Bērziņš, visticamāk, kandidēs uz Valsts prezidenta amatu

Politika
2011. gada 22. maijā 21:32 2011. gada 22. maijā 21:32
 
Eksbaņķieris, Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), visticamāk, nākamās nedēļas sākumā nolems kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, kļūstot par konkurentu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram.
Bijušais baņķieris, deputāts Andris Bērziņš, visticamāk, kandidēs uz Valsts prezidenta amatu

Bērziņš iepriekš tika solījis, ka par kandidēšanu Valsts prezidenta amatam izlems pirmdien, 23.maijā, pēc ZZS valdes sēdes. Šī sēde plānota plkst.12 Saeimas namā un būs slēgta. Līdz tam viņš vērtēšot situāciju Saeimā un savas izredzes gūt deputātu atbalstu.

Runājot par Bērziņa kandidēšanu Valsts prezidenta amatam, partiju apvienības "Vienotība" valdes loceklis Edgars Jaunups intervijā Latvijas Radio sacīja, ka Andris Bērziņš (ZZS) būtu pietiekami nopietna kandidatūra Valsts prezidenta amatam: ”viņš nav nekāda marionete, kuru pēdējā brīdī var izmest saplosīšanai”.

Bērziņš ir pietiekami patstāvīgs un sevi cienošs cilvēks, lēmumu par kandidēšanu viņš pieņems patstāvīgi, uzskata Jaunups.

Situāciju, kad koalīcija, visticamāk, varētu atbalstīt divus Valsts prezidenta kandidātus, Jaunups neuzskata par tipisku, bet "tā vismaz ir kļuvusi skaidrāka".

"Ja to uzskata par politisku tirgošanos, tad tāda būs," sacīja politiķis un piebilda, ka tas esot ļoti dabīgs process.

Bērziņš runājot par iespējamo atbalstu viņa kandidatūrai ar vairāku frakciju deputātiem, bet rezultātus esot grūti prognozēt. "Biznesā es uzreiz varētu prognozēt savas izredzes, bet politiķiem vārdi, domas un rīcība ir trīs dažādas lietas," teica Bērziņš.

Politiķis pats veic aktīvas sarunas ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkā, piemēram, ar "Vienotības" politiķiem tiekot runāts individuāli, bet par "Saskaņas centra" atbalstu esot runāts ar Jāni Urbanoviču. Lai spētu pierādīt savu apņemšanos nemainīgumu, daži politiskie spēki gan jau esot iepirkuši vienādas krāsas pildspalvas.

Bērziņš piebilda, ka kandidēt Valsts prezidenta amatam viņam "nav maizes lieta". Jau pirms četriem gadiem ZZS vēlējusies viņu izvirzīt Valsts prezidenta amatam, bet sarunu rezultātā priekšroka toreiz tikusi dota ķirurgam Zatleram. Bērziņš ir pārliecināts, ka, liekot lietā savu bagāto finansista un tautsaimnieka pieredzi, viņš varētu daudz dot Latvijas ekonomikas izaugsmei.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA atzina, ka ZZS frakcijā Zatleram nav vienprātīga atbalsta, tāpēc frakcijai prezidenta vēlēšanās būs brīvais balsojums, viņš pats, kā iepriekš solījis, balsošot par Zatleru.

Brigmanis piebilda, ka ZZS Bērziņu kā frakcijas kandidātu Valsts prezidenta amatam nevirzīs, bet to varētu izdarīt kāds deputāts individuāli. Pēc neoficiālas informācijas, Bērziņu izvirzīšot Ventspils pārstāvji Saeimā Jānis Vucāns, Dana Reizniece un Gundars Daudze.

"Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs un Ventspils mērs Aivars Lembergs piektdien pēc partijas sanāksmes gan apgalvoja, ka "Latvijai un Ventspilij" pagaidām nedodot priekšroku nevienam no iespējamajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem.

"Mēs apmainījāmies ar domām par iespējamo jauno situāciju, ka varētu būt divi kandidāti. Katrs izteica savu viedokli, kāda ir attieksme pret vienu un pret otru kandidātu. Mūsu pozīcija ir tāda - ļoti pozitīvi vērtējam, ka varētu būt divi kandidāti vai pat vairāki. Taču pašlaik mēs nedodam priekšroku nevienam no iespējamiem kandidātiem," izteicās Lembergs.

Saeimas kuluāros tiek spriests, ka pirmajā vēlēšanu kārtā nākamais prezidents tomēr varētu netikt ievēlēts. Šādā gadījumā tiek pieļauts, ka Zatlers atteiktos piedalīties otrajā kārtā, un tad "visi draudzīgi" nobalsotu par Bērziņu.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" ziņo, ka lēmums par Bērziņa virzīšanu prezidenta amata kandidātam pieņemts ZZS kuluāros tikai pirmdien, un izšķiršanās esot bijusi starp vides ministru Raimondu Vējoni un Bērziņu.

Jauna kandidāta parādīšanās Zatlera izredzes tikt ievēlētam stipri samazina. "Zelta akcija" šobrīd ir "Saskaņas centra" rokās, jo tieši no viņu balsīm var būt atkarīgs, kurš būs nākamais Latvijas valsts prezidents.

Raidījums lēš, ka Bērziņa izvirzīšanas gadījumā par Zatleru balsotu 33 "Vienotības" deputāti, nacionālā apvienība, bet no frakcijas "Par labu Latviju" - visticamāk, Guntis Ulmanis un Māris Kučinskis. Savu atbalstu Zatleram solījis arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, un kopā tās ir 43 balsis.

Savukārt Bērziņu varētu atbalstīt pārējie viņa frakcijas biedri no ZZS - 21 deputāts un daži Bērziņa cīņu biedri no "Par labu Latviju". Ja Bērziņu atbalsta arī "Saskaņas centrs" ar 29 deputātiem, tad kopā sanāktu vismaz 51 balss.

Neoficiāli "Saskaņas centrs" izteicis pieļāvumu, ka Bērziņa kandidatūra viņiem šķiet simpātiska un pastāv iespēja, ka SC kopā ar ZZS vienojas atbalstīt Bērziņu. Jautājums ir tikai par cenu - vai ZZS spēšot piedāvāt SC ko tādu, piemēram, vietu valdībā, lai panāktu SC atbalstu savam kandidātam.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Lita Krone/LETA

Citi šobrīd lasa

Preses nama kvartālu pamet būvnieki. Kārtējo reizi pārceļ “Rīgas Manhetenas” nodošanas termiņus. FOTO
Francijas luksusa modes nams "Dior" jaunākajā kolekcijā iekļauj latviešu guļamtīklus
FOTO, KAS JĀREDZ! Latvija beidzot tiek Eirovīzijas finālā, mūsu hokejisti dodas uz pasaules čempionātu, un kas 9. maijā notika Salaspilī?
Pievienot komentāru