Bērnunamā „Laubere” šonedēļ, kad no tā izņemti divi agresīvi puišeļi, situācija ir uzlabojusies. Nav zināms, kā tur būs nedēļas nogalē, kad nerātnie bērni atgriezīsies Lauberē.

Agresīvie „Lauberes” bērni atrodas psihiatru uzraudzībā. VIDEO

Sabiedrība
2012. gada 9. augustā 10:21 2012. gada 9. augustā 10:21
 
Divi agresīvie puišeļi no bērnunama „Laubere” pašreiz atrodas psihiatru uzraudzībā bērnu slimnīcā „Gaiļezers”. Viņu dēļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) lūdza apsvērt iespēju slēgt bērnunamu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka jūlija beigās VBTAI lūdza Ogres novada domi slēgt bērnunamu „Laubere”, kurā pēc inspekcijas domām ilgstoši un sistemātiski tika pārkāptas bērnu tiesības un personāls netika galā ar bērniem.

Izrādās, ka pie vainas bija divi – 12. un 15. gadus veci – puikas, kuri uzvedās agresīvi, nelabvēlīgi un vardarbīgi ietekmēja vienaudžus un no kuriem pat baidījās bērnunama pedagogi, kuri netika ar viņiem galā.

Tagad abi vardarbīgie bērnu aprūpes iestādes „Laubere” audzēkņi līdz piektdienai atrodas psihiatru uzraudzībā Rīgā. Pāris dienu laikā bērnunama vadībai kopā ar VBTAI pārstāvjiem jāizdomā, kur turpmāk likt šos audzēkņus un kā no viņiem pasargāt pārējos bērnus. Eksperti iesaka viņus pārvietot uz specializētu iestādi, bet par „Lauberes” turpmāko pastāvēšanu būtu jālemj Ogres novada pašvaldībai. Par pastrādātajām zādzībām uz pusaudžiem dusmojas arī vietējie iedzīvotāji. Vispirms viņi, izkaļot caurumu sienā, ielauzās vietējā veikalā, bet pēc tam zādzības turpināja Rīgā.

Bērnunama „Laubere” direktore Imanta Kalniņa LTV raidījumam „Panorāma” teica, ka viņa savā 31 gada pedagoga praksē vēl neesot redzējusi tik agresīvus bērnus. Viņai pat divas reizes zvanījusi Gaiļezera slimnīcas psihiatrijas nodaļas medmāsa, lai puikas ātrāk ņem ārā no ārstniecības iestādes, jo viņi demolējot slimnīcas nodaļu.

Pedagoģe gan uzsver, ka pirmām kārtām ir vainīgi pieaugušie – savulaik no nerātnajiem bērniem atteicās gan viņu vecāki, gan vairākas audžuģimenes. Tā kā bērni visu līdzšinējo mūžu ir sadzīvojuši ar ļaunumu, zēni uzskata, ka arī viņiem pašiem jādzīvo ar ļaunumu. „Mīlestību viņš īpaši nekādu nav saņēmis, viņš ar ļaunumu ir nodzīvojis savu mūžu un viņam sagādā baudu to ļaunumu darīt tālāk,” norādīja Kalniņa.

Ceturtdien no rīta VBTAI direktore Inga Millere intervijā Latvijas Radio informēja, ka tuvākajā laikā tiks izvērtēta bērnunama „Laubere” direktores Imantas Kalniņas atbilstība ieņemamajam amatam. VBTAI tikko pabeigusi padziļinātu pārbaudi Lauberes bērnunamā, un drīzumā tiks sagatavoti ieteikumi šīs iestādes darbības uzlabošanai. Jāatgādina, ka Ogres novada dome jau ir paudusi, ka tā kategoriski iestājas pret bērnunama slēgšanu.

Millere arī pastāstīja, ka pašlaik vardarbība pret „Lauberes” audzēkņiem ir apturēta.

„Lauberes” bērnunama direktore uzskata, ka saceltais skandāls ir nodarījis „vēl lielāku vardarbību pārējiem Lauberes bērniem un bērnunama darbiniekiem, jo medijos publiskots un izvazāts bērnunama vārds un mazie audzēkņi raudāja, to dzirdot.” Pa šo nedēļu, kopš abi agresīvie bērni izņemti no bērnunama, tā darbinieki un pārējie audzēkņi atkopjas un jūtas droši, un situācija ir normalizējusies, bet nav zināms kāda tā būs nedēļas nogalē, kad bērni atgriezīsies bērnunamā.

„Lauberē” netiek galā ar divu audzēkņu uzvedību (LTV „Panorāma”)
Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video

Citi šobrīd lasa

Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Skriešanas prieks pāri visam! "Rimi" Rīgas maratona spilgtākie mirkļi. FOTO
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru