Rīgā notiks konference par autismu

Sabiedrība
2013. gada 29. martā 13:16 2013. gada 29. martā 13:16
 
Otrdien, 2.aprīlī, Rīgā, Baltijas Psiholoģijas un menedžmenta augstskolā, Lomonosova ielā 1/4, notiks Starptautiskajai autisma dienai veltīta konference "Autisms - ko darīt?", kas pulcēs interesentus no visas Latvijas, informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Konferencei pietiekušies jau gandrīz 200 cilvēki no visas Latvijas - gan bērnu vecāki, gan speciālisti, studenti, speciālie pedagogi, ergoterapeiti, logopēdi un sociālie darbinieki. Konferencē tiks pārrunāti praktiski piemēri un ieteikumi darbā ar bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, bērnu vecāku pārstāvji novērtēs izglītības un sociālo pakalpojumu pieejamību, kā arī varēs noklausīties citas dažādas lekcijas par autismam aktuālām tēmām. Savukārt Labklājības departamenta direktore Inese Švekle (GKR) informēs par sociālajiem pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Pēcpusdienā konferences dalībnieki varēs piedalīties trīs dažādās darbnīcās, uzzinot gan par jaunākajām tehnoloģijām un mācību metodēm bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, gan saņemt praktiskus padomus.

Autisms ir uztveres traucējumi, kas ietekmē cilvēka smadzeņu darbību, personas sociālās un komunikācijas iespējas, un tie var izpausties gan vieglā, gan smagā formā. Tie ietekmē indivīda sociālās un komunikācijas iemaņas, kas bieži vien izpaužas kā mainīga un nepastāvīga uzvedība, skaidroja Brice. Cilvēki ar viegliem uztveres traucējumiem var strādāt un mācīties kopā ar citiem cilvēkiem, lai gan viņiem var būt grūtības sazināties un būt sabiedriski aktīviem. Personām ar smagiem uzvedības traucējumiem ir nepieciešama 24 stundu uzraudzība visas dzīves laikā, arī ikdienišķās lietās, piemēram, ēdiena pagatavošana, mazgāšanās un apģērbšanās.

Autismu nav iespējams izārstēt, taču sapratne un atbalsts visas dzīves garumā var palīdzēt personai, kurai ir autisms, dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Autisms ir bieži sastopams - tas tiek diagnosticēts vienam no 150 cilvēkiem. Neskatoties uz autisma izplatību, šie cilvēki ikdienas dzīvē saskaras ar dažādām grūtībām, ieskaitot problēmas ar precīzas diagnozes noteikšanu, atbilstošu terapiju, izglītību, nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā. Šī iemesla dēļ pirms sešiem gadiem Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā Asambleja pasludināja Starptautisko autisma dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību personu, kurām ir autisms, vajadzībām visā pasaulē.

Personu, kurām ir autisms, tiesības ir ierakstītas Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijā par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Arī Eiropas Parlaments ir oficiāli atzinis šo personu tiesības, kad tās kā rakstiska deklarācija tika adaptētas Pamattiesību hartā. Tomēr Eiropā kopumā 3,3 miljoniem cilvēku, kuriem diagnosticēts autisms, tiesības vēl arvien nav vienlīdzīgas ar pārējiem pilsoņiem.

"Lai panāktu tiesību vienlīdzību, sākot jau ar diagnozes precīzu noteikšanu un kvalitatīvu izglītību jau agrā bērnībā, turpinot ar nodarbinātību, sasniedzot pilngadību, un beidzot ar pienācīgu aprūpi vecāka gada gājuma cilvēkiem, ir nepieciešama vēl lielāka sabiedrības informētība," uzsver Zuzanna Silvasija, organizācijas "Autism-Europe" prezidente.

LETA

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru