Štokenbergs protestē pret VL-TB/LNNK un draud pamest „Vienotību”

Politika
2010. gada 25. oktobrī 09:30 2010. gada 25. oktobrī 09:30
 
Prognozes par to, ka apvienību „Vienotība” sāks plosīt iekšējas pretrunas, apstiprinājās ļoti ātri. Vēl pavisam nesen, protestējot pret „Saskaņas centra” iekļaušanu koalīcijā, „Vienotību” draudēja pamest Ina Druviete, Janīna Kursīte un Ilma Čepāne. Tagad ar to pašu draud „Sabiedrības citai politikai” līderis Aigars Štokenbergs.
Aigars Štokenbergs draud pamest „Vienotību”, ja koalīcijā paliks apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK.

Pēc vakar notikušajām sarunām ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski Štokenbergs izvirzījis uzstādījumu, ka jāpārskata jautājums par nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iekļaušanu valdības koalīcijā, jo pretējā gadījumā partija apsvēršot domu par izstāšanos no apvienības,  apstiprināja "Vienotības" vadībai tuvu stāvoši cilvēki.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka šāds uzstādījums ticis saskaņots ar Rīgas pili.

Šo jautājumu paredzēts izskatīt šodien "Vienotības" valdes sēdē, kas notiks plkst.11.

Kā Latvijas Radio šorīt sacīja "Vienotībā" esošās partijas JL līdere Solvita Āboltiņa, "Vienotības" valde ir saņēmusi SCP iesniegumu ar lēmumprojektu, lai koalīciju veidotu tikai divas partijas - "Vienotība" un ZZS. "SCP argumentāciju un faktus, kāpēc viņi šādu lēmumu virza uz valdi, uzzināsim šodien," sacīja Āboltiņa.

Āboltiņa piebilda, ka sarunas par koalīcijas veidošanu turpinās, juridiski arī Valsts prezidents galavārdu par premjera kandidātu var teikt tikai tad, kad sanāk jaunā Saeima.

JL līdere noliedz, ka "Vienotības" rindās būtu sākusies šķelšanās. ""Vienotības" rindās nav nekādu draudu par šķelšanos, joprojām turpinām izrunāt lēmumus, lai arī tie ir ļoti pretrunīgi," sacīja Āboltiņa un piebilda, ka apvienību veidojošajām partijām ir jauni apstākļi, ko tās vēlas pārrunāt šodien valdes sēdē.

Kā ziņots, jaunā koalīcija, kuru veidos apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), premjera Valda Dombrovska vadībā (JL) šodien paredzējusi turpināt sarunas par amatu sadali valdībā un 10.Saeimā.

Pabriks: Koalīcijā nav vajadzīgi ultranacionālisti un radikāļi

Topošajā Saeimas koalīcijā nav nepieciešami ultranacionālisti un radikāļi, tādēļ apvienībai "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) vajadzētu atteikties no iecerētās sadarbības ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), šādu viedokli pauda "Vienotībā" esošās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) pārstāvis Artis Pabriks.

Kā norādīja Pabriks, SCP pārstāvji pat ir gatavi atteikties no dalības koalīcijā, ja tai pievienotos VL-TB/LNNK.

Pēc Pabrika teiktā, atšķirībā no pašreizējās Saeimas, kurā notiek veiksmīga sadarbība ar šīs apvienības pārstāvjiem, jaunajā Saeimā ievēlētie pārstāvji esot daudz radikālāki. "Grūti redzēt, ka sadarbojamies ar cilvēkiem, kuri pauž antisemītisma, homofobijas un pat rasisma idejas," sacīja politiķis, kā piemēru minot kāda VL-TB/LNNK pārstāvja izteikumus par "inteliģento antisemītismu".

SCP pārstāvis uzsvēra, ka Latvija ir vērsta liberālās demokrātijas virzienā un šīs nacionālās apvienības pārstāvji šādā politikā neiederoties. "Tā domā lielākā daļa SCP un daudzi citi "Vienotības" pārstāvji," sacīja Pabriks, piebilstot, ka pašreizējā koalīcijas veidošana bijusi uz polittehnoloģijas, nevis principu pamata, kas neesot pareizi.

"Nav ko kautrēties, mums tas ir jāpasaka. Kāpēc jāpadara nākamā valdība atkarīga no ultranacionālistiem, ja bez tā var iztikt? Un kāpēc jāpadodas viņu ultimatīvai izpratnei par to, kas ir patriotisms?" teica Pabriks.

Pabriks norādīja, ka neviens nevēloties graut "Vienotību", vien esot mērķis vērst uzmanību uz iepriekš minētajām problēmām. Viņš pauda cerību, ka "Vienotības" valde šodien varētu pieņemt prātīgu lēmumu, pretējā gadījumā esot ļoti reāli, ka SCP varētu no apvienības izstāties.

LETA/Foto:LETA

Citi šobrīd lasa

FOTO: Zemi skārusi vairāk nekā 20 gados spēcīgākā magnētiskā vētra; arī Latvijā varēja baudīt izteiktu ziemeļblāzmu
Eirovīzijas lielākais skandāls — Nīderlandes pārstāvi izslēdz no dalības finālā! Vai demonstratīvi atteiksies piedalīties arī citi pārstāvji?
Šonakt Latvijā iespējamas salnas, izplatīts dzeltenais brīdinājums
Pievienot komentāru