Jaunās personas apliecības pirmie saņem Latvijas olimpieši – šķēpmetēji. FOTO

Sabiedrība
2012. gada 2. aprīlī 14:25 2012. gada 2. aprīlī 14:25
 
Pirmās trīs jaunās personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks Vilnis Jēkabsons svinīgi pasniedza 2012. gada Londonas olimpisko spēļu sastāvā iekļautajiem sportistiem.
Pie pirmajām identifikācijas kartēm tika Latvijas šķēpmetēji Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais un viņu trenere Valentīna Eiduka.

Pie pirmajām identifikācijas kartēm tika Latvijas šķēpmetēji Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais un viņu trenere Valentīna Eiduka.

Nododot olimpiešu rokās jaunos personu apliecinošos dokumentus, Jēkabsons atzina, ka Latvija ļoti lepojas ar saviem sportistiem, un novēlēja viņiem veiksmīgus startus Londonā.

Savukārt Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta Eidukai, Sirmajam un Vasiļevskim uzdāvināja viedkaršu lasītājus. Tos sportisti varēs izmantot, lai savienotu eID ar datoru, kas ļaus viņiem apliecināt savu identitāti internetā, kā arī izmantot personas apliecībās iekļauto elektronisko parakstu.

Bokta atzina, ka arī LVRTC ir ļoti gaidījis eID ieviešanu. "Ar e-parakstu var izdarīt ļoti daudz. Mums prieks par šāda dokumenta esamību Latvijā," sacīja LVRTC vadītājs.

Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Edmunds Demiters nenoliedza, ka ceļš uz jaunā dokumenta ieviešanu ir bijis garš un ērkšķiem kaisīts, toties turpmāk ikviens eID lietotājs varēs izbaudīt daudzās personas apliecības priekšrocības. "Kad kļūsim turīgāki, nebūs problēmu arī papildināt šīs kartes pielietošanas opcijas," sacīja Demiters.

PMLP priekšnieks Jēkabsons informēja, ka tuvākā gada laikā Latvijā ir plānots izsniegt 100 000 personas apliecības, kuras nenoliedzami atvieglos dzīvi aktīvajiem interneta lietotājiem un elektronisko pakalpojumu atbalstītājiem. "Es domāju, ka mēs visi esam pelnījuši šādu dokumentu," rezumēja Jēkabsons.

PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts izskaidroja, ka jaunajam dokumentam būs četras pamatfunkcijas, proti, pirmkārt, to varēs izmantot, klātienē saņemot pakalpojumus un slēdzot līgumus, piemēram, bankā vai pastā, otrkārt, Latvijas pilsoņi ar eID varēs ceļot Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomiskās zonas valstu un Šveices Konfederācijas teritorijā, treškārt, eID turētāji varēs oficiāli apliecināt savu identitāti interneta vidē, ceturtkārt, pilngadību sasniegušās personas eID varēs izmantot elektroniskai dokumentu parakstīšanai.

Reizē ar personas apliecību tās turētājam tiks izsniegta arī aploksne ar PIN kodiem, kurus vajadzēs izmantot, lietojot eID kā autentificēšanās līdzekli internetā vai elektroniski parakstot dokumentus. Tāpat kā ar bankas maksājumu kartēm, arī eID PIN kodi būs labi jāiegaumē un nevienam citam tos nedrīkstēs izpaust. PIN kodus lietotājs pats varēs arī nomainīt.

Kā skaidroja Treiguts, jaunās personas apliecības atbilst augstākajiem drošības standartiem, turklāt tās ir ērti nēsājamas līdzi ikdienā. Informācija, kas vizuāli redzama uz dokumenta abām pusēm, ir saglabāta arī kartē iebūvētajā bezkontakta mikročipā. Tāpat šajā mikročipā ir iekļauti dokumenta turētāja pirkstu nospiedumi. Visi minētie dati ir elektroniski parakstīti un nav maināmi. Savukārt metāliskais kartes mikročips ir vajadzīgs tieša kontakta savienojumam ar viedkaršu lasītāju, kas savukārt tiek pievienots datoram.

PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs aģentūrai LETA pastāstīja, ka eID ieviešanai līdz ir iztērēti aptuveni 9,5 miljoni latu, no tiem 2,5 miljonus latu infrastruktūras izveidošanai pilnībā finansējusi ES, četri miljoni latu tērēti, lai no Francijas kompānijas iepirktu vienu miljonu personas apliecību sagatavju, bet trīs miljoni latu samaksāti LVRTC par elektronisko parakstu sertifikāciju uz pieciem gadiem.

Kā ziņots, no šodienas iedzīvotājiem visā Latvijā PMLP teritoriālajās nodaļās ir iespējams noformēt jauna veida personu apliecinošu dokumentu - personas apliecību jeb eID.

Atšķirībā no pases, personas apliecība dod iespējas apliecināt identitāti ne tikai klātienē, bet arī attālināti internetā, izmantojot autentifikācijas un droša elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas.

Iedzīvotājiem jauno dokumentu ir iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā - desmit darba dienu laikā - ir desmit lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem par eID izgatavošanu jāmaksā divreiz mazāka nodeva - pieci lati.

Nepieciešamības gadījumā eID iespējams izgatavot arī paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā, un tas maksā 20 latus, bet bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem - desmit latus.

Personas apliecība jeb eID tiek izsniegta uz pieciem gadiem, savukārt bērniem līdz piecu gadu vecumam izsniegtās kartes derīguma termiņš ir divi gadi.

Atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem par personas apliecībām jeb eID iedzīvotāji var rast, apmeklējot PMLP interneta mājaslapas "www.pmlp.gov.lv" sadaļu "Pakalpojumi". Savukārt par elektroniskā paraksta jeb e-paraksta iespējām var uzzināt interneta mājaslapā "www.eparaksts.lv".

LETA/Foto: Lita Krone/LETA


Citi šobrīd lasa

"Vai tiešām nevar vismaz samazināt?" atpūtnieku sarūgtina redzētais Bulduru pludmalē 9
"Tāda intervija nav notikusi!" Kremļa mediji publicējuši savādu sarunu ar politiķi Petraviču 3
46 gadu vecumā miris pianists un koncertmeistars Mārtiņš Zilberts
Pievienot komentāru