Latvijā jau divi gripas izraisīti nāves gadījumi

Sabiedrība
2011. gada 19. janvārī 12:50 2011. gada 19. janvārī 12:50
 
Apstiprināti pirmie divi nāves gadījumi no gripas un tās izraisītām komplikācijām 2010./2011.gada sezonā. Miruši 45 un 49 gadus veci vīrieši, kuriem laboratoriski bija apstiprināts A tipa gripas vīruss.

Abiem pacientiem bija blakus saslimšanas, informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) sabiedrisko attiecību pārstāve Inese Skrastiņa.

Kopumā Latvijā līdz šodienai laboratoriski apstiprināti 329 gripas gadījumi, bet, pēc LIC epidemiologu sniegtās informācijas, slimo aptuveni 900 cilvēku visā Latvijā jeb 41 cilvēks uz 100 000 iedzīvotāju. Visvairāk gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā.

Patlaban dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir aptuveni 84% no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

Šogad cirkulējošais gripas vīruss ir raksturīgs ar to, ka daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā un pacients pat nevēršas pēc ārsta palīdzības, bet daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām. Pacienti, kas ārstējas slimnīcās, nav vakcinējušies pret gripu, un uz slimnīcām tiek nogādāti ar ātrās palīdzības brigādēm, jo pacienti nav vērsušies pie ģimenes ārsta.

LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle aicina cilvēkus sazināties ar ģimenes ārstu, ja ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, un neiet uz darbu, skolu vai bērnudārzu - labāk dažas dienas palikt mājās, nekā pakļaut saslimšanas riskam arī citus cilvēkus.

"Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz četriem gadiem, tā kā šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits. A H1N1 gripas vīrusa ierosinātā gripa īpaši smagi norit grūtniecēm, tāpēc starptautiskajās vadlīnijās iekļauta grūtnieču vakcinācija pret gripu," sacīja Rozentāle.

Eiropas valstīs augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Dānijā, Īrijā, Norvēģijā un Lielbritānijā, kur arī, līdzīgi kā Latvijā, dominējošais ir A tipa gripas vīruss.

Kā uzsver Eiropas slimību kontroles un profilakses centrs, šīs sezonas gripas efektīvākā profilakse ir vakcinēšanās. Arī pašreiz vakcinēties vēl nav par vēlu, jo imunitāte izstrādājas 10-14 dienu laikā.


LETA/Foto:LETA

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 1
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru