Šlesers „Jaunajam laikam” piedāvājis gāzt Ušakovu, bet Jaunupam - mēra vietu

Politika
2010. gada 16. septembrī 09:54 2010. gada 16. septembrī 09:54
 
Rīgas vicemērs un "Par labu Latviju" premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers piedāvājis "Jaunā laika" Rīgas domes frakcijas vadītājam Edgaram Jaunupam pēc 10.Saeimas vēlēšanām iegūt Rīgas mēra krēslu.
Rīgas vicemērs un "Par labu Latviju" premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers.

Apmaiņā pret šādu variantu prasīts "Vienotības" atbalsts PLL valdības veidošanas procesā pēc vēlēšanām. Jaunups pastāstīja, ka pie viņa vērsušies PLL pārstāvoši cilvēki, piedāvājot apsvērt šādu iespēju pēc vēlēšanām Rīgas mēra amatā nomainīt Nilu Ušakovu ("Saskaņas centrs", SC), pretī prasot tiešu "Vienotības" atbalstu Šleseram nākamās valdības veidošanā.

Jaunups noraidījis "jebkādas varbūtības par politisko lēmumu pieņemšanu, izejot no tā, ka piedāvāts kāds labums vai amats", un atteicis šādam piedāvājumam.

"Tā metode principā ir jūrmalgeitas stilā - ieinteresēt cilvēku, piedāvājot konkrētu labumu, šajā gadījumā amatu, lai politiskajā procesā vēlāk, veidojot valdību, gūtu politisko atbalstu savu mērķu īstenošanai," klāstīja "Jaunā laika" RD frakcijas vadītājs, norādot, ka pērn noraidījis piedāvājumu pēc pašvaldību vēlēšanām atbalstīt Šleseru kā mēru un kļūt par vienu no viņa vietniekiem kopā ar Nilu Ušakovu.

Jaunups uzsvēra - SC ir tik liels krēslu skaita pārsvars Rīgas domē - 26 no 60, ka Rīgas mēra postenim bez jautājumiem jāpaliek SC rokās.

Jaunups noraidījis "jebkādas varbūtības par politisko lēmumu pieņemšanu, izejot no tā, ka piedāvāts kāds labums vai amats", un atteicis šādam piedāvājumam.

Jaunups minēja, ka nav pamata apšaubīt izteiktā piedāvājumu patiesumu, jo pašreizējā "Šlesera politiskā situācija ir neapskaužama, ņemot vērā viņa pārstāvētās apvienības destruktīvo politiku". Tā veidojusies jau iepriekš, LPP/LC nepaliekot valdības darbā pēc Ivara Godmaņa vadītās valdības demisijas, kā arī Tautas partijai šopavasar aizejot no Valda Dombrovska valdības.

"Lai izvairītos no iespējamas totālas politiskās izolācijas, šādu personisku vienošanos, piedāvājumu izteikšana un tirgošanās, iespējams, ir vienīgais veids, kā viņš redz iespēju no tās izrauties," sacīja Jaunups, piebilstot, ka iepriekšējā pieredze politikā pierāda, cik bīstami kaut ko politikā darīt kopā ar Šleseru, jo pie laba gala neviena koalīcija sadarbībā ar viņu nav novedusi.

Uz jautājumu, vai "Vienotības" viedoklis un gaitas, kas ir krasi pretējas PLL redzējumam, nozīmē arī iespējamas izmaiņas Rīgas domes sastāvā, Jaunups atbildēja, ka tas atkarīgs no gūto balsu skaita un situācijas jaunās koalīcijas veidošanas procesā pēc vēlēšanām.

Viņš paskaidroja, ka koalīcijas veidošanas gaitā "Vienotība" priekšroku dos esošajiem koalīcijas partneriem Zaļo un zemnieku savienībai un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, taču noteikti nevarot izslēgt sadarbību arī ar "Saskaņu". Tādā gadījumā gan jāvienojas par kopīgiem principiem - atbalstu Valdim Dombrovskim kā premjeram, valdības deklarācijas saturu un uzdevumiem attiecībā uz fiskālo politiku.

Pēc Jaunupa domām, "Saskaņas" pirmsvēlēšanu lozungi gan mazliet ož pēc "mega populisma, it kā būtu apstākļi, ka krīze nebūtu bijusi".

Līdz ar to, veidojoties sadarbībai ar "Saskaņu", nevarot izslēgt lielas izmaiņas arī Rīgas domes deputātu struktūrā, "Vienotības" frakcijām "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība" veidojot ciešāku sadarbību ar SC.

Pēc Jaunupa domām, RD vispār varētu iztikt bez koalīcijas, tā būtu nepieciešama tikai mēra ievēlēšanai.

Viņaprāt, domes komiteju vadība būtu jānodod visām domē ievēlētajām partijām, kas arī SC kā vadošajai partijai būtu liels ieguvums, jo pierādītu tās spēju cieši sadarboties ar vairākām latviešu partijām, kā arī pierādītu, ka SC var piedāvāt reālu iespēju strādāt opozīcijas partijām, kā arī samazinātu iespējamus saspīlējumus starp esošajām domes vadības partijām un nākamo valdību, jo daudzi jautājumi valdībai un Rīgas domei ir risināmi kopīgi.

Ušakovs par šo tēmu viedokli sniegs pēc tikšanās ar Jaunupu, Šleseru un savas partijas pārstāvjiem, sacīja Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova, ziņo LETA.

Rīgas dome pašreizējā sastāvā darbu sāka pagājušā gada 1.jūlijā. Rīgas domē pēc pašvaldību vēlēšanām iekļuvušas četras partijas: visvairāk - 26 - vietu jaunajā domes sastāvā ir "Saskaņas centram", "Pilsoniskajai savienībai" - 14 vietas, LPP/LC - 12, bet "Jaunajam laikam" - astoņas.

Šlesers: Jaunups ir melis un intrigants

Edgars Jaunups (JL) ir melis un intrigants, kurš vienkārši grib pievērst sev uzmanību, šodien sacīja Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Šlesers vairākkārt uzsvēra, ka līdzšinējā koalīcija Rīgas domē, kuru veido LPP/LC un "Saskaņas centrs", ir ļoti veiksmīga un līdz šim strādājusi bez domstarpībām, tāpēc mainīt šo koalīciju pret kādu citu būtu vienkārši bezatbildīgi.

Šlesers arī uzsvēra, ka par šiem jautājumiem nav runājis ne ar vienu "Jaunā laika" (JL) un "Vienotības" pārstāvi.

"Nekāda tirgošanās ar JL vai "Vienotību" nenotiks, un koalīcija Rīgas domē paliks," sacīja Šlesers.

Viņš arī par smieklīgu nodēvēja izskanējušo informāciju par iespējamu Jaunupa virzīšanu Rīgas mēra amatam, ar ironiju norādot, ka "viņam pat tēva mašīnu nevar uzticēt, jo uzreiz tiek pārsniegts ātrums".

Runājot par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, Šlesers vairākkārt uzsvēra, ka viņš savus cilvēkus nekad nenodod un arī nenodošot, tāpēc šī sadarbība pašvaldībā turpināšoties.

BNS, LETA/foto:LETA

Citi šobrīd lasa

Īpašais 4. maija svētku pastaigas maršruts: izstaigā neatkarības atjaunošanas dienas vēsturiskās vietas!
"Tas ir sirdi plosoši": Demija Mūra gatavojas Brūsa Villisa aiziešanai
FOTO: tas noteikti jāredz! Hokejisti "iznīcina" Saeimu, Dons pošas uz Eirovīziju, Allas Pugačovas jaunākie foto
Pievienot komentāru