Alīna ar jaunāko māsiņu Elīnu iepriekšējā ģimenes apciemojuma laikā Alojas bērnunamā.

Mazā Siguldas Alīna: ekspertīzē lika teikt, ka vecāki mani sit. VIDEO

Sabiedrība
2012. gada 7. decembrī 06:11 2012. gada 7. decembrī 06:11
 
Jau vairākus mēnešus astoņus gadus vecā siguldiete Alīna Pilsētniece uzturas bērnunamā Alojas novadā. Tālu prom no vecākiem un māsas. Bāriņtiesa visnotaļ neskaidros apstākļos meiteni izolējusi no vecākiem.

Kasjauns.lv jau vairākkārtīgi rakstīja par Alīnu. Jūlijā vietējās kristiešu draudzes „Žēlastības upe” biedrs esot aizvilinājis septiņus ar pusi gadus veco meitu Alīnu un panācis, ka vecākiem atņem aprūpes tiesības pār meitu. Siguldas bāriņtiesa teica, ka, iespējams, vecāki pret meitu izturas vardarbīgi. Lai pasargātu meiteni no vecākiem, viņa tika ievietota Valmieras krīzes centrā „Valdardze”, bet pēc tam aizvesta. Tai pašā laikā bāriņtiesa atļāva ģimenē uzturēties Alīnas jaunākajai māsiņai Elīnai.

Vecāki noliedz, ka būtu vardarbīgi izturējušies pret savu meitu un teic, ka neizprot kādēļ Alīna nošķirta no ģimenes. Tika par izteiktas versijas, ka mazo Alīnu visdrīzāk noskatījuši bērnu tirgotāji. Situācija ir nokaitēta līdz baltkvēlei un vislielākā cietēja šajā situācijā ir Alīna.

Alīna: „Pēc tam viņa mani gribēja sist”

Kad 1. decembrī pie meitenes bērnunamā viesojās vecāki, Alīna slēptajā video ierakstā atklāja, ka psihiatriskajā ekspertīzē viņai uzspiests, lai saka, ka vecāki sit un teikt, ka viņa nekad netiks mājās. To viņa teica 1. decembrī, kad meitu Alojas novada bērnunamā apciemoja vecāki, kurus pavadīja sabiedriskais aktīvists Ivars Prūsis.

Prūsis kopā ar bijušo Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītāju Jāni Gulbi iesaistījušies Alīnas lietas atšķetināšanā. Riskējot ar sankcijām, meitenes mamma Žanna Pilsētniece sarunu ar meitu nofilmēja ar slēpto kameru. Video Alīna atklāj, ka sākumā viņai teikts, ka varēs doties mājās pie vecākiem un māsiņas jau Ziemassvētkos, bet pēc tam saskumstot nosaka, ka pēcāk tie paši cilvēki, neprecizējot gan, kuri, esot teikuši, ka Alīna „visu mūžu paliks Alojā”, raksta portāls aprinkis.lv.

Šī nebija pirmā reize, kad meitenei tika melots, ka viņa dosies mājās. Līdzīgi viņai tika teikts īsi pirms pārvešanas no Valmieras krīzes centra uz Alojas novadā esošo bērnunamu.

„Pēc tam viņa mani gribēja sist,” saka meitene, atbildot uz jautājumu, kas to gribēja veikt, nosakot, ka tā bijusi sieviete ar papēžiem un melniem matiem. Meitene atklāj, ka tas noticis viņas psihiatriskās ekspertīzes laikā Rīgā. „Runāju, ka es gribu mājās, bet viņa teica, ka jūs (vecāki) neko nevarat izdarīt. Viņi uzrakstīja, ka jūs nevarat mani ņemt un ka es vairs nevarēšu tikt prom no šejienes,” tā meitene. Tāpat šī sieviete esot gribējusi panākt to, lai Alīna pasaka, ka vecāki sit arī jaunāko meitu Elīnu. Alīna atklāj, ka viņa to ekspertiem teikusi neesot, taču viņi „paši tā izdomājuši”. Pēcāk tas viss materializējies uz lapas. „Tas bija nepareizi. Es pārsvītroju un uzrakstīju, ka es tā nebiju,” ekspertīzes detaļas atklāj Alīna.

Siguldiete Žanna Pilsētniece jau vairākus mēnešus nevar atgūt savu meitu Alīnu. Bāriņtiesa neskaidros apstākļos viņai ir atņēmusi aizbildniecības tiesības pār meitu.
Dzīvu vecāku bārene

Alīna jau vairākus mēnešus ir kļuvusi par dzīvu vecāku bāreni, jo ir spiesta uzturēties bērnunamā. Viņa video intervijā stāsta, kā viss norisinājies liktenīgajā jūlija vakarā, kad vecākiem tika atņemtas aprūpes tiesības. To, ka viņa nav gribējusi iet mājās, esot teicis „mācītājs”, kurš patiesībā nav nekāds mācītājs, bet ir kristīgās draudzes „Žēlastības upe” biedrs. Iespējams, tā ir sakritība, bet pēc notikumiem ap Alīnu viņš ar ģimeni pārvācies no dzīvokļa, kas atrodas netālu Pilsētnieku mājas, jo it kā beidzies īres līgums.

Lietai, kurā ir daudz neskaidrību, teorētiski pievērsušās vairākas institūcijas. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un tās vadītāja Laila Rieksta - Riekstiņa nekādus pārkāpumus nedz Siguldas bāriņtiesas, nedz Valmieras krīzes centra darbinieku rīcībā nesaskatīja, savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics intervijā portālam aprinkis.lv vien noteica, ka pašvaldība neko nevarot darīt.

Tāda Siguldas mēra attieksme pamatīgi nokaitināja pieredzējušo ekspertu bērnu tiesību jautājumos Gulbi, kurš norādīja konkrētus Bērnu tiesību aizsardzības likuma pantus, kuri nosaka, ka vietvarai tomēr ir jāuzņemas atbildība. Lietu izskata arī Tiesībsargs, kurš savu atzinumu sniegs 17. decembrī.

Mazā siguldiete Alīna stāsta par bērnunamā piedzīvoto (aprinkis.lv)

Kasjauns.lv/Foto: aprinkis.lv

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 4
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Drāma Latvijas izlases gaumē. Arī ar slovākiem spēlējam pagarinājumu
Pievienot komentāru