Policisti riskē ar dzīvību bez veselības apdrošināšanas

Sabiedrība
2009. gada 2. oktobrī 17:04 2009. gada 2. oktobrī 17:04
 
Kamēr Iekšlietu ministrijas centrālais aparāts sarūpējis sev veselības apdrošināšanu par valsts naudu, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, citiem ierindas darbiniekiem tāds bonuss nekad nav bijis.

„Viņiem ir pieejama Iekšlietu ministrijas poliklīnika, viena veselības pārbaude gadā,” kasjauns.lv atzīst ministrijas pārstāve Sintija Virse. Labi vēl, ka poliklīnikai esot noslēgti līgumi ar slimnīcām, kur resora darbinieki varot ārstēties par brīvu.

Polise ļauj saņemt palīdzību par 2500 latu

Zobārstniecības pakalpojumi, briļļu iegāde un citi īpašie „bonusi” kārtības sargiem nav pieejami, arī policijas vai ugunsdzēsēju priekšniekiem ne — šajā ziņā visi vienādi. Toties ministrijas centrālajam aparātam šim gadam iegādātas „RSK apdrošināšana” 152 zelta polises — pats labākais un dārgākais piedāvājums, kas izmaksājis 239 latus „gabalā” (juridiskajām personām, pērkot vairumā ir lētāk, citādi būtu vēl dārgāk). Kopējā summa ir 36 226,50 lati, bet tā kā maksājums sadalīts vairākās daļās, tad līdz 2. oktobrim bija apmaksāti 24 254,79 lati. Iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei gan šāda „bonusa” nav.

Zelta polise ļauj saņemt ārstniecības pakalpojumus 2500 latu vērtībā, kā vēsta apdrošinātāja mājas lapa. Šī polise sedz pacienta iemaksas gan ambulatorajai ārstēšanai, gan slimnīcā, vizītes pie speciālistiem, vakcināciju pret ērču encefalītu un gripu, masāžas kursu (desmit procedūras), 50% atlaidi medikamentiem, pēc izvēles —  zobārstniecību pilnā apmērā, briļļu vai kontaktlēcu iegādi vai citus pakalpojumus. Nākamgad šo labumu vairs nebūs.

Savukārt amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm (ugunsdzēsējiem, robežsargiem, policistiem) veselības aprūpi nodrošina, kā jau minēts, Iekšlietu ministrijas poliklīnika, ir apmaksāta vakcinācija un arī estētiski ķirurģiskā palīdzība, ja sakropļojums gūts, pildot dienesta pienākumus. Tomēr zobārsta palīdzību valsts kārtības sargiem neapmaksā.

Dažas ministrijas savējos neapdrošina

Premjers Valdis Dombrovskis, uzzinot, ka lielākā daļa ministriju turpina „trekno gadu” tradīciju, par valsts naudu apdrošinot veselību, pieprasījis izskatīt iespējas līgumus lauzt. Līdz 16. oktobrim informācijai jābūt uz galda. Tiesa, slēgt šos līgumus nebija aizliegts ne ar vienu rīkojumu, tikai lūgts ievērot taupību.

Pašam premjeram un arī ministriem šāds labums nav ticis — viņi ir Valsts kancelejas darbinieki, kas nolēmusi, ka šoreiz maksās paši no savas kabatas. Polišu sarūpēšana par nodokļu maksātāju naudu ir ministriju valsts sekretāru nopelns.

Vieni no retajiem resoriem, kas nav apdrošinājuši savējos, ir Labklājības, Veselības, Tieslietu ministrijas. Citi ir tērējuši no 117 līdz pat vairāk nekā 300 latu uz darbinieku.

Karavīriem labāk nekā policistiem

Aizsardzības ministrija ar „Baltu” līgumu noslēgusi jau 2007. gada decembrī, un tas ir spēkā līdz 2013. gada 31. janvārim. Summa ir 468 668 latu, polise vienam darbiniekam — 284,9 lati. Laimīgie ieguvēji var pirkt zāles ar 75% atlaidi, saņemt zobārstniecības pakalpojumus ar 75% atlaidi, viņiem pilnībā apmaksāta zobu higiēna un vakcinācija 80 latu apmērā.

Atšķirībā no policistiem militārpersonas nav tik apdalītas. Viņu medicīnisko aprūpi nosaka valdības noteikumi. Ārstēšanos ambulatori un slimnīcās apmaksā pilnībā, var saņemt rehabilitāciju. Zobu protezēšanu apmaksā, ja tie cietuši dienestā gūtas traumas rezultātā, tāpat arī estētiskās ķirurģijas pakalpojumi. Militāristiem gan ir pieejams savs zobārsts un par brīvu.

Izglītības ministrijā zobārsts par savu naudu

Ekonomikas ministrija februārī noslēgusi līgumu ar „ERGO Latvija dzīvība” par 229 darbinieku apdrošināšanu, tērējot 66 720 latus. Vienas polises vidējā cena bijis 291 lats.

Satiksmes ministrija pērn decembrī noslēgusi līgumu „RSK apdrošināšana”, aplaimojot 173 darbiniekus. Kopējie izdevumi ir 57 782 lati, katra polise izmaksājusi 334 latus. Izglītības un zinātnes ministrija tērējusi 27 636 latus, līgums noslēgts ar „Gjensidige Baltic”. Viena gada polise izmaksājusi 117,6 latus, tā nesedz optikas un zobārstniecības pakalpojumus. Vides ministrijā iegādātas „BTA” polises 193 darbiniekiem par 278 latiem katra.

Jumta līgums par miljoniem

Kultūras ministrija ar „Gjensidige Baltic” noslēgusi vērienīgu „jumta līgumu” 4 345 695 latu vērtībā par ministrijas un tai pakļauto iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieku veselības apdrošināšanu. Tomēr pašu teātru, muzeju un citu iestāžu ziņā ir, vai slēgt tālāk līgumus, jo jāmaksā no to budžeta. Pati ministrija noslēgusi līgumu uz pērn augustā uz trim gadiem par 104 saviem darbiniekiem, samaksājot 26 404 latus.

Ministriju juristi izskata iespējas lauzt līgumus. Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācija (LABA) vēstulē premjeram Dombrovskim brīdina, ka šāda rīcība tikai kaitēs valsts budžetam. Līgumi paredzot, ka pirmstermiņa pārtraukšanas gadījumā apdrošinātājs papildus jau samaksātajam ietur administratīvos izdevumus, kas veido līdz pat 25% no apdrošināšanas prēmijas kopējā apmēra.

Māris Puķītis/Foto: LETA

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums 1
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru