Dzimtsarakstu nodaļās varētu ieviest elektronisko pieteikšanos laulību reģistrācijai

Sabiedrība
2012. gada 27. maijā 15:43 2012. gada 27. maijā 15:43
 
Šogad paredzēts izpētīt nepieciešamību dzimtsarakstu nodaļās ieviest elektronisko pieteikšanos laulību reģistrācijai, to paredz rīcības plāns par ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm.

Ja tas tiks atzīts par lietderīgu, elektronisko pieteikšanos varētu ieviest 2014.gadā.

Tāpat tiek plānots atvieglot kārtību uzvārda maiņai laulību rezultātā.

Valsts arī plāno īstenot vairākus pasākumus vidusskolās un augstskolās, lai uzzinātu jauniešu viedokli par laulībām un noskaidrotu, vai viņi apzinās riskus, kas veidojas, dzīvojot kopā tāpat – bez precēšanās.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBAI) plāno aptaujāt vidusskolēnus par laulību un ģimenes vērtībām, tostarp par riskiem, dzīvojot kopā bez laulības reģistrēšanas. Šādu aptauju iecerēts veikt 2012.gada pēdējā ceturksnī projektā "Draudzība skola". Nepieciešamības gadījumā tiks pilnveidots mācību programmu saturs, sacīts rīcības plānā.

Tāpat tiks apzināti to jauniešu viedokļi par laulību reģistrēšanas šķēršļiem un iespējamiem risinājumiem, kas vecāki par 18 gadiem.

Rīcības plāns paredz nodrošināt iespēju pirms laulības noslēgšanas gūt ieskatu laulības institūcijas aspektos, kas paredzēts, izstrādājot pirmslaulību apmācības programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību. 2014.gadā iecerēts īstenot pilotprojektu apmācības programmas aprobēšanai.

Šogad plānots arī izpētīt jauniešu, kas vecāki par 18 gadiem, informētību par riskiem, dzīvojot kopā bez precēšanās. Elektroniskā formātā iecerēts 2013.gadā izveidot informatīvu materiālu par iespējamām civiltiesiskām sekām pāriem, kas nedzīvo laulībā, it īpaši attiecībā uz bērniem.

Jau vēstīts, ka savukārt tiesībsargs Juris Jansons nācis klajā ar iniciatīvām likumos stiprināt arī to pāru tiesības un pienākumus, kas dzīvo kopā bez laulību reģistrācijas, un grozīt vairākas tiesību normas, lai panāktu tiesiskās vienlīdzības principu.

Viņš arī paudis viedokli, ka ir utopiski gaidīt, ka visi pāri savas attiecības nostiprinās laulībā, tāpēc valdībai ir jāpasteidzas sakārtot faktiskās kopdzīves tiesisko regulējumu.

"Tas, ka daudz pāru faktiski dzīvo kopā, bet neveido laulības saites "de iure", ir Latvijas realitāte. Ir utopiski gaidīt, ka visi pāri izlems savas attiecības nostiprināt laulībā. Tādēļ likumdevēja pienākums ir sakārtot tiesisko regulējumu atbilstoši pastāvošajai sociālajai realitātei," valdību aicinājis tiesībsargs Jansons.

Labklājības ministrijā informēja, ka trešdien, 30.maijā, notiks kārtējā Sociālās drošības apakšpadomes sēde, kurā diskutēs par rīcības plānu pamatnostādņu "Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017.gadam" īstenošanai 2012.–2014.gadam.

BNS

Citi šobrīd lasa

Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 2
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu
Skriešanas prieks pāri visam! "Rimi" Rīgas maratona spilgtākie mirkļi. FOTO
Pievienot komentāru