Tiesu darbinieki neapmierināti ar atalgojumu. Sola streikot

Sabiedrība
2011. gada 20. janvārī 13:09 2011. gada 20. janvārī 13:09
 
Vairāk nekā 20 Latvijas rajonu (pilsētu) tiesu un zemesgrāmatu nodaļu darbinieki nosūtījuši vēstules valsts augstākajām amatpersonām, prasot nodrošināt vienlīdzības principa ievērošanu atalgojumu noteikšanā.

Vēstule nosūtīta Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam.

Tiesu darbinieki aicinājuši amatpersonas iesniegt tiesu darbiniekiem konkrētus konstruktīvus risinājumus un priekšlikumus līdz 2011.gada 1.martam, norādot, ka gadījumā, ja vēstule tiks ignorēta un lūgumi netiks izskatīti un apmierināti, vairāku tiesu darbinieki apvienosies un solidāri rīkos streiku, tādā veidā izrādot savu nostāju pret nevienlīdzīgu attieksmi tiesu darbinieku atlīdzības noteikšanā.

Streika gadījumā ir paredzamas negatīvas sekas - tiks apturēta lietu izskatīšana un pilnīgi tiks paralizēts tiesas darbs -, kuru iestāšanās tiesu darbinieki nav ieinteresēti, teikts Centra rajona tiesas darbinieku nosūtītajā vēstulē, kuras elektroniskā versija ir aģentūras LETA rīcībā.

Pie valsts augstākajām amatpersonām vērsušies 32 Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas darbinieki, kuri atzīmējuši, ka apzinās ekonomisko situāciju valstī un, ņemot vērā arī darba specifikas dēļ zināmo informāciju, apzinās valsts budžeta iespējas, tāpēc vēstules mērķis ir nevis algas pielikums vai algu palielināšana tiešā veidā, bet gan Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma izpilde un piemērošana visās budžeta iestādēs vienlīdzīgi.

Tāpat darbinieki vēlas panākt arī Darba likuma piemērošana attiecībā uz faktiski neapmaksātām darbinieku dežūrām brīvdienās un svētku dienās un nodrošināt tiesu darbiniekus ar sociālām garantijām, apdrošinot tiesu darbinieku veselību.

Tiesu darbinieku atlīdzības noteikšanā netiek ievēroti līdzvērtīgi nosacījumi kā citās iestādēs un tā tiek pārkāpts vienlīdzības princips un zūd Atlīdzības likuma noteiktais mērķis, norādīts vēstulē.

Vēstulē norādīts, ka 2010.gada 30.decembrī no Tiesu administrācijas (TA) viņi elektroniski saņēmuši informatīvu vēstuli, no kuras izriet, ka tiesu darbinieku mēnešalga no 2011.gada 1.janvāra tiks paaugstināta par 20 latiem. Tiesu darbinieku ieskatā, noteiktās mēnešalgas 20 latu paaugstinājums ir nesamērīgi zems un noteiktā tiesu darbiniekiem darba samaksa 2011.gadam neatbilst tiesu darbinieku amata vērtībai - atbildības līmenim un sarežģītībai -, kā arī tā neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam.

Tiesas darbinieki norāda, ka viņi ir tikai formāli iekļauti vienotā atlīdzības sistēmā, taču Atlīdzības likumā noteiktās normas netiek piemērotas attiecībā uz tiesu darbinieku mēnešalgas apmēra noteikšanu, jo līdz šim brīdim tiesu darbinieku mēnešalga tiek noteikta visiem vienādi pēc ieņemamā amata, neņemot vērā konkrēta darbinieka individuālās kvalifikācijas un prasmju novērtējumu.

Tāpat tiesu darbinieki nesaņem ar Atlīdzības likuma 14.panta pirmo daļu noteikto piemaksu - ne vairāk kā 20% apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, pildot vakanta amata - dienesta, darba - pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pildot vēl citus pienākumus.

Vēstulē norādīts, ka, piemēram, amatam "tiesas sekretārs" kā pirmā līmeņa raksturojumam, ir noteikta 7.mēnešalgu grupa, kuras mēnešalgas maksimālais apmērs ir ne vairāk kā 527 lati, amatam "tiesas sēžu sekretārs" otrajā līmenī - 8.mēnešalgu grupa, kuras mēnešalgas maksimālais apmērs ir ne vairāk kā 614 lati, bet amatam "tiesneša palīgs rajona (pilsētas) tiesā un apgabaltiesā" - 10.mēnešalgu grupa, kuras mēnešalgas maksimālais apmērs ir ne vairāk kā 825 lati.

Tomēr faktiski Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā noteiktās mēnešalgas 2011.gadā ir šādas: tiesneša palīgs - 407 lati, tiesas sēžu sekretārs - 309 lati, kancelejas vadītājs - 407 lati, tiesas sekretārs - 300 lati.

Līdz ar to secināms, ka tiesnešu palīgam mēnešalga 2011.gadam ir noteikta tikai 49,33% no mēnešalgas maksimālā apmēra, tiesu sēžu sekretāram - 50,08%, kancelejas vadītājam - 58,31%, tiesas sekretāram - 56,92%, tulkam - 44,27%, arhivāram - 51,23%.

Nav tiesiska pamatojuma un loģiska izskaidrojuma, pēc kādiem pamatotiem un objektīviem kritērijiem ir noteikta tieši šādā apmērā mēnešalga no maksimāli iespējamās, kas ir pretrunā ar normu, kas paredz, ka, nosakot mēnešalgu tiesu darbiniekiem, ņem vērā amatam atbilstošo mēnešalgu grupu un tai atbilstošo mēnešalgas maksimālo apmēru, norāda tiesas darbinieki.

Darbinieki norādījuši, ka Atlīdzības likuma 37.pants paredz iespēju apdrošināt darbinieku veselību atbilstoši tai piešķirtajiem finanšu līdzekļiem. Tiesas darbinieku ieskatā, viņi, veicot amata pienākumus, ir pakļauti reālam dzīvības vai veselības apdraudējumam, jo vairums apsūdzēto slimo ar bīstamām slimībām - hepatīts A, hepatīts C, HIV, AIDS, tuberkuloze.

Minēto apgalvojumu apstiprina, piemēram, gadījums, kad 2008.gada 22.maijā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā sēdes laikā apsūdzētais ar žileti pārgrieza sev vēnas, bet 2010.gada 11.janvārī Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā darba laikā tiesas telpās tika izpūsta nenoskaidrota kodīga gāze.

Bez tam tiesu darbinieki atrodas tiešā kontaktā ar apmeklētājiem, kuri bez jebkādiem šķēršļiem var nodarīt miesas bojājumus vai arī inficēt ar dažādām slimībām.

Tāpēc tiesu darbinieki lūdz nodrošināt viņus arī ar sociālām garantijām - apdrošināt tiesu darbinieku veselību.

Līdzīga satura vēstules valsts augstākajām amatpersonām nosūtījuši Rēzeknes tiesas, Ogres zemesgrāmatu nodaļas, Dobeles zemesgrāmatu nodaļas, Dobeles rajona tiesas, Aizkraukles rajona tiesas un Aizkraukles rajona zemesgrāmatu nodaļas, Valmieras zemesgrāmatu nodaļas, Administratīvās rajona tiesas Liepājas un Jelgavas tiesu namu, Vidzemes apgabaltiesas Madonas tiesu nama, Ventspils tiesas, kā arī Daugavpils tiesas darbinieki.

Tāpat vēstuli nosūtījuši Preiļu rajona tiesas, Latgales apgabaltiesas, Limbažu rajona tiesas, Saldus rajona tiesas, Gulbenes rajona tiesas, kā arī Ogres rajona tiesas un Valmieras rajona tiesas darbinieki, bet tuvākajās dienās šādu vēstuli paredzējuši nosūtīt arī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas tiesas darbinieki.

LETA/Foto:LETA


Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru