Šogad Muzeju nakti apmeklējuši vairāk nekā 280 000 interesentu. FOTO

Kultūra
2012. gada 22. maijā 16:21 2012. gada 22. maijā 16:21
 
Muzeju nakts apmeklētība ar katru gadu kļūst arvien lielāka un šogad muzejos reģistrēti jau vairāk nekā 280 000 apmeklējumi, kas ir aptuveni par 9000 vairāk nekā 2011.gadā, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Senakola.

Kopējais Muzeju nakts apmeklētāju skaits ir vēl lielāks, jo 19.maija vakarā cilvēki iepazina ne tikai muzejus, bet aktīvi apmeklēja dažādas kultūras iestādes, uzņēmumus un valsts pārvaldes institūcijas, kas piedalījās šajā muzeju akcijā.

Šogad Muzeju naktī piedalījās vairāk nekā 130 muzeju, kas ir gandrīz par 30 muzejiem vairāk nekā aizvadītajā gadā. Muzeju darbinieki atzīst, ka Muzeju nakts aizritējusi bez starpgadījumiem. Apmeklētāju spektrs bijis visplašākais, to vidū bijuši ļoti daudz jauniešu un ģimeņu ar bērniem. Tāpat novērots, ka pasākumus aktīvi apmeklējuši arī ārzemju viesi.

"Arvien lielāku apmeklētāju ievērību gūst nelielie muzeji un muzeji ārpus Rīgas centra, kas apmeklētības ziņā nevar līdzināties lielajiem muzejiem, toties tie daudz lielākā mērā spēj uzrunāt un iesaistīt katru Muzeju nakts viesi. Savukārt lielas rindas bija vērojamas vietās, kuru apmeklējums Muzeju naktī bija ekskluzīva iespēja, tajā skaitā ir Ministru kabinets, Saeima un Rīgas pils," stāstīja Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Vislielākā apmeklētība bijusi Rīgas muzejos - gandrīz 170 000 apmeklējumu. Latvijas Kara muzejam izdevies uzņemt vairāk nekā 23 000 viesu, ļoti iecienīts bijis Rīgas Motormuzejs - 13 000 apmeklējumu, taču ne mazāku interesi raisījis arī Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs "Arsenāls", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, kuros apmeklējumu skaits pārsniedzis 10 000.

"Apmeklētības dinamika Rīgas muzejos liecina, ka cilvēki ir iedziļinājušies muzeju piedāvātajās programmās un viņu izvēle bijusi visai mērķtiecīga. Lielu interesi kā vienmēr raisījuši muzeji ar apjomīgām ekspozīcijām, piemēram, Latvijas Dabas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs," piebilda Garjāns.

Šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, lielāka bijusi muzeju apmeklētība visos Latvijas novados ārpus Rīgas. Pierīgas muzeju apmeklējumu skaits ir 17 000. Popularitātes ziņā visiecienītākais bijis Turaidas muzejrezervāts, kurā Muzeju nakti izbaudījuši vairāk nekā 10 000 apmeklētāju. Tāpat ievērojami augusi Vidzemes muzeju apmeklētība - šajā gadā krietni pārsniedzot 38 000. Vienlīdz populāri bijuši gan Cēsu, gan Valmieras muzeji, kuros iegriezās aptuveni 9000 viesu.

Kurzemes pusē visapmeklētākais bijis Liepājas muzejs - aptuveni 9000 apmeklējumu - un Tukuma muzejs, ar savu daudzveidīgo piedāvājumu piesaistot vairāk nekā 6000 apmeklētāju interesi, savukārt Zemgalē reģistrēti aptuveni 17 000 apmeklējumu. Visvairāk darba bijis Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem, uzņemot 4,5 tūkstošus viesu, savukārt Latvijas Dzelzceļa muzeja Jelgavas filiālē un Bauskas pils muzejā viesojās 2,5 tūkstoši apmeklētāju.

Latgales muzejos apmeklējumu skaits ir pietuvojies 10 000. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā reģistrēti vairāk nekā 3000 apmeklējumu, savukārt Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē un Krāslavas vēstures un mākslas muzejā - vairāk nekā 1,5 tūkstoši.

Ļoti daudz cilvēku apmeklēja valsts institūcijas, kas līdzdarbojās Muzeju nakts programmā, savukārt īpašu noskaņu Muzeju naktij radīja koncertorganizāciju un teātru piedāvājums.

Muzeju nakts ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Pasākums tradicionāli norisinās no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk.

Šogad Muzeju nakts ar devīzi "Zilā krāsa - jūra" iesāka trīs gadu tematisko ciklu, kas noslēgsies 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, godinot dzintaru kā Latvijas kultūras simbolu. Ciklu veidos trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi - zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars, iezīmējot dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni - dzintaru. Tādējādi Muzeju nakts devīze 2013.gadā būs "Zaļā krāsa - mežs", bet 2014.gadā - "Sarkanā krāsa - dzintars".

LET/Foto: LETA

Citi šobrīd lasa

"Par vienu lietu samaksāts trīs reizes," latvieši neuzskata par godīgu nodokli, ko ieviesīs jau vasarā 4
VIDEO: smagā avārijā Rīgas centrā gājis bojā autovadītājs
Gustavo ir "bīstams narciss", Rutulis un Patrisha "tērētas marionetes" - kolēģus pamatīgi nozākā Ainars Mielavs
Pievienot komentāru