Valdība apņemas no ēnu ekonomikas iekasēt Ls 60 miljonus. Vai tas ir reāli?

Sabiedrība
2010. gada 13. decembrī 14:55 2010. gada 13. decembrī 14:55
 
Valdība šodien nolēma veikt uzbrukumu nodokļu nemaksātājiem – nākamā gada valsts budžeta projektā ieļauta apņemšanās no ēnu ekonomikas nodokļos iekasēt 60 miljonus latu.

­

Valdība nolēmusi cīnīties ar ēnu ekonomiku?

Patlaban sagatavotais likumprojekts paredzēja no ēnu ekonomikas iekasēt 15 miljonus latu, un par to panākta vienošanās ar aizdevējiem. Tomēr, pēc premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") ierosinājuma, šis plānotais iekasēšanas apjoms tika palielināts par 45 miljoniem latu, tādējādi valdība nākamgad plāno no ēnu ekonomikas mazināšanas iekasēt 60 miljonus latu.

Šī apņemšanās par papildu 45 miljonu latu iekasēšanu gan netiks uzskatīta par budžeta konsolidācijas pasākumu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka priekšlikumu par lielāku līdzekļu iegūšanu no ēnu ekonomikas izvirzījusi arī Darba devēju konfederācija, ne tikai opozīcijā esošā Par Labu Latviju.

Šos līdzekļus valdība plāno iegūt, īstenojot jau iepriekš apstiprinātā ēnu ekonomikas apkarošanas plāna pasākumus. Tomēr ir jāņem vērā, ka aizdevēji neatzīst konsolidācijas pasākumus avansā, tāpēc šī ir tikai valdības pašas apņemšanās, kuru nevarēs rēķināt kopējos budžeta deficītu samazināšanas pasākumos, skaidroja premjers.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets šodien neņēma vērā opozīcijas partiju iesniegtos priekšlikumus būtiskākajās nākamā gada valsts budžeta pozīcijās un virzīja likumprojektu "Par valsts budžetu 2011.gadam" izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

2011.gada valsts budžeta projektam un to pavadošajiem likumprojektiem kopumā bija iesniegti ap 420 priekšlikumi.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā atbalstīja 2011.gada valsts budžeta likumprojektu.

Kopā ar nākamā gada valsts budžeta projektu atbalstīts arī vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2011.-2013.gadam.

Par budžeta likumprojektu balsoja 69 deputāti, pret bija 26, neviens neatturējās. Pret balsoja tikai apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti, bet pārējās opozīcijas partijas - apvienība "Par labu Latviju" (PLL) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - budžeta projektu pirmajā lasījumā atbalstīja.

Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja arī 2011.gada valsts budžeta pavadošos 93 likumprojektus.

Plānots, ka budžetu otrajā, galīgajā lasījumā pieņems 20.decembrī.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5,1 miljarda latu apmērā, bet izdevumi - 5,7 miljardi latu. Pēc starptautiskās ESA metodoloģijas, budžeta deficīts nākamgad būs 5,5% no iekšzemes kopprodukta.

Savukārt valsts konsolidētā budžeta 2011.gadam ieņēmumi plānoti 4 204 253 331 lata apmērā, bet izdevumi - 4 788 439 474 latu apmērā, kas veidos deficītu 4,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Nodokļu ieņēmumi nākamgad tiek plānoti 1 759 327 186 latu apmērā.

Apstiprinātais mērķdotāciju apjoms pašvaldībām būs 216 199 265 latu apmērā.

Veidojot nākamā gada budžetu, plānotais inflācijas apjoms ir 1,1%, bet iekšzemes kopprodukts tiek plānots 13,13 miljardi latu.

LETA/Foto:LETA

­

Citi šobrīd lasa

Lietuvieši par Donu: šoreiz Latvija Eirovīzijā izmantoja "smago artilēriju"
Latvijas pretinieku cīņā Vācija pieveic slovākus; Šveice otrajā trešdaļā nolauž norvēģus
ASV Ukrainai nosūtīs pretgaisa aizsardzības sistēmas
Pievienot komentāru