārdošana. Pulksten 10.00 no Igaunijas robežas Valdemāra ielā sāksies Stipro skrējiens. Tieši pusdienlaikā pie Veides pils notiks svētku atklāšana, kurā muzicēs igauņu draugi.

Pēc svinīgā atklāšanas koncerta lustes turpināsies radoši smeķīgajā pēcpusdienā, kad notiks stiprākā Ziemeļlivonieša un Ziemeļlivonietes noskaidrošana, muzikāli sveicieni no vietējo konkursu laureātēm – Sabīnes Balodes un Lienes Tiesneses, radošās darbnīcas bērniem un smeķīgās Ziemeļlivonijas viras baudīšana. No pulksten 14.00 līdz 19.00 kopā ar mākslinieku Kārli Īli tiks veidota īpašā Ziemeļlivonijas ugunsskulptūra.

Savukārt sestdien astoņos vakarā pie Veides pils izskanēs festivāla lielais koncerts, kurā uzstāsies Cēsu karmīnkrāsas karoga koris un Marts Kristiāns Kalniņš ar pavadošo grupu „Autobuss debesīs”. Pēc koncerta notiks izveidotās ugunsskulptūras iededzināšana un svētku balle kopā ar grupām „Bellaccord” un „Vēja radītie”. Biļešu cena: Ls 3, bērniem un pensionāriem – Ls 2. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

5. Inese Galante ielūdz uz festivālu „Summertime”

Dzintaru koncertzālē, Jūrmalā, šonedēļ latviešu izcilā operas soliste Inese Galante visus ielūdz uz kārtējo starptautisko mūzikas festivālu „Summertime” baudīt gan klasiskās, gan laikmetīgās mūzikas skaņdarbus – no izcilām operārijām līdz lieliskam džezam. Šosestdien un svētdien var baudīt divus lieliskus koncertus:

* Sestdiena, 17. augusts, būs veltīta džezam. Koncertā pulksten 19.00 uzstāsies pasaulslavenais džeza mākslinieks Igors Butmans ar kvartetu. Igors Butmans ir Krievijas džeza saksofona zvaigzne, kas pārsteidz ar spēles emocionālo enerģiju un spēku. Viņa rokās tenorsaksofons iegūst lirisku, dziedošu, smeldzīgu un patiesi dziļu nokrāsu. Viņš ir uzstājies visprestižākajā Ņujorkas džeza klubā „Blue Note”. Savas spožās karjeras laikā viņam ir izdevies nodibināt sakarus starp Amerikas un Krievijas džeza aprindām, tāpēc Igoru Butmanu nekļūdīgi dēvē par tiltu starp šīm divām lielākajām pasaules metropolēm.

* Festivāls noslēgsies svētdien, 18.augustā, pulksten 18.00 ar grandiozu galā koncertu „Gala Galante”, kas skatītājus sola priecēt ar dažādiem pārsteigumiem. Noslēguma koncertā bez Galantes piedalīsies kontrtenors Oļegs Bežinskihs no Krievijas, tenors Reis M.Vaids juniors no Amerikas, kurš piedāvās ieklausīties spiričuelu mūzikā un neapolitāniešu dziesmās. Muzicēs arī Intars Busulis, kurš Latviju pārstāvēs ar Raimonda Paula melodijām, bet vasarīgu noskaņojumu ieviesīs tenorsaksofonists Igors Butmans.

Noslēguma koncertā uz Dzintaru koncertzāles skatuves tiks arī aicināts jaunais Latvijas talants Danils Kuzmins, kurš atskaņos Robertīno Loreti (pagājušā gadsimta sešdesmito gadu elks, kādreizējais itāļu „saules puisēns”) repertuāru. Tāpat nesen iemirdzējusies latviešu zvaigzne Andrejs Feldmanis juniors ieskandinās koncertzāli ar klavieru tembru, bet līdz šim nedzirdētā duetā apvienosies Galante un dziedātājs Dons, lai kopā izpildītu slaveno dziesmu „Barcelona”, kuru savā laikā izpildīja „Queen” vokālists Fredijs Merkūrijs un operas soprāns Monserata Kavaljē. Muzikālos priekšnesumus pavadīs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris norvēģu diriģenta Terjes Mikelsena vadībā.

Biļešu cenas: Ls 7 – 40 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.festivalsummertime.com .

Video: Inese Galante ielūdz uz „Summertime” Dzintaru koncertzālē

6. Taizemes kultūras dienas Rīgas biržā

Mākslas muzejā „Rīgas birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) šajā nedēļas nogalē vēl varat pagūt apmeklēt tālās austrumzemes - Taizemes kultūras dienu pasākumus, kuri notiek pēc Taizemes Karalistes vēstnieka Latvijā Tērakunas Hijomas iniciatīvas. Tajā iekļauto pasākumu programma caur dažādām mākslas formām atklās Taizemes kultūras bagātības. Programmas kodolu veido Taizemes klasiskās dejas tērpu krāšņa izstāde.

Tautā dēvētās Brīvības un orhideju zemes tūkstošiem gadu senās mākslas un kultūras tradīcijas eksponētas dažādās Latvijas muzejiem līdz šim neraksturīgās formās. Muzeja apmeklētāji tiek aicināti mainīt pasīvā skatītāja lomu un kļūt par aktīvu dalībnieku. To mērķis ir veidot izpratni par Taizemes klasiskās dejas tradīcijām un vēsturi, dejā visbiežāk sastopamajiem tēliem, horeogrāfiju un dejas nozīmi kopējā Taizemes kultūras kontekstā.

Muzeja Boses zālē izstādīti Taizemes klasiskās dejas tērpi un eposa „Ramajana” galveno varoņu maskas. Ekspozīciju veido tērpi no četriem Taizemes reģioniem, kas atšķiras gan ar krāsu toņiem, gan ar izmantotajiem rotājumiem. Apmeklētāji varēs apskatīt mītiskā tēla Kinarī tērpu. Šīs būtnes apakšējā ķermeņa daļa ir līdzīga putnam, spārni ļauj brīvi lidot starp divām pasaulēm – cilvēku un mītisko pasauli. Izstādīti būs arī dejotājiem vīriešiem radītie tērpi – kareivīgā mērkaķa Hanumana un desmit seju dēmona Tosakuna kostīmi un maskas. Pavisam kopā izstādē redzami 12 krāšņi Taizemes klasiskās dejas tērpi un četras maskas.

Sestdien, 17. augustā, pulksten 12.00 tiks piedāvātas masku darbnīca bērniem un viņu vecākiem. Muzeja pedagoga vadībā darbnīcas dalībnieki iepazīsies ar izstādē redzamajiem mītiskajiem tēliem un, izvēloties saistošāko no redzētā, darinās sev masku. Atraktīvāko masku autori un radošākie dalībnieki iegūs Taizemes Karalistes vēstniecības īpaši sagatavotās balvas. Ieejas maksa: Ls 2.

Savukārt svētdien, 18. augustā, pulksten 12.00 un 16.00 muzejā norisināsies Taizemes klasiskās dejas darbnīca. Ikvienam interesentam tiks piedāvāta unikāla iespēja nonākt tiešā saskarē ar Taizemes klasiskās dejas tradīcijām, apgūstot to kustības un horeogrāfiju profesionālu dejotāju vadībā. Deju darbnīcu vadīs augstas klases dejotāji no Bunditpatanasilpa institūta Taizemē. Ieejas maksa: Ls 5 pieaugušajiem, skolēniem studentiem un pensionāriem – Ls 3.

Visos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ jāpiesakās pa tālruni 67226467 vai e-pastu: Dace.Krigere@lnmm.lv. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: fotodzīslas Mākslas akadēmijā, nemirstība „Arsenālā”, gladiolas Dabas muzejā un baltās magnolijas Valmierā

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 12. septembrim skatāma pasaulslaveno fotogrāfu Andersa Petersena (Zviedrija) un Jakoba Aues Sobola (Dānija) darbu izstāde „Dzīslas”. Šo notikumu īpaši svarīgu padara tas, ka abi starptautiski atzītie fotogrāfi savus darbus kopā izrāda pirmo reizi. Pirmajā acu uzmetienā viņu attēli var likties asi un nežēlīgi, taču zem šīs virspusējās kārtas – vai, varētu teikt, ādas – plūst spēcīgs siltums, ar kādu tiek panākta ne tik daudz realitātes imitācija, cik realitātes izjūta. Attēlos ir maigums, bet arī drudžaina nervozitāte, kas pauž ilgas, zinātkāri un liecina par nepastarpinātu klātbūtni. Ieeja izstādē – bezmaksas. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 6. oktobrim ir atvērta mākslinieka Ilmāra Blumberga personālizstāde „Es nemiršu”. Izstādes viela ir autobiogrāfiska: „Zīmēt, ko dzīvoju, lai labāk saprastu, kā es dzīvoju.” Ekspozīciju veido Ilmāra Blumberga gleznojumi, objekti, instalācija, grafika, zīmējumi un filma – kopumā vairāk nekā simts darbu, kas tapuši laikā no 1993. līdz 2013. gadam. Tie būs „visi kopā. Nevis daudz, bet viss. Kā viens veselums,” saka autors. Izstādi caurvij pašportreti: kopā ar vecotēvu kurpnieku, Sibīrijā kopā ar mammu, ar ķīniešu otiņu, ar lapseni, kas mākslinieka darbos dzīvojas kopš 1973. gada un citi. Gleznu ciklos laiktelpa no kosmiska plašuma sarūk līdz ķermenī iesprostotai mentālai dzīvei, kad „pats „es” paliek par galveno izziņas un analīzes objektu,” saka Ilmārs Blumbergs. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Ilmārs Blumbergs. „Viss pārdošanai”. Otrais darbs no vienpadsmit darbu kopuma „Es nemiršu” (2012. – 2013., kartons, akrils, ogle).
Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Maskavas ielā 12/1, Rīgas Centrāltirgus Spīķeros) atklātas trīs jaunas izstādes, kuras būs skatāmas līdz 29. septembrim:

* Kristapa Epnera personālizstādes centrā ir video ierakstu un attēlu darbu grupa – instalācija bez vienota nosaukuma.

* Ojāra Pētersona izstādē apskatāmas „pāris fotogrāfijas, nedaudz granīta, skaņa” un „vēl šādi tādi sīkumi”, kā arī divas vārda „stūris” nozīmes.

* Oļas Vasiļjevas izstāde Cinq a Sept” ir veltīta idejai par metafizisko, kas paslēpts valodā, sinestēzi un dimensijām. Oļa Vasiļjeva ir māksliniece no Ventspils, kura dzīvo un stādā Amsterdamā, kur tikusi izvirzīta 2013. gada prestižajai Romas balvas („Prix de Rome”) nominācijai. Savukārt, sestdien, 17. augustā, pulksten 13.00 māksliniece visus aicina uz lekciju - meistarklasi Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā). Uz pasākumu īpaši aicināti mazie apmeklētāji (5 – 12 gadus veci bērni).

* Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) vēl tikai šajā nedēļas nogalē varat apmeklēt ziedošo izstādi „Gladiolas 2013”, kura tapusi sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību un kurā apskatāmas vairāk nekā 150 dažādas ziedu šķirnes. Gladiolas (no sengrieķu valodas pamazināmā formā - zobens) pasaulē mēdz saukt par zobenlilijām un dažviet arī par kukurūzas lilijām, tomēr Latvijā šie ziedi daudziem saistās ar rudens tuvošanos un skolu, kad iespaidīgā izmēra augus rokās nes satrauktie mācīties gribētāji. Jāpiebilst, ka gladiolu izstādes laikā varēs saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

Latvijas Dabas muzejā skatāmas apmēram pusotrs simts dažādu šķirņu gladiolu. Tas nozīmē, ka tuvojas 1. septembris.
* Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā) līdz pat 3. novembrim izstādē „Rīgas porcelāns. Sīkplastika 1950. 1990. gadi” varam gremdēties nostaļģijā, aplūkojot padomjlaika Rīgas Porcelāna fabrikas suvenīrprodukciju. Padomju gados, lai padarītu sortimentu daudzveidīgāku, pieejamāku dažādas rocības pircējiem, kā arī piedāvātu risinājumu tai dzīves jomai, kas attiecas uz svētku svinēšanu un dāvanu dāvināšanu, porcelāna fabrikā tika attīstīta tā saucamā sīkplastikas ražošana. Sīkplastika jeb „figūriņas”, „suvenīri”, „niekļi” vai pat „mazo formu tēlniecība” guva plašu sabiedrības piekrišanu. Vēl joprojām daudzās mājās būs atrodama kāda porcelāna tautu meita sarkanos vai melnos brunčos, deju solī ejošs tautu dēls, gailis - kauslis ar uzbrukumā izslietu kaklu un sarkanu seksti, zivtiņas, žirafes, bērni, princeses... Taču visus šos „niekļus” kopā var apskatīt Rīgas Porcelāna muzejā. Sīkāk internetā: www.porcelanamuzejs.riga.lv.

Rīgas Porcelāna fabrikas sīkplastikas figūras - tautumeita un tautudēls, kas nu kļuvuši par muzeja eksponātiem.
* Valmieras galerijā „Laipa” (Stacijas ielā 37) sestdien, 10.augustā, pulksten 15.00 tiks atklāta glezniecības plenēra „13” darbu izstāde. Tās pirmsākumi meklējami 2012.gada vasarā, kad tika atklāta fotogrāfa Normunda Cercina izstāde „Baltā valdzinājums, noslēpums”. Apmeklētāju vērtējumam toreiz tika izliktas 13 lielformāta fotogrāfijas, kurās galveno lomu spēlēja balts zieds – magnolija. Izstādes ideja turpināja attīstīties, un 2013. gada janvārī, kā modeļus izmantojot Normunda Cercina radītās 13 lielformāta fotogrāfijas, tapa virtuālais mākslas plenērs, kurā piedalījās 13 Latvijā pazīstamas gleznotājas. Virtuālā plenēra sākumā visām gleznotājām tika nosūtītas 13 fotogrāfijas ar vienādu, iedvesmojošu izstādes aprakstu – rezultātā tapa 13 pilnīgi atšķirīgi mākslas darbi, kuri šobrīd ceļo pa Latvijas izstāžu namiem. Sīkāk internetā: www.galerijalaipa.lv/.

No izstādes „Baltā valdzinājums, noslēpums”.
* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” līdz 23. septembrim var apskatīt izstādi „Latvijas Mākslinieku savienības krājuma dārgumi”, kurā iekļauti mākslinieku Aijas Zariņas, Ievas Iltneres, Sandras Krastiņas, Ģirta Muižnieka, Jāņa Mitrēvica un Edgara Vērpes, kā arī tēlnieku Ojāra Breģa, Ojāra Arvīda Feldberga un Igora Dobičina darbi no Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma kolekcijas. Izstāde apliecina latviešu nacionālās mākslas skolas tradīciju noturību, ļauj novērtēt pārstāvēto autoru lomu un nozīmi Latvijas mākslas ainā gan vēsturiskajā griezumā, gan šodienas redzējuma vērtējumā, tā caur konkrētas mākslinieku grupas daiļrades piemēra prizmu sniedz ieskatu atsevišķās spilgtās Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslas norisēs. Neviendabīgais un pretrunu pilnais padomju posms veidojis tikpat daudzpusīgu māksliniecisko paradigmu un stilistisko izpausmju amplitūdu, kas pieļauj plašas iespējas dažādu radošās virzības aspektu izziņai. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: Pornpans Jankrajangs/Taizemes Karalistes vēstniecības Norvēģijā arhīvs, publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA, Bulls Press

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Pievienot komentāru