Pasaules baisāko cietumu TOPS! Liepājas ir sestajā vietā

Sabiedrība
2009. gada 21. decembrī 08:18 2009. gada 21. decembrī 08:18
 
Liepājas Karosta pasaules cietummuzeju TOP 10 ir ierindota 6. vietā. Lai nokļūtu aiz restēm un aplūkotu pasaules šausmīgākos kazemātus, tūristiem nav jāveic likumpārkāpumi.

Prestižais tūrisma portāls skyscanner.net ir izveidojis ceļvedi ieslodzījuma vietu mīļotājiem.

Izrādās, ka bagātākā ar vērtīgākajiem cietumiem ir Eiropa. „Vecajā kontinentā” atrodas trīs nozīmīgākie cietummuzeji. Savukārt ASV un Dienvidamerikā - pa diviem. Toties Āfrika, Austrālijā un Āzija katra var lepoties tikai ar vienu cietumu, kas iekļauts cietummuzeju TOP 10.

Lūk, pasaules ievērojamākie cietummuzeji:

1. Alkatrazas cietums Sanfrancisko (ASV)

Visleģendārākais pasaules cietummuzejs atrodas Sanfrancisko uz kādas Kalifornijas līča salas. Pagājušā gadsimta pirmajā pusē tur 29 gadus atradās Alkatrazas cietums, kurš par mājvietu bija kļuvis arī slavenajam amerikāņu gangsterim Al Kaponem.

Alkatrazas cietumsargi var lepoties ar to, ka no viņu apsargātās teritorijas nav izbēdzis neviens ieslodzītais. Tagad tūristi var mierīgi pastaigāties pa cietuma gaiteņiem un sevi iztēloties arestantu ādā.

2. Robena sala (Dienvidāfrikā)

Klinšainā okeāna ieskautā Robena sala Dienvidāfrikā, kur no 17. līdz 20. gadsimta atradās viens no noslēgtajiem cietumiem pasaulē ir iekļauts pasaules mantojuma sarakstā.

Uz Robena salu tagad ved ekskursantu grupas, protams, ja to pieļauj salas flora un fauna. Pērn dienvidāfrikāņiem pat nācās uz divām nedēļām slēgt piekļuvi salai, jo tur bija savairojušies pārāk daudz trušu, kas apdraudēja tūristu drošību un labsajūtu.

Slavenākais Robena salā nometinātais ieslodzītais bija cīnītājs pret aparteīdu, vēlākais DĀR prezidents Nelsons Mandela, kurš uz šīs salas pavadīja 27 sava mūža gadus.

3. San Pedro cietums (Bolīvija)

San Pedro cietums ir kā neliela pilsētiņa. Tur ieslodzītie ne tikai atsēž piespriestos gadus, bet arī nodarbojas ar biznesu. Cietuma teritorijā ir gan bērnudārzi un ražošanas uzņēmumi, gan restorāni un frizētavas. Šeit sodu izcieš narkomafijas bosi, narkotirgoņi un narkodīleri, kuru par uzturēšanos cietumā ir spiesti maksāt no savas kabatas.

Vēl šī gada sākumā interesentus veda ekskursijā uz šo vēl joprojām darbojošos cietumu, bet nu cietuma administrācija šo izklaides biznesa nozari ir apslāpējusi. Lieta tā, ka San Pedro cietumā no ieslodzītajiem var nopirkt Bolīvijā pašu labāko un tīrāko kokaīnu. Cietumsargiem nepatika, ka uz viņu pārraudzīto teritoriju vairs nebrauca ekstremālā tūrisma cienītāji, bet gan kokaīna pircēji.

4. Hostelis „Celica” (Slovēnija)

Pēc Dienvidslāvijas komunistiskās impērijas sabrukuma, vairs nebija nepieciešamības arī pēc cietumiem režīma pretiniekiem. Tagad 12 kameru lielā cietummāja ir pārvērsta par nelielu viesnīciņu, kurā ir gan numuri iemīlējušamies pārīšiem, gan lielākām kompānijām. Hostelis vienmēr ir pārpildīts, jo izbaudīt aizgājušo laiku „spēcīgo auru” vēlas ne mazums atpūtnieku.

Jāpiebilst, ka „celica” tulkojumā no slovēņu valodas nozīmē „cietums”.

5. „Jail Backpackers” cietums (Austrālija)

Austrālijā bijušais cietums ir pārvērsts par iecienītu viesnīcu, kurā jāguļ sarūsējušās metāla gultās vai uz rupji tēstiem dēļiem. Ja hoteļa viesis uzvedas labi, viesnīcas recepcijā viņš var saņemt caurlaidi, lai apmeklētu vietējā ciematiņa veikalu.

Pie tam cietumsargi nemaz nav tik bargi. „Jail Backpackers” iemītniekiem pat tiek piedāvāts bēgšanas no cietuma šovs. Apkārtnē ir gana daudz mežonīgu ezeru krastu, alu un izdzisušu vulkānu krāteru, kuros var noslēpties no vajātājiem.

6. Karosta (Latvija)

Tāpat kā slovēņi savu cietumu „Celica” pēc komunistiskās sistēmas sabrukuma pārvērta par tūrisma objektu, to izdarījuši arī liepājnieki ar kādreizējo čekas cietumu. Latvieši lieliski zina, ko var sagaidīt Karostā – gan medicīnisko pārbaudi un fotografēšanos „cietuma pasei”, gan cietuma nāru izbaudīšanu un maltīti ieslodzīto virtuvē. Toties ārzemniekiem tā ir eksotika un neiedomājams piedzīvojums.

7.”Liberty Hotel” Bostonā (ASV)

Vairākus miljonus dolāru amerikāņi ir iztērējuši, lai bijušo Bostonas cietumu pārvērstu par augstas klases viesnīcu. Par to, ka tur kādreiz staigāja cietumnieki, praktiski vairs nekas neliecina – ja nu vienīgi arhitektūra un telpu izvietojums.

„Liberty Hotel” ir paredzēts slinkiem, bagātiem un komfortu mīlošiem tūristiem – resnvēderiem, kuri grib palielīties, ka ir nakšņojuši cietumā. Par guļvietu „zelta cietumā” ir jāšķiras vismaz no 450 ASV dolāriem (Ls 215) diennaktī.

8. Seodaemunas cietuma muzejs (Dienvidkoreja)

Seodaemunā cietumu pirms apmēram 100 gadiem uzcēla japāņi, kad viņi okupēja Korejas pussalu. Tur japāņi ieslodzījumā turēja ievērojamus Korejas neatkarības cīnītājus – zinātniekus, rakstniekus, pedagogus... Tādējādi tika izolēta Korejas radošā inteliģence.

Līdz ar 2. pasaules kara beigām Koreja atbrīvojās no japāņu okupantiem, bet muzeju pārvērta par korejiešu svētvietu, uz kuru ved Korejas skolniekus, lai viņi iepazītu savas tēvzemes vēsturi. Kaut kas līdzīgs mūsu Okupācijas muzejam.

9. Londonas Tauers ( Lielbritānija)

Slavenais Londonas Taurres nav tikai Anglijas simbols un karaļnama rezidence, bet arī kādreizējais cietums. Savulaik tornī britu monarhija ieslodzīja savus niknākos pretiniekus.

Tagad Albionā valda daudz lielāka demokrātija un tur cietumsodu nevar nopelnīt par satīriskām peršām, kuras nepatīk monarhiem. Tāpēc arī Tauera cietums ir slēgts un par tur kādreiz notikušajām šausmu lietām tagad liecina tikai izstāde „Prisoners Exhibition”.

10. Velna sala (Franču Gviāna)

Francijas aizjūras valdījumu – salu Dienvidamerikā savulaik Napoleons pārvērta no paradīzes stūrīša zemes virsū par slepkavnieku un rīkļurāvēju elli. 200 gadu laikā uz Velna salu trimdā tika izraidīti aptuveni 80 000 pret Francijas likumiem nogrēkojušos pilsoņu.

Tagad tūristi Velna salā, klīstot starp baraku, sardzes telpu un kazemātu drupām, klusumā un mierā var baudīt Dienvidamerikas idilli.

Elmārs Barkāns/Foto: "Bulls Press"

Citi šobrīd lasa

Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru
Topošos autovadītājus samulsina CSDD teorijas jautājums
Pievienot komentāru