Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. janvārī

Sabiedrība
2012. gada 20. janvārī 08:30 2012. gada 20. janvārī 08:30
 
Šajās brīvdienas jādodas slēpot un peldēt. Lielupē notiek pasaules čempionāts ziemas peldēšanā, bet Siguldā svinēs Vispasaules Sniega dienu. Brīvdabas muzejā sāksies slēpojumi pa senām latviešu lauku sētām.
Linda Leen ar savu koncertprogrammu „Cinema” devusies koncertturnejā pa Latviju.

Kultūras centrā „Iļģuciems” varēsim dzirdēt „Rammstein” melodijas visnotaļ neierastā skanējumā. Ventspilī latviešu estrādes zvaigznes pulcēsies uz „Muzikālās bankas” ceremoniju, bet Linda Leen Valmierā atklās savu koncertturneju pa Latviju. Tiek atklātas arī vairākas vērienīgas izstādes.

1. Lindas Leen koncerts kino atmosfērā

Decembrī Rīgā, Dailes teātrī pirmo reizi izskenēja Lindas Leen jaunā koncertprogramma „Cinema”. Nu tā devusies ceļojumā arī pa citām Latvijas pilsētām. Sestdien, 21. janvārī pulksten 18.00 tā izskanēs Valmieras kultūras centrā.

Uz koncertu kino atmosfērā „Cinema” komanda dosies pilnā sastāvā: uz skatuves Linda Leen (balss, klavieres, flauta), Kaspars Zemītis (ģitāra), Artis Dzērve (video projekcijas), Gatis Balutis (skaņa, gaisma) un viesmākslinieki. Koncerta kino atmosfēru veidojusi Arta Dzērves radoši izvēlētas video projekcijas. Koncertprogrammā izskanēs Lindas Leen un Kaspara Zemīša oriģinālkompizīcija „Frozen” un citas Lindas Leen dziesmu akustiskās interpretācijas no albumiem „Let’s go insane”, „Chameleon” un „DIVI” .

Linda Leen saka:  „„Cinema” programmas īpašais trumpis ir tās spēja transformēties. Ilgstošā sadarbība ar Kasparu un viņa ģitārspēles virtuozitāte ļauj mums izbaudīt muzicēšanas brīvību un atkāpties no iestudētā numura dramaturģijas. Gatavojoties koncertam Dailes teātrī, tieši improvizējot radās jaunas kompozīcijas.”

Biļetes cena: Ls 5 -10.

Turpmākie Lindas Leen koncerti „Cinema” notiks: 28. janvārī pulksten 18.00 – Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē; 29. janvārī pulksten 17.00 - Jelgavas kultūras namā un 14. februārī pulksten 19.00 – „Palladium Riga” koncertzālē.

Lindas Leen koncerts CINEMA

2. Muzikālā banka Ventspilī

Latvijas Radio 2 roka un popdziesmu aptaujas „Muzikālā banka” apbalvošanas ceremonija ik gadu ir viens no krāšņākajiem un gaidītākajiem notikumiem mūzikas pasaulē. Arī šosestdien, 21. janvārī, Ventspils Olimpiskajā centrā notiks ikgadējā „Muzikālās bankas 2011” apbalvošanas ceremonija.

Skatuves scenogrāfijā tiks izmantoti dažādi skatuves līmeņi, bet galvenais pārsteigums būs ūdens strūklaku un multimediju šovs, skatuves aizmugurē izvietojot kustīgās ūdens strūklakas, savukārt skatuves priekšā uz ūdens ekrāna ar lāzeru un videoprojektora palīdzību radot katram priekšnesumam atbilstošu noskaņu. Kā papildu elements katram priekšnesumam tiks gatavoti īpaši dejas uzvedumi, piesaistot visdažādāko dejas žanru dejotājus - modernā deja, klasiskā deja, dejas teātris, pantonīma, cirks, street dance…

Visas 15 dziesmas tikai šim priekšnesumam iegūs jaunu aranžiju. „Muzikālās bankas 2011” apbalvošanas ceremonijā piedalīsies un uz gada populārākās dziesmas titulu pretendēs Aija Andrejeva, „Otra Puse”, Andris Ērglis, Lauris Reiniks, „Musiqq”, Kaža, Nikolajs Puzikovs, „Instrumenti”, Ivo Fomins, „PER”, „Lady Sweet”, Oskars Deigelis, Miks Dukurs & Dween, Reiniku ģimene, Jānis Lemežis un Niks Matvejevs, „Labvēlīgais tips”.

Vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji (50%) un īpaša „Muzikālās bankas” ekspertu padome (50%). Arī šogad ekspertu padomē iesaistījušies profesionāli, ar aptaujas fināldziesmām nesaistīti mūziķi, kuri ar īpašiem priekšnesumiem kuplinās arī „Muzikālās bankas” apbalvošanas ceremoniju.

„Muzikālās balvas 2011” ceremonija sāksies pulksten 19.00, bet ģenerālmēģinājums – pulksten 14.00. Biļetes cena: Ls 5-10 (uz ģenerālmēģinājumu – Ls 3). Sīkāk internetā: www.muzikalabanka.lv.

3. Klasiskais „Ramsstein” Rīgas jauniešu izpildījumā

Rīgas Doma kora skolas, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas absolventi un audzēkņi sestdien, 21. janvārī pulksten 15.00 Iļģuciema kultūras centrā (Rīgā, Lidoņu iela 27) sniegs koncertu, kurā atskaņos vācu rokgrupas „Rammstein” dziesmas visnotaļ neierastā izpildījumā - aranžējumos korim, solistam, stīgu kvartetam, ģitārai un džeza grupai.

Jaunie mūziķi ar šo projektu centīsies lauzt sabiedrībā bieži sastopamo stereotipu, ka smagais roks ir troksnis, nevis mūzika, ko var izbaudīt. Tāpat lielai mūsdienu sabiedrības daļai klasiskā mūzika nešķiet saprotama un pievilcīga, un ar šo programmu jauni mūziķi vēlas parādīt klasiskajai mūzikai raksturīgus instrumentus citā gaismā, proti, izmantojot mūsdienās radītu mūzikas materiālu. Līdz ar to gan rokmūzikas, gan klasiskās mūzikas cienītāji šajā koncertā varēs dzirdēt to, kas viņus interesē.

Grupas „Rammstein” mūzika tiks piedāvāta īpašā skatījumā, veidojot dažādu žanru – džeza, instrumentālās mūzikas, klasiskās kora mūzikas - apdares. Daļu koncerta repertuāra ir atdzejota no vācu valodas, tādejādi padarot programmu labāk saprotamu klausītājiem un atklājot neparasti virtuozo teksta pielietojumu, kas uzskatāms par vienu no grupas daiļrades pamatelementiem.

Skaņdarbu atskaņošanā piedalīsies arī tādi Latvijas un starptautiskā mērogā atzīti jaunie talanti kā Laima Lediņa (vokāls) un Jēkabs Jančevskis (klavieres, vokāls). Koncertā  dzirdēsim arī klasisko stīgu kvartetu, kamerkori un ģitāras spēli.

Biļetes cena: Ls 1. Sīkāk internetā: http://www.ilguciems.riga.lv.

Rīgas Doma kora skola: „Ohne Dich” (Rammstein”)

Jēkabs Jančevskis (klavieres): „Mutter” („Rammstein”)

4. Sākas slēpošanas sezona

Slēpošanas sezona sākusies arī Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja apmeklētājiem.

Līdz ar pirmā īstā sniega uzkrišanu pa īstam sākusies arī slēpošanas sezona, kuru var izbaudīt ne tikai slēpošanas kalnos un vientulībā, veicot distanci mežā.

* Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sākot ar sestdienu, 21.janvāri, tiks atklātas trīs dažāda maršruta slēpošanas trases sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru „Eži”: Ezera pussalas aplis 1 km garumā; 2 km garais Kurzemes sētas aplis un Lielais Latgales aplis 3 km distancē klasiskā stila slēpošanai.

Aktīvās atpūtas cienītāji aicināti izbaudīt slēpošanas priekus, izjūtot senatnes auru, ko rada ar sniega segu klātās ekspozīcijas ēkas un skaistie dabas skati  visā muzeja teritorijā. Slēpot gribētāji aicināti ierasties gan ar savām slēpēm, gan izmantot slēpju nomas pakalpojumus.

Slēpošanas trase Brīvdabas muzejā jau trešo gadu tiek veidota sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru „Eži”, kas nodrošinās arī slēpju nomu pie ieejas muzejā katru nedēļas nogali un svētku dienās no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Sestdienās un svētdienās pēc slēpošanas sasildīties, karstus ēdienus un dzērienus baudīt aicinās Priedes krogs. Vairāk informācijas www.ezi.lv un Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

* Savukārt Latvijas Slēpošanas savienība svētdien, 22. janvārī, aicina uz pirmās vispasaules Sniega dienas pasākumu, kas norisināsies Siguldā, Reiņa trasē, kur vecākiem un viņu atvasēm būs iespēja pasportot, parotaļāties vai vienkārši jauki pavadīt laiku uz sniega. Pasākums notiks trīs sporta veidos - kalnu slēpošanā, distanču slēpošanā un snovbordā.

Vispasaules Sniega diena ir Starptautiskās Slēpošanas federācijas programmas „Vediet bērnus uz sniegu” daļa, kas dod bērniem un viņu vecākiem iespēju iepazīt un arī izmēģināt visdažādākās aktivitātes uz sniega.

Visas dienas garumā būs arī sniegotas rotaļas, jautra mūzika un silti dzērieni. Sacensību kalnā pacēlājs darbosies par brīvu. Gaidīti ir visi - gan tie, kuri māk, gan arī tie, kuri tikai mācās slēpot vai snovot, kopā ar visu ģimeni. Pasākuma sākums pulksten 12.00.

Sīkāk internetā: www.infoski.lv.

5. Pasaules čempionāts ziemas peldēšanā Jūrmalā

Ziemas peldes jaukumus šajās dienās var izbaudīt Jūrmalā, kur notiek pasaules čempionāts ziemas peldēšanā.
Šīs brīvdienas ir kā radītas tam, lai dotos promenādē uz Jūrmalu un baudītu peldsezonas priekus, jo no 20. līdz 22. janvārim Lielupē pie „Līvu akvaparka” (Vienības prospektā 36) notiek 8. pasaules čempionāts ziemas peldēšanā. Ja nejūtieties tik spēcīgs kā profesionālie peldētāji - roņi un nevēlaties veikt spirdzinošu peldi Lielupes vai Rīgas jūras līča ūdeņos, tad sestdien un svētdien varat vismaz pavērot, kā to dara citi.

Peldēšanas sacensības zem klajas debess pieteikušies ap 1000 dalībniekiem no neskaitāmām pasaules valstīm, kas ir rekorda cienīgs dalībnieku skaits visā čempionāta organizēšanas vēsturē. Eksotiskāko valstu pārstāvji, kas piedalīsies šajā čempionātā ir no Dienvidāfrikas republikas, Čadas, Meksikas un Austrālijas. Jaunākais čempionāta dalībnieks ir dzimis 2005. gadā, taču vecākais dalībnieks ir dzimis tālajā 1932. gadā. Īpašais sacensību viesis būs Ziemassvētku vecītis (Santa) no Lapzemes.

Pasaules čempionāta ziemas peldēšanā programma:

* Sestdien, 21. janvārī: no pulksten 9.00 līdz 14.00 - individuālo dalībnieku peldēšana 25 un 50 metru distancēs brīvajā stilā; no pulksten 14.00 līdz 17.00 - peldēšana uz izturību 450 metru distancē; pulksten 17.00 - apbalvošanas ceremonija.

* Svētdiena, 22. janvārī: no pulksten 10.00 līdz 15.00 - brasa stafete 4 x 25 m, starptautiskā brīva stila stafete 4 x 25 m un teatralizētais peldējuma konkurss; pulksten 16.00 - apbalvošanas un čempionāta noslēguma ceremonija.

Ziemas peldēšanas entuziasti sacentīsies 25 un 50 metru distances peldējumos ar un bez laika kontroles, kā arī izturības peldējumā, kurā vajadzēs nopeldēt 450 metrus. Būs ar stafetes peldējums.

Pasaules čempionāta Informācijas centrs atradīsies „Līvu akvaparkā”. Sīkāk internetā: www.winterswimming2012.com.

8. pasaules čempionāts ziemas peldēšanā

6. Mākslinieka, profesora Imanta Vecozola dubultizstādes

Normunds Brasliņš. „Pērļu lietus” (2007., koks, eļļa, 22,5x18), no Imanta Vecozola audzēkņu izstādes galerijā „Daugava”.
Pazīstamajam latviešu gleznotājam, profesoram Imantam Vecozolam (dz. 1933. gadā) ir dubultsvēki, jo Rīgā ir atklātas divas vērienīgas viņa darbu un viņa skolnieku izstādes.

* Rietumu bankas izstāžu zālē (Vesetas ielā 7) ir skatāma vērienīga Imanta Vecozola darbu ekspozīcija „Ikdiena tuvplānā”.

„Rietumu bankā ir laba izstāžu telpa, kurā izvietošu aptuveni 20 gleznas dažādās glezniecības tehnikās, ieskaitot kolāžas un pāris zīmējumus. Pēdējos gados ir uzgleznotas vairākas figurālās gleznas ar ziemas ainavām fonā, blakus manām klusajām dabām arī tās būs redzamas izstādē,” mākslinieks komentē savu jauno izstādi un turpina: „Balto nokrāsu vietā vairāk redzēsiet tumši piesātinātu kolorītu. Būs izstādīti daži neredzēti darbi, kuri gleznoti pirms 30 un vairāk gadiem. Man pašam interesē kā tie skatītāju acīs sasauksies ar pēdējā laika kolorītu un pasaules skatījumu kopumā. Būšu dāsni atalgots, ja atnāksiet uz izstādi un jums šķitīs, ka kaut daži darbi interesanti un pārdomu vērti. Tad arī radīsies vēlme dziļāk padiskutēt. Padiskutēt par to kā es gleznoju un glezniecību vispār.”

* Savukārt galerijā „Daugava” (Vecrīgā, Alksnāja ielā 10/12) ir atklāta izstāde „Profesors Imants Vecozols un viņa bijušie studenti”.

Šeit gan jāpiebilst, ka Mākslas akadēmijā pie profesora ir mācījušies ļoti daudzi, bet galerijā šoreiz parādīs savus darbus tikai kādi desmit gleznotāji, vairāki no viņiem jau paši tagad ir profesori un pasniedzēji Mākslas akadēmijā - Jānis Andris Osis, Normunds Brasliņš, Kristaps Zariņš. „Daugavā” izstādās arī zināmas un mazāk zināmas mākslinieces, par kuru glezniecību, viņu atradumiem mākslā Imants Vecozols  vienmēr izjutis patiesu prieku. Vispirms jau Laima Bikše, tad Baiba Sprance, Gita Šmite, Vita Jurjāne, Linda Stepīte. Izstāde solās būt interesanta, vismaz tiem skatītājiem, kuri saprot glezniecību un atrod laiku, lai tajā iedziļinātos.

Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

7. Izstāžu zālēs un galerijās: mājiena simbols „Istabā”, Franka kods Kino muzejā

Rīgas Kino muzejā atklāta izcilajam kinodokumentālistam Hercam Frankam veltīta izstāde.

* Rīgas Kino muzejā ir atklāta izcilajam kinodokumentālistam Hercam Frankam veltīta izstāde „Herca Franka kods” (tā būs skatāma līdz maijam).

Šomēnes pasaulē pazīstamākais dokumentālā kino režisors no Latvijas – Hercs Franks - svinēja 86. dzimšanas dienu. Viņš ir pasaules kontekstā nozīmīgs dokumentālo filmu veidotājs, autorkino pārstāvis, viens no latviešu poētiskā dokumentālā kino tradīcijas aizsācējiem, režisors, kuru vairāk atpazīst ārpus mūsu valsts robežām. Kopš 1990. gadu sākuma Hercs Franks dzīvo un strādā gan Rīgā, gan Izraēlā.

Pie izstādes koncepcijas strādājuši kinovēsturnieks Agris Redovičs, režisors Gints Grūbe, muzeja vadītāja, fotogrāfe Agnese Zeltiņa, kinozinātniece Zane Balčus, bet izstādes vizuālo tēlu veido māksliniece Dace Džeriņa, kas piedalās izstādēs Latvijā un ārvalstīs, strādājusi teātrī kā scenogrāfe un kostīmu māksliniece.

Sīkāk internetā: www.kinomuzejs.lv.

* Galerijā „Istaba” (Rīga, Krišjāņa Barona iela 31a) līdz 25. februārim ir skatāma pazīstamā grafiķa, „Pasīvās dekadences“ pārstāvja, pēdējā laika mākslas aktivitātēs sevi par „botāniķi“ dēvējošā mākslinieka Roberta Koļcova personālizstāde „IN AENIGMATE” (caur mājienu, simbolu – latīn.). Izstādē skatāmi tušas zīmējumi, kā arī glezniecības tehniku aizguvušie – Koļcovam raksturīgie grafikas darbi uz audekla. To centrā joprojām – izsmalcināta un manierīga figurālā kompozīcija, augu un dabas motīvi, jūgendstilam pietuvināta līnija, simbolu klātesamība, ritms kā prioritāte un arvien jauni jautājumi, kas nodarbina autoru.

Roberts Koļcovs beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas. Kopā ar Aivaru Vilipsonu deviņdesmito gadu sākumā dibinājis populāro, nu jau par laikmeta zīmi kļuvušo grupējumu „Pasīvā dekadence. Roberts Koļcovs ir daudzu interjergleznojumu autors. Pazīstams arī kā kaislīgs makšķernieks. Izstādēs piedalās kopš 1991. gada.

* VEF kultūras pilī (Rīgā, Ropažu ielā 2) ir skatāma mākslas izstāde „Slovāku grafika. Klasiskās tehnika”. Jāteic, ka šodienas Slovākijā grafiskā māksla ieņem īpašu vietu kultūras mantojumā. Līdz 19.februārim izstāde būs skatāma Rīgā, bet martā un aprīlī Cēsu izstāžu namā.

Par VEF Kultūras pili sīkāk internetā: www.vefkp.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Bulls Press

Citi šobrīd lasa

Šonedēļ nesāciet sarežģītus darbus - horoskops visām zodiaka zīmēm no 13.05. līdz 19.05.
Zināmi Eirovīzijas oficiālie rezultāti. Kuras valstis balsoja par Donu?
NHL ceļ mūsu Artūru Šilovu tronī, bet vācu hokeja zvaigzne viņu noniecina - ko par mūsu vārtsargu raksta sociālajos tīklos
Pievienot komentāru