Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. oktobrī

Sabiedrība
2010. gada 1. oktobrī 17:30 2010. gada 1. oktobrī 17:30
 
Sestdien no rīta jāskrien ātri nobalsot, lai pēc tam brīvdienas varētu pavadīt saturīgi un priecīgi. Ja politiskās kaislības tevi ir pārgurdinājušas, var rīkot ugunsrituālu Līgatnē vai izsmieties Krievu teātrī.

­

„Arsenāla” Radošajā darbnīcā Olgas Šilovas veidotās sieviešu skulptūras – kailie pašportreti sastājušies brīnišķīgā „Sapņu kalendārā”.

Ja nervus nomierina iepirkšanās tūres, jādodas uz bijušās „Rīgas manufaktūras” angāriem vai kādiem no pēcMiķeļdienas tirgiem. Ja gribas kailu augsto mākslu, tad tā jādodas meklēt uz „Arsenāla” Radošo darbnīcu. Toties kinoteātrī „Rīga” visiem uzdziedās „The Rolling Stones”, bet Spīķeru koncertzālē – leģendāro „Bilžu” muzikanti. Savukārt pa kultūras centra „Imanta” foajē varēs doties nesteidzīgi nostalģiskā pastaigā pa seno Pārdaugavu.

1. Sāk skanēt muzikālās bildes

Sestdien, 2. oktobrī savu jubilejas skanējumu uzsāk senākais mūzikas un mākslas festivāls  Latvijā „Bildes”, kas apvieno Latvijas džeza, roka, folka un citu visdažādāko žanru un stilu mūziķus, iepazīstina klausītājus ar Latvijas mūzikas aktualitātēm, tieši festivālam sagatavotiem projektiem, kā arī rosina mūziķu jaunradi tēlotājmākslā un dod iespēju māksliniekiem piedalīties muzikālos priekšnesumos. Šogad „Bildes” notiks jau 25. reizi.

Festivāls „Bildes” pirmo reizi notika 1985. gadā Rīgas Politehniskā institūta Studentu klubā Anglikāņu baznīcā.

Līdz ar koncertiem mūziķi veido arī mākslas darbus, kuru izstādi rīkot ierosināja Igo, kurš jau pirms tam bija rīkojis mūziķu darbu ekspozīcijas Liepājas tipogrāfijā un Grobiņas pilsdrupās. Sākotnēji bija iecerēts pasākumu veidot tikai kā mūziķu mākslas darbu izstādi un mākslinieku koncertu, bet jau otrajā „Bilžu” gadā festivāls pārtapa par plašu muzikālu pasākumu.

Festivāla laikā notiek folka, blūza, džeza koncerti, kā arī koncerts bērniem.

Jāuzsver, ka daudzi pašlaik pazīstami mūziķi un kolektīvi tieši „Bildēs” parādījušies plašākai publikai (Pits Andersons, „Dzeltenie pastnieki”, Ainars Mielavs un „Jauns mēness”, „Putnu balle”, „Time After Time” un daudzi citi). Iespējams, arī šogad festivālā mūs gaida brīnišķīgi piedzīvojumi. Tādēļ meklējiet festivāla, kurš noritēs līdz 16. oktobrim programmu internetā: www.bildes.lv.

„Bildes” iesāksies ar Lielo Folkkoncertu Spīķeru koncertzālē 2. oktobrī pulksten 17.00.Tajā uzstāsies Ieva Akuratere, Ansis Klintsons, brāļi Ziemeļi, Uldis Kākulis, Arnis Miltiņš,  Imants Daksis, Varis Vētra un daudzi citi.

Nākamais koncerts jau pirmdien, 4. oktobrī pulksten 19.00, kad kinoteātrī „Rīga” sāksies koncerts „Liepājnieki Rīgā jeb nezāles neiznīkst...”

2. Turpinām svinēt Miķeļus

Tā kā šonedēļ Miķeļdiena iekrita nedēļas vidū, tad Latvija sadalījās divās daļās – vienviet lielo Miķeļu tirgu rīkoja pirmsMiķeļu sestdienā, citviet atkal to grasās darīt 2. oktobrī. Ja nav iznācis savu tirgus tašu ar rudens labumiem piepildīt pagājušajā sestdienā, to var pagūt šosestdien. Un ne tikai iepirkties, bet arī jautri pavadīt laiku tirgus placī. 2. oktobrī Miķeļdienas tirgu, piemēram, notiks:

* no pulksten 9.00 Kalupes skolas pagalmā Daugavpils novadā, kā arī Vecpiebalgas tirgū;

* no pulksten 8.00 līdz 15.00 Miķeļdienas tirgus notiks Cēsu vecajā tirgus laukumā (Valmieras ielā 2). Pulksten 11.00 pircējus un tirgotājus priecēs plaša koncertprogrmma, kā arī notiks dažādi konkursi un mīklu minēšana, uzvarētāji saņems balvas.

Sevišķi radoša iepirkšanās 2. oktobrī var izvērsties Rīgā, bijušās „Rīgas manufaktūras” teritorijā Brīvības gatvē 401c, kur no pulksten 12.00 līdz 15.00 notiks „Jampadracis rudens noskaņās”. Tajā būs ne tikai rudens ražas gadatirgus un amatnieku tirgotavas, bet arī Juglas mūzikas skolas orķestra uzstāšanās, Lielvārdes trušu audzētavas „Brālīši trusīši” izstāde/parāde, tautiskās dejas, atrakcijas bērniem un pieaugušajiem, kā arī vēlējumu „Salūts”.

3. Kailais sapņu kalendārs

Kultūras centrā „Imanta” – Anniņmuižas bulvārī – seno fotogrāfiju izstādē var ieraudzīt, ar ko uz turieni varēja aizbraukt vēl tajos laikos, kad rīdzinieki pat nesapņoja par kultūras centru „Imanta” būvniecību.
Ne jau visi mākslinieki uzdrošinās publiskai apskatei izlikt savu kailo pašportretu. Tēlniece Olga Šilova (dz. 1966.) – Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības katedras pasniedzēja – izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā ir izstādījusi ne vienu vien savu intīmo pašportretu - veselu kolekciju, no kuras ir sanākusi krāšņa gadagrāmata „Sapņu kalendārs”. Tēlnieces personālizstāde

„Sapņu kalendārs” Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1) ir apskatāma līdz 24. oktobrim.

Izstādē „Sapņu kalendārs” viņa ir modele un spoži spēlē sievietes stereotipiskās lomas. Karmena, Marlēna Dītriha, līgava, kazino meitene, mūķene, biznesa lēdija, kovbojmeitene, popdīva, lidotāja pilote, Brazīlijas karnevāla dalībniece...

Sapņu komplekts no kalendāra lapām izkāpis arī telpā – nelielās skulpturālās lellēs, kurām trīsdimensiju apjoms piešķir reālas taustāmas aprises – sapņi piepildās. Izstādes kolekciju veido fotogrāfijas un skulptūras, kuru portretiskais objekts ir māksliniece pati.

Viss esot sācies ar vēlēšanos izveidot sevis „kailo pašportretu” – naturālistisku sava ķermeņa skulptūru. Neizskaistinātu, īstu, patiesu, iespējams, pat neglaimojoši nežēlīgu paštēlu.

Darbu pie šīs skulptūras Olga Šilova sāka ar sava ķermeņa nofotografēšanu pie fotogrāfa. Kailā patiesība, kā izrādījās, nebija pietiekoši atraktīva. Un fotosesija pārauga sākotnējo ieceri, izvēršoties kostīmu spēlē ar fotografēšanos. Rezultātā radīta fotogrāfiju un skulptūru kolekcija, kur tiek konfrontētas divas principiālas pozīcijas – realitāte un sapņi. Kolekcija veidota kā attēli kalendāram. To uzlūkojot jājautā – saldi meli vai patiesība, glamūrs vai dabiskums? Uzsverot dzimtes aspektu projekts var tikt aplūkots feministiskā rakursā. Tomēr tieši to māksliniece lūdz nedarīt.

4. Kontrastu pilsēta - Pārdaugava

Rīgas Kultūras un atpūtas centrā „Imanta” (Anniņmuižas bulvārī 29) līdz 26. novembrim ir apskatāma visnotaļ vēsturiski fascinējoša un nostalģiska fotoizstāde – „Pārdaugavas vēsture senās fotogrāfijās”. Klasiskajās melnbaltajās fotogrāfijās mēs ieraudzīsim Pārdaugavas šarmantos vēstures skatus. Ekspozīcijā izmantoti materiāli no Imantas bibliotēkas, Bolderājas kultūras biedrības, Latvijas Ugunsdzēsības muzeja krājuma, kā arī no Blūma un Liepiņa privātkolekcijām.

Trešo daļu Rīgas teritorijas saucam par Pārdaugavu, tie ir aptuveni 120 kvadrātkilometri Daugavas kreisajā krastā, kur vēl saglabājusies vecā koka arhitektūra, kur blakus divdesmitā gadsimta sešdesmito gadu pieticīgajām ģimenes mājiņām slejas guļamvagonu - daudzstāvu bloku māju korpusi, kur blakus industriāli lietišķajai pilsētas sejai vasarās pretī nāk ceriņu un jasmīnu smarža, mazdārziņos zied puķes un ziemā pagalmus ieskauj neizbrienamas sniega kupenas.

Pārdaugava ir kontrastu pilna pilsētas daļa, kas aizvien vēl saglabājusi nostaļģisku un izteikti romantisku priekšpilsētas noskaņu. Pārdaugavas centrālajai daļai piemīt īpašs mazpilsētas šarms lielpilsētas centra tuvumā. Savukārt tālāk no Daugavas ir uzcelti lieli dzīvojamo māju rajoni – Imanta, Zolitūde, Ziepniekkalns.

5. Uguns nakts Līgatnē

Knapi ko būs beigušās Saeimas vēlēšanas, kad Līgatnē jau sāksies cīņa pret tumsas spēkiem.

Sestdien, 2. oktobrī Līgatnes Vienkoču parkā – 9,25 hektāru plašajā teritorijā, kas veltīta koka amatniecības un vienkoču izstrādājumu popularizēšanai – sāksies vērienīgs gaismas „uzbrukums” tumsai. Tur notiks gadskārtējā Vienkoču parka Uguns nakts. Tas ir noskaņu un gaismas pasākums ar nolūku padarīt vienu īso rudens dienu garāku, sasildīt sevi ar sveču siltumu un gaismu, uzlādēt sevi ziemas tumšajam periodam, lai būtu vieglāk sagaidīt pavasari. Notiks arī „gudra sēņošana” dabas takās, amatnieku un zemnieku tirdziņš un dzērvju vērošana Sudas purvā.

Uguns nakts programma:

* no pulksten 10.00 līdz 17.00 - amatnieku un zemnieku tirdziņš pie Vienkoču parka;

* pulksten 11.00 - sēņu speciāliste - mikoloģe Inita Daniela mācīs pazīt gan ēdamās, gan indīgās sēnes. Ar Līgatnē salasītajām sēnēm varēs doties pēc padoma pie speciālistes;

* no pulksten 17.00 līdz 20.00 - dzērvju vērošana Sudas purvā (pieteikšanās pa tālruni 28262608);

* ar krēslas iestāšanos - Vienkoču parka Uguns nakts, kad ar dārza svecēm tiks izlikts viss Vienkoču parka Gaismu mežiņš, meža mājiņā pie zīlnieces būs iespēja izzināt sev interesējošās lietas, bet koka amatniecības darbnīcā varēs vērot kokamatnieka darbu;

* pulksten 21.00 - lāpu gājiens pa Vienkoču parka takām, kas radīs pilnīgi citu parka redzējumu un noslēgsies ar lielā ugunskura iekuršanu, pie kura sildīties un nobaudīt karstu zāļu tēju

Sīkāk par Vienkoču parku var uzzināt internetā: www.vienkoci.lv.

6. „The Rolling Stones” aicina dāmas un kungus

Dāmas un kungi! Kinoteātrī „Rīga” jūs gatavi uzrunāt „The Rolling Stones”.
Sestdien, 2. oktobrī pulksten 19.00 kinoteātrī „Rīga” uz lielā ekrāna pirmo reizi Latvijā tikai vienā seansā „The Rolling Stones” cienītāji varēs gūt neaizmirstamu baudījumu ar koncertfilmu „Dāmas un kungi... The Rolling Stones” („Ladies & Gentlemen… The Rolling Stones”). Leģendārā grupa aicina fanus uz kinoekrāna apmeklēt viņu vasaras tūri, kas pacēla grupas karjeru nebijušos augstumos.

Vēsturiski nozīmīgajā darbā ir iekļauti klasiski hīti no 1972. gada albuma „The Exile on Main Street” koncerttūres un īpaši šai filmai veikta intervija ar Miku Džegeru, kura filmēta pavisam nesen Dorčestras viesnīcā Londonā.

Džegers un pārējie „The Rolling Stones” grandi – Kīts Ričardss, Miks Teilors, Bils Vaimans un Čārlijs Votss šajā filmā dodas koncertkinoceļojumā uz brīnišķīgo vasaru, kad viņi saviļņoja miljoniem fanus izpārdotos koncertos visā pasaulē.

„Tas ir fantastisks šovs un enerģija ir gaisā... visi ir ļoti koncentrēti un fantastiski,” saka pats grupas līderis Miks Džegers.

7. Krievi uzsāk sezonu

Tas brīdis ir klāt, kad publika beidzot var ielūkoties nule kā par 15,6 miljoniem latu rekonstruētājā – pasaulē vecākajā un tagad arī modernākajā krievu teātrī, kas darbojas aiz Krievijas valsts robežām. Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris 2. oktobrī atklās savu 128. sezonu.

Šoreiz gribas redzēt ne tikai aktierspēli, bet arī izremontēto teātra ēku. Vai tik tiešām ir tā, ka tagad skatuvi vienlīdz labi var saskatīt no jebkuras vieta skatītāju zālē? Vai tik tiešām tagad visa teātra ēka laistās zeltā un briljantā? Par to ir jāpārliecinās...

To turpmāk varēs izdarīt katru vakaru pulksten 19.00 dodoties uz kādu no Krievu teātra izrādēm. Sestdien un svētdien, 2. un 3. oktobrī teātris iesāks ar klasisku – Viljama Šekspīra komēdijas „Divpadsmitā nakts” pirmizrādi. Šī jautrā un romantiskā pasaka ir viena no Šekspīra bezrūpīgākajām un nebēdnīgākajām komēdijām. Lai arī galvenā intriga skatītājam zināma no paša sākuma, jaukās Violas, kas pārģērbusies vīrieša drēbēs un pieteikusies dienestā pie skaistā hercoga Orsino, piedzīvojumi nezaudē savu pievilcību. Fināls ir paredzams, taču tā risinājuma gaitā būs ne mazums komisku ainu, negaidītu pavērsienu un Šekspīram tradicionālu spilgtu spēles momentu.

Labs sižets, lai atslābinātos pēc vēlēšanu trakumu neprātībām...

 Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press, publicitātes foto

­­­

Citi šobrīd lasa

"Tas ir vājprāts!" Sievietei pārmet cietsirdību apģērbu izvēlē 6 mēnešus vecai meitai 2
Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums 1
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru