Latvija izbēg no izmirstošo valstu saraksta

Sabiedrība
2010. gada 26. jūnijā 09:01 2010. gada 26. jūnijā 09:01
 
Latvija starp 177 Miera fonda un izdevuma „Foreign Policy” apskatītajām valstīm „neizdevušos valstu” reitingā ieņem 136. vietu. Jo zemāka vieta, jo lielākas izdzīvošanas iespējas.

­

Latvija ir pasaules iznīkstošo valstu reitinga ir lejasgalā. Tas nozīmē, ka mums ir visnotaļ cerīgas pozīcijas uz pasaules kartes.

Pēdējo četru gadu laikā Latvija no 109. vietas pacēlusies uz 136. vietu. Tādejādi mēs pakāpeniski attālināmies no reitinga augšgala, kurā minētas tās valstis, kuras ir uz iziršanas robežas. Pēdējos pāris gados Latvijas kāpiens gan nav bijis diez ko straujš – tikai no 135. vietas uz 136. vietu. Tomēr arī tas priecē, jo liecina par Latvijas stabilitāti un dzīvotspēju. Mūsu kaimiņiem gan veicas mazliet labāk. Igaunija ieņem 140., bet Lietuva – 145. vietu. Kopumā ņemot Baltijas valstis ir visnotaļ stabilas.

Lielākas izredzes nekā Latvijai no pasaules kartes ir pazust tādām par salīdzinoši stabilām uzskatītām valstīm kā Bulgārijai (128. vieta), Brazīlijai (113. vieta), Kazahstānai (105. vieta), Meksikai (98. vieta), Krievijai (71. vieta), Ķīnai (57. vieta), Ēģiptei (43. vieta) un citām.

Par pašām nesekmīgākajām valstīm lejupejošā secībā atzītas Somālija,  kas pirmo vietu saglabā jau trešo gadu pēc kārtas, Zimbabve, Sudāna, Čada, Kongo Demokrātiskā Republika, Irāka, Afganistāna, Centrālāfrikas Republika, Gvineja un Pakistāna.

Visstabilāko valstu piecpadsmitnieks ir nemainīgs. Ik gadu tās tikai „neizdevušos valstu” reitingā maina vietas. Visstabilākās pasaules valstis ir Norvēģija, Somija, Zviedrija, Šveice, Īrija, Dānija, Jaunzēlande, Austrālija, Nīderlande. Austrija, Luksemburga, Kanāda, Īslande, Japāna un Portugāle.

ASV reitingā ieņem 159. vietu. Latvija ir ierindojusies starp Barbadosu un Kostariku, Igaunija starp Arābu Apvienotajiem Emirātiem un Ungāriju, bet Lietuva – starp Slovākiju un Omānu.

„Foreign Policy” neizdevušos valstu topu iedala četrās kategorijas – sarkanajā (valstis, kas ir uz iznīkšanas robežas), brūnā (apdraudētās valstis), dzeltenā (stabilās valstis) un zaļā (veiksmīgās valstis). Latvijā ir „dzeltenajā zonā”.

Elmārs Barkāns

­

Citi šobrīd lasa

Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Helikopters, kurā atradies Irānas prezidents Raisī, veicis piespiedu nosēšanos 1
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru