Veselības aprūpe būšot atkarīga no maksātā nodokļa

Viedokļi
2012. gada 13. novembrī 20:01 2012. gada 13. novembrī 20:01
 
Tuvākajā Ministru kabineta komitejas sēdē Veselības ministrija (VM) iesniegs izskatīšanai trīs veselības aprūpes finansēšanas koncepcijas priekšlikumus. Ministrijas nostāju ekspresintervijā biznesa portālam „Nozare.lv” skaidro ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.
Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane–Umbraško.

VM sagatavojusi trīs veselības aprūpes finansēšanas koncepcijas priekšlikumus. Viens paredz pilnībā saglabāt pašlaik spēkā esošo situāciju. Otrs piedāvājums ir veselības aprūpes organizēšanu un finansēšanu sasaistīt ar nodokļu nomaksu. Trešais – ņemt vērā jau pilnībā spēkā esošo uz rezidenci balstīto principu, bet papildināt to ar konkrētu pazīmi, kas ļautu noteikt, vai cilvēks tiešām atrodas un darbojas Latvijā. Kurš koncepcijas variants tiks iesniegts valdībā?

Valdībā sniegsim visus trīs koncepcijas risinājuma variantus, bet VM atbalstīs to koncepciju, kas paredz veselības aprūpes sasaiti ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu.

Ko šī koncepcija paredz?

Tā paredz sasaitīt iedzīvotāju tiesības saņemt pilnu veselības aprūpi ar to faktu, ka iedzīvotājiem ir aprēķināts IIN. Esam vienojušies ar Finanšu ministriju (FM) un Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ka tas nebūs nodokļu nomaksas fakts, jo to patlaban ir diezgan apgrūtinoši uzskaitīt. Ja iedzīvotājam ir aprēķināts IIN un darba devējs to ir paziņojis VID, tad viņam būs tiesības uz pilnu veselības aprūpi.

Bet, ja tas nebūs izdarīts, viņam būs tiesības uz pamata pakalpojumu, kurā ietverta neatliekamā palīdzība, kompensējamie medikamenti 100% apmērā tām diagnozēm, kas apdraud dzīvību, kā arī atsevišķas diagnozes, kuru neārstēšana apdraud pašu indivīdu vai viņš apdraud sabiedrību, piemēram, tuberkuloze, psihiatriskās saslimšanās, grūtnieču aprūpe utt. Tāpat Latvijā ir gana lielas tās iedzīvotāju grupas, kuras valsts turpinās nodrošināt – bērni un pensionāri.

Kad koncepcijas tiks iesniegtas valdībā?

Gatavojam uz tuvāko komitejas sēdi, jo atlikuši daži nesaskaņoti jautājumi, piemēram, par lauksaimniekiem, kuriem jau patlaban ir iespējams noteiktos gadījumos nesniegt VID ziņas.

Vai sarunās ar iesaistītajām pusēm, VM guvusi pārliecību, ka ministrijas virzītā koncepcija tiks pieņemta?

Būs daudz diskusiju ar FM, jo prasām gan sasaisti ar nodokļu aprēķināšanas faktu, gan arī prasām līdz 2020. gadam palielināt finansējumu veselības aprūpei līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta (šogad tie ir 3,24%, bet nākamgad – 3,15%).

Taču Latvijas Pašvaldību savienība un citas organizācijas neiebilst pret koncepciju, ja veselības aprūpi sasaista ar nodokļiem. Vairāk ir diskusijas par tehniskiem jautājumiem, piemēram, datu bāzu savietošanu, grupām, kas būtu jāatbrīvo no šīs prasības utt. Kopumā iebildumu pret VM ideju nav.

Kad šī jaunā koncepcija varētu stāties spēkā?

Plānojām, ka nākamā gada vidū, tomēr, ticamākais, tas notiks ar 2014. gada janvāri.

Raivis Spalvēns/Nozare.lv/Foto: Ieva Lūka, Edijs Pālens/LETA

Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Gudļevskis rāda varonību un saglabā Latvijai cerības uz ceturtdaļfinālu
Pievienot komentāru