Latvijas teritorijai uzbrūk Baltijas jūra. VIDEO

Sabiedrība
2012. gada 11. aprīlī 16:11 2012. gada 11. aprīlī 16:11
 
Tuvāko 50 gadu laikā Latvija varētu zaudēt 10 kvadrātkilometru lielu teritoriju un 50 dzīvojamās mājas Baltijas jūras un jūras līča piekrastē. Tas būs globālās sasilšanas rezultāts.
Tuvāko desmitgažu laikā mēs varam zaudēt vairākus kvadrātkilometrus sauszemes un desmitiem māju, ko mums „atņems” Baltijas jūra.

Latvijas Universitātes ģeoloģijas doktors Jānis Lapinsks LTV raidījumam „Panorāma” teic, ka mums jārēķinās ar to, ka tuvāko gadu laikā vētras būs biežāk un Baltijas jūras līmenis celsies.

Līdz ar jūras līmeņa celšanos, pieaugs arī ūdens daudzums ezeros, kas savienoti ar jūru, piemēram, Liepājas, Engures, Ķīšezerā un Baltezerā.

Marts bijis 2,2 grādus siltāks nekā citos gados. Tā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Šis bija ceturtais siltākais marts no 21. gadsimta pavasara mēnešiem. Bet ASV krituši visi marta rekordi. Tur marts bijis siltākais mēnesis kopš 1895. gada, kad sāka veikt mērījumus. Daļa klimata pētnieku norāda - tas ir kārtējais pierādījums globālajai sasilšanai. Ja CO2 gāzu izmeši nesamazināsies, atmosfēras temperatūra kāps, ledāji kusīs vēl ātrāk un ūdens līmenis jūrās un okeānos celsies pašreizējā tempā vai pat straujāk. Arī Baltijas jūra kāpj, un jau pēc gadiem 50 Latvijas piekrastes līnija varētu mainīties.

50 gadu laikā Latvijas piekrastes līnija varētu mainīties (LTV Panorāma)

Kasjauns.lv/ Foto: Didzis Bērziņš/

www.poga.lv

Citi šobrīd lasa

Rinkēvičs: "Priekšvēlēšanu debatēm jānotiek latviešu valodā"
VIDEO: Spānijas un Portugāles debesīs novērots fantastisks skats
Kašers pastāsta, kā radies slavenais Dona "Eirovīzijas" tērps un ko tas simbolizē
Pievienot komentāru