Piemērotākie Valsts prezidenta kandidāti ir Žīgure, Auziņš un Levits

Sabiedrība
2011. gada 15. februārī 19:02 2011. gada 15. februārī 19:02
 
Inteliģence kā piemērotākos Valsts prezidenta kandidātus min rakstnieci Annu Žīguri, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu un ES tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

­

Mārcis Auziņš.

Līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers pieļāvis pārāk daudz kļūdu, kas grāvušas tautas pašapziņu.Vairākiem domubiedriem ir bijušas diskusijas par piemērotāko Valsts prezidentu, aģentūrai LETA stāstīja sociālantropoloģe Dagmāra Beitnere.

Anna Žīgure.
Viņa uzskata, ka būtu jāuzklausa dažādu sabiedrības grupu viedoklis par valsts pirmās personas īpašībām. "Kā socioloģe intervēju cilvēkus un zinu, ar kādām sajūtām patlaban dzīvo cilvēki un ko viņi gaida no valsts. Sabiedrība vienmēr organizējas, ja cilvēki dzird uzmundrinošus vārdus no valsts pirmās personas. Nupat cilvēki aktīvi skatās un augstu vērtē filmu "Karaļa runa" par Anglijas karali Džordžu VI. Šī filma parāda, cik liela nozīme ir pirmās personas teiktajam vārdam un tam, kā viņa teiktais uzrunā sabiedrību," stāsta Beitnere.

Sociālantropoloģe atzīst, ka patlaban Latvijas sabiedrību ir pārņēmusi neticība valstij un demokrātijai. Ir pazudusi ticība, ka sabiedrība kopā var ko izdarīt. Iespējams, ka esošajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram, ja viņš ļoti pilnveidosies, izdosies atgriezt šo ticību.

"Taču Zatlers ir pieļāvis tik daudz kļūdu, kas ir degradējušas tautas pašapziņu. Piemēram, mūzikas festivāla "Jaunais vilnis" dalībnieku pieņemšana, dārgais spogulis. Viņam vajadzētu ar sava dzīvesveida paraugu rādīt sabiedrībai, ka viņš taupa naudu, ir tāds pats, kā mēs visi. No pirmās personas vēlētos sagaidīt iekšēju solidaritāti, kultūras solidaritāti," stāsta Beitnere.

Rakstniece Žīgure izvēlēta tādēļ, ka viņai ir liela kultūrvēsturiska bagāža un viņai ar tautu ir kopēja pēckara pieredze. Žīgure labi jūt sabiedrību.

Kā vienu no būtiskākajiem kritērijiem inteliģences pārstāvji minējuši prasmi būt intelektuālam līderim, kurš varētu precīzi uzrunāt sabiedrību ar saviem vārdiem.

­

Egils Levits.
Beitnere atgādina, ka Eiropas kultūras tautas par Valsts prezidentiem tomēr izvēlas rakstniekus, piemēram, Čehijā - Vaclavs Havels, Francijā - pēc Šarla de Golla seši septiņi prezidenti bija rakstnieki. "Franči tam piešķir ļoti lielu nozīmi, ka prezidenti runā pašu radītos tekstus un translē tos sabiedrībai. Visa mūsu dzīve sākas ar domām un vārdiem. Man šķiet, ka Latvijā prezidents vairāk ieklausās padomniekos. Viņš ir ģeniāls ķirurgs, tomēr katram ir jābūt savā vietā," piebilst sociālantropoloģe.

Vadoties pēc saviem novērojumiem, Beitnere uzskata, ka valsts pirmajai personai tomēr ir jābūt ar tādu pašu pieredzi, kā visai pārējai sabiedrībai. "Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga bija izcila prezidente ārpolitikas jautājumos, taču darbība iekšpolitikā nebija tik veiksmīga tieši tādēļ, ka viņai nebija vēsturiskās pieredzes, jo viņa nebija dzīvojusi Latvijā," analizē Beitnere.

Viņa uzskata, ka ir svarīgi diskutēt par Valsts prezidenta kandidātiem, jo Latvija tomēr laikam ir ceļā uz prezidentālu republiku, un šī diskusija ir labs ievads. Turklāt diskusijai par Valsts prezidenta kandidātu jābūt ne tikai intelektuāļu vidū, bet arī citās profesionālajās grupās, jo intelektuāļi Latvijā netiek īpaši respektēti.

Beitnere atzinīgi vērtē Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) ieceri izveidot sabiedrisko padomi, lai Valsts prezidenta izvēle nenotiktu zvērudārzā, kā tas bija iepriekšējā reizē.

Kā ziņots, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Valsts prezidenta kandidāta meklējumos ir lūgusi iesaistīties arī sabiedrības inteliģences pārstāvjus, no kuriem redzamākie esot rakstnieks Jānis Lejiņš, komponists Pēteris Vasks un sociālantropoloģe Dagmāra Beitnere.

LETA jau ziņoja, ka Valsts prezidentam Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā un saskaņā ar "Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu" Saeimas sēde prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām. Tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanām paredzētā Saeimas sēde tiks sasaukta ne vēlāk kā 8.jūnijā.

LETA

­­

Citi šobrīd lasa

Pārsteidzoši kontrasti: nosaukta pasaules skaistākā valsts
FOTO: Zemi skārusi vairāk nekā 20 gados spēcīgākā magnētiskā vētra; arī Latvijā varēja baudīt izteiktu ziemeļblāzmu
Ja nevar vairākumā, iemet mazākumā. Ābols panāk izlīdzinājumu, bet poļi trešo reizi atgūst vadību 1
Pievienot komentāru