Veselības aprūpei bada gads

Sabiedrība
2009. gada 20. oktobrī 20:23 2009. gada 20. oktobrī 20:23
 
Veselības aprūpei nākamgad tiks atvēlēti 3,4% no IKP. Tas ir par maz, lai nodrošinātu plānveida veselības aprūpi slimnīcās, tomēr tas ir vismaz kaut kas konkrēts...

„Veselības aprūpei nākamgad tiks atvēlēti 3,4%  no IKP,” Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) sēdē sacīja veselības ministre Baiba Rozentāle.

„Tas ir par maz, lai nodrošinātu plānveida veselības aprūpi slimnīcās, tomēr tas ir vismaz kaut kas konkrēts, kas ļauj plānot, kā dzīvot,” kasjauns.lv sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš apliecināja, ka pagaidām protesta akcijas netiks rīkotas, bet, gadījumā ja naudas būs mazāk, nekā solīts, mediķi ķersies pie radikālākiem līdzekļiem. Valdība solījusi nesamazināt medicīnas darbinieku algas, jo zemākais līmenis ir jau sasniegts. Ārsts uz rokas saņem ap Ls 370, medicīnas māsa - ap Ls 220. 2010. gadā pieaugušie bez maksas saņems tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, pār pārējo būs jāmaksā pašiem. „Šādā situācijā jau bijām deviņdesmitajos gados, tas nebūs nekas jauns, bet jādomā par stratēģiskām lietām – kā panākt, lai veselības aprūpei ir vismaz 4,6% no IKP – tik, cik jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm,” saka Keris.  Palielināt finansējumu veselības aprūpei ieteicis Starptautiskais Valūtas fonds un Pasaules Banka. Ar pašreizējo finansējumu nozare var tikai knapi vilkt dzīvību, par cilvēkresursu attīstību pagaidām nevar būt ne runas.

Evija Hauka/Foto: LETA

Citi šobrīd lasa

Kokvilnas lieta - visgrandiozākā afēra Padomju Savienībā
Rinkēvičs brīdina par Putina nākamajiem trīs mērķiem Krievijas impērijas atjaunošanā 2
Noskaidroti raidījuma “Latvijas Sirdsdziesma” finālisti
Pievienot komentāru