Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas

Ziņas
2010. gada 1. oktobrī 16:10 2010. gada 1. oktobrī 16:10
 
Sestdien pulksten 7 durvis vērs 10. Saeimas vēlēšanu iecirkņi. Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

­

Atgādinām, ka balsstiesīgi ir Latvijas Republikas pilsoņi, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību vēlēšanās. Balsot var jebkurā iecirknī. Sev tīkamajiem kandidātiem var pievilkt plusiņu, palielinot viņu izredzes, un negribētos izsvītrot.  

Vēlētāji Latvijā, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nobalsot vēlēšanu iecirknī, var pieteikties balsošanai savā atrašanās vietā, piemēram, dzīvoklī vai slimnīcā. Balsošanai vēlētāja atrašanās vietā jāpiesakās, iesniedzot iesniegumu tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Iespēju nobalsot vēlētāja atrašanās vietā drīkst izmantot arī šo balsotāju kopēji.

Balsu skaitīšanu veiks vēlēšanu iecirkņu komisijas. Vispirms tiks noslēgti balsotāju saraksti un saskaitīti tajos iekļautie vēlētāji. Tad pa vienai tiks atvērtas vēlēšanu kastes un saskaitītas derīgās vēlēšanu aploksnes, nosakot, cik balsotāju piedalījušies vēlēšanās. No derīgo aplokšņu skaita arī tiks rēķināta 5% barjera, kura partijai jāpārvar, lai tās deputāti būtu pārstāvēti nākamajā parlamentā.

Nederīgas ir tās vēlēšanu aploksnes, uz kurām nav norādes par 10. Saeimas vēlēšanām un attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmoga. Pēc tam tiks skaitītas derīgās vēlēšanu zīmes jeb par kandidātu sarakstiem nodotās balsis. Savukārt par kandidātiem nodotās balsis jeb atzīmes (plusi un svītrojumi) tiks skaitītas pēc pārtraukuma — parasti nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

Vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā neatradīsies vēlēšanu aploksnē un aploksne nebūs iemesta vēlēšanu kastē. Tāpat vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā būs cita vēlēšanu apgabala vēlēšanu zīme, ja būs saplēsta tā, ka nav saprotama vēlētāja griba. Arī tad, ja vēlēšanu aploksnē būs ievietotas vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, neviena nebūs derīga. Savukārt, ja vēlēšanu aploksnē būs vairākas pilnīgi vienāda satura vēlēšanu zīmes, skaitīta tiks viena no tām.

Galīgos rezultātus un Saeimā ievēlētos deputātus CVK apkopo un paziņo divu nedēļu laikā pēc vēlēšanām, kad ir saņēmusi un pārbaudījusi visu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus. Pilnīgie vēlēšanu rezultāti sešu mēnešu laikā apkopojami un publicējami atsevišķā izdevumā, kas ir brīvi pieejams valsts bibliotēkās. Vēlēšanu rezultātus CVK publicē arī interneta mājas lapā.

Vēlēšanu dienā, 2. oktobrī, informācija par vēlētāju līdzdalību un vēlēšanu provizoriskie rezultāti tiks publicēti vietnē "www.velesanas2010.cvk.lv".

Centrālās vēlēšanu komisijas diennakts informatīvais tālrunis vēlētājiem 67715000 darbosies līdz 3. oktobrim.

kasjauns.lv

­

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru