Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tur arī Nacionālā teātra direktoru

Sabiedrība
2009. gada 28. oktobrī 12:05 2009. gada 28. oktobrī 12:05
 
KNAB aizdomās turamā statusu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgos nolūkos piemērojusi arī Nacionālā teātra direktoram Ojāram Rubenim.

''Pamatojoties uz KNAB iesniegumu, esam sākuši dienesta pārbaudi par Nacionālā teātra darījumu atbilstību likuma normām un darījumu lietderību. Dienesta pārbaudi veiks Kultūras ministrijas izveidota komisija. Pagaidām par Nacionālā teātra direktora atbilstību amatam vēl nav lemts. KNAB savā vēstulē uz to nav uzstājis," sacīja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciālistes Dace Vizule.

Pēc "Latvijas Avīzes" rīcībā esošās informācijas, Dailes teātra vadītāja saimnieciskā darbība - no piešķirtās degvielas izmantošanas līdz īpatnu sadarbības līgumu slēgšanai ar Nacionālo teātri - bijusi apšaubāma no likumiskā viedokļa. Turklāt Dailes teātra direktors Aivars Līnis ar Rubeni kā ar Nacionālā teātra direktoru esot slēguši līgumus par teātru savstarpējās sadarbības stratēģijām. Par konsultācijām viens valsts teātris maksājis otra valsts teātra direktoram un otrādi. KNAB pārbaudot arī Rubeņa vadītā teātra saimniecisko darbību.

''Jā, man KNAB uzdeva jautājumus arī par teātra saimniecisko darbību, bet neko tuvāku es nedrīkstu teikt. Man nekā nav ko sev pārmest par teātra saimniecisko vadīšanu - varbūt var atrast nepilnības, bet nekādas izsaimniekošanas vai zagšanas nav bijis,'' apgalvoja Līnis, piebilstot, ka viņš neko nezinot par to, ka aizdomās turamais būtu arī Rubenis.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija atcēlusi no amata Dailes teātra direktoru Aivaru Līni.

Kultūras ministrija bija saņēmusi KNAB sniegto informāciju par uzsākto kriminālprocesu, kura ietvaros Dailes teātra valdes loceklis Aivars Līnis atzīts par aizdomās turēto.

Sakarā ar to, ka Līnim piemērotais drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums tuvoties Dailes teātrim - nav savienojams ar teātra valdes locekļa amata pienākumu veikšanu, ministrija 26.oktobrī, atcēla Aivaru Līni no Dailes teātra valdes locekļa amata.

Vakar kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) tikās ar teātra kolektīvu un informēja par šo lēmumu, kā arī vienojās, ka Dailes teātra valdes locekļa amata pienākumus patlaban pildīs līdzšinējais teātra tehniskais direktors Andris Vītols.

Kā LETA jau ziņoja, līdzšinējais Dailes teātra valdes loceklis Aivars Līnis tiek turēts aizdomās par 21 000 lata izkrāpšanu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem laikā, kad viņš bija Eiropas Komisijas (EK) delegācijas Latvijā administratīvais asistents.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, birojs kopš 2008.gada septembra veic izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts, balstoties uz Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja (OLAF) sniegto informāciju par bijušā EK delegācijas Latvijā darbinieka realizētām, iespējams, krāpnieciskām darbībām. Izmeklēšanā, kas veikta sadarbībā ar OLAF gan Briselē, gan Rīgā, tika iegūtas ziņas, ka toreizējais EK delegācijas Latvijā administrators-grāmatvedis ir veicis pārskaitījumus no ES līdzekļiem uz fiktīvu uzņēmumu kontiem par nenotikušu semināru organizēšanu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka izkrāpts aptuveni 21 000 latu.

KNAB par aizdomās turētām ir atzinis divas personas - bijušo EK delegācijas administratoru par krāpšanu lielā apmērā un kādu privātpersonu par krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Abām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

LETA


Citi šobrīd lasa

Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru