Nīcas novadā jūra mēneša laikā noskalojusi piecus metrus krasta

Sabiedrība
2012. gada 1. februārī 07:44 2012. gada 1. februārī 07:44
 
Decembra un janvāra vētrās Baltijas jūra noskalojusi gandrīz piecus metrus no Bernātu krasta Nīcas novadā. Krasta erozija šajā vietā notiek ļoti strauji. Pēdējos 70 gados te jūra iekšzemē ienākusi gandrīz par 300 metriem.
Pēdējās desmitgadēs Bernātos Baltijas jūra iekšzemē ienākusi vismaz pārsimts metru dziļumā.

Bernātos jūras malā krustu šķērsu mētājas priedes, kas vētru laikā izrautas ar visām saknēm līdz ar noskaloto krastu. Vietās, kur agrāk no stāvākām kāpām varēja nokāpt pa trepītēm, tagad jāmēģina prātīgi norāpties vai nolēkt, vēsta Latvijas Radio.

Andris Maisiņš, kurš pētījis Bernātu vēsturi un interesējies par krasta eroziju, stāsta, ka krasta ainava mainās ik pēc pāris gadiem, kad uznāk lielākas vētras, piemēram, 2005. un 1967. gadā piedzīvotie orkāni.

Ja būtu īstenojies iecere un kādreiz prezidenta Jāņa Čakstes teiktais: „Te jābūt kūrortam”, no tā šobrīd nekas pāri nebūtu palicis, spriež Maisiņš. Kūrorta dibināšanas akmens ar šiem vārdiem gan joprojām apskatāms Bernātu dabas parkā. Kā klints vēl turas vienīgā māja, kas atrodas Bernātu krastā, tās saimnieks māju ir nostiprinājis ar betona bluķiem, pretējā gadījumā tā jau būtu ieskalota jūrā, gluži kā pārējās, par kuru eksistenci liecina vien fotogrāfijas un vietējo cilvēku stāsti.

Par aizgājušo laiku godību stāsta Bernātu iedzīvotājs Aivars, arī viņam pieder zeme jūras krastā. Viņa mūža laikā, septiņdesmit gados, jūras krasts atkāpies par 250, varbūt pat 300 metriem. Līdz ar krastu jūrā ieskalojas arī Bernātu vēsture. Grūti pat iedomāties, ka vietās, kur tagad pret sasalušiem ledus blāķiem skalojas viļņi, cilvēki reiz sējuši miežus un audzējuši kartupeļus.

Bernātu iedzīvotājs Aivars uzskata, ka krasts nākotnē ir jāstiprina. Savukārt Andrim Maisiņam ir cits viedoklis. Viņš pieļauj versiju, ka Bernātu un Liepājas Karostas krasta eroziju veicinājusi Liepājas ostas uzbūvēšana. Kamēr vienā vietā jūra ņem, otrā tā liek klāt. Piemēram, Liepājas smalko smilšu pludmales zona paliek arvien lielāka.

Bernāti nav vienīgā vieta, kas vētras laikā zaudē savu krastu, tādi pati situācija ir Liepājā pie ūdens attīrīšanas iekārtām un citviet Latvijā, kur krastus stiprina, piemēram, ar gabioniem (akmens sētām). Latvijā nav vienota skatījuma, kā pasargāt krastus no tālākas erozijas, norāda Nīcas novada domes priekšsēdētājs Agris Petermanis. Vētru laikā zaudētos īpašumus nekompensē un katrs rīkojas pēc saviem ieskatiem. Pašlaik par krasta eroziju pašvaldību redzējumu apkopo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Brauciet skatīties un baudiet, kamēr vēl ir, arī šādi par mežonīgi skaisto Bernātu krastu mēdz teikt vietējie. Skaidrs ir viens, Bernātu dabas parka gleznainais priežu mežs paliek arvien mazāks. Ja ziema būtu sākusies ātrāk, nekas tāds nenotiktu, spriež Nīcas novada iedzīvotāji. Ziemas laikā krasta dabīgo aizsargvalni veido sasalušais ledus, tikmēr rudens vētras pēdējā desmitgadē pārvērtušās par ziemas vētrām.

Bernātu pludmales viesi 2011. gada 30. decembrī


Kasjauns.lv/ Foto:

liepajniekiem.lv

Citi šobrīd lasa

"Par vienu lietu samaksāts trīs reizes," latvieši neuzskata par godīgu nodokli, ko ieviesīs jau vasarā 5
VIDEO: smagā avārijā Rīgas centrā gājis bojā autovadītājs
Gustavo ir "bīstams narciss", Rutulis un Patrisha "tērētas marionetes" - kolēģus pamatīgi nozākā Ainars Mielavs
Pievienot komentāru