Referendums par mācībām valsts valodā nenotiks

Politika
2011. gada 10. jūnijā 09:06 2011. gada 10. jūnijā 09:06
 
Lai gan pēdējās parakstu vākšanas dienās Satversmes grozījumu ierosināšanai par mācībām tikai latviešu valodā bija vērojama liela iedzīvotāju aktivitāte, visticamāk, nepieciešamo parakstu skaitu tomēr nav izdevies savākt.

Nepieciešamais parakstu skaits Satversmes grozījumu ierosināšanai par mācībām tikai valsts valodā nav savākts.

Par to LNT raidījumā "900 sekundes" šorīt paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Pēc provizoriskiem datiem, ir savākti aptuveni 110 000 iedzīvotāju parakstu no nepieciešamajiem vismaz 153 232 parakstiem, lai tiktu ierosināta visas tautas nobalsošana par grozījumu Latvijas Satversmē ierosināšanu.

Cimdars sacīja, ka vēl nav saņemti dati no aptuveni 20 parakstu vākšanas vietām ārzemēs, taču viņš prognozēja, ka diez vai tur būs savākti trūkstošie vairāk nekā 40 000 parakstu.

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK rosina papildināt Satversmes 112.pantu, nosakot, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā".

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama Latvijas pilsoņa pase, kurā izdarīs atzīmi par dalību parakstu vākšanā.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti nav jāparakstās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam.

Šogad pirmo reizi tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir arī Latvijas pilsoņiem ieslodzījuma vietās. Šiem vēlētājiem par savu vēlmi piedalīties parakstu vākšanā jāinformē ieslodzījuma vietas administrācija.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem.

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu varēja 622 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 45 parakstu vākšanas vietās ārzemēs.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Lita Krone/LETA


Citi šobrīd lasa

Pārsteidzoši kontrasti: nosaukta pasaules skaistākā valsts
Vai bukmeikeri atkal nesīs veiksmi Donam? Viņu prognozes pirms fināla ir identiskas ar vērtējumu pirms pusfināla!
Šonakt Latvijā iespējamas salnas, izplatīts dzeltenais brīdinājums
Pievienot komentāru