Rīga kļūs par lielāko ostu spēlētāju Baltijā?

Sabiedrība
2009. gada 3. augustā 08:45 2009. gada 3. augustā 08:45
 
Rīga varētu kļūt par lielāko ostu spēlētāju Baltijā. Galvaspilsēta kopš 90.gadu sākuma ir vien regresējusi. Tikai pēdējos trīs gados ir pozitīvs pieaugums

Rīgas ostai ir liels potenciāls, jo ir plašas teritorijas, kuras apgūt.
"Par to, ka Rīga objektīvi varētu kļūt par lielāko ostu spēlētāju Baltijā, esmu pārliecināts. Rīga kopš 90.gadu sākuma ir vien regresējusi. Tikai pēdējos trīs gados ir pozitīvs pieaugums. Rīgas osta bija viena no vadošajām Padomju Savienībā Baltijas jūras reģionā. Pašlaik tā atpaliek no Klaipēdas un Tallinas," žurnālam "Kapitāls" uzsver VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Tomēr tie darbi, kas paveikti pēdējo 2-3 gadu laikā, ļauj Rīgas ostai būt līderei Latvijas mērogā.

Kā akcentē Magonis, Rīgas ostai ir liels potenciāls, jo ir plašas teritorijas, kuras apgūt. Piemēram, Klaipēdā šādu iespēju nav, osta ir "iespiesta" pilsētā.

Investoriem ir liela interese par Rīgas ostu, piemēram, "Krievijas dzelzceļa" meitaskompānija AS "TransContainer" šeit vēlas izvietot savu bāzi.

Komentējot Rīgas domes vicemēra Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Aināra Šlesera (LPP/LC) paziņoto, ka Rīgas ostā pārkrauto kravu apjoms jāpalielina no 30 līdz 50 miljoniem tonnu gadā, Magonis norāda, ka, realizējot vairākus projektus, piemēram, LDz otrā sliežu ceļa būvniecību posmā Skrīveri-Krustpils, ko plānots pabeigt pēc pāris gadiem, LDz varēs palielināt caurlaides spējas līdz pat 90 miljoniem tonnu gadā.

"Pēc tam skatīsimies, kā situācija attīstās. Varam realizēt projektus, kas ļautu pārvadāt arī 200 miljonus tonnu gadā, bet tad ir jautājums, kur šīs jaudas tiks liktas. Šajā gadījumā vajadzīgs konkrēts kravu apjoms," skaidro LDz valdes priekšsēdētājs.

LETA/Foto:LETA

 

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Putins atzīst, ka viņa ģimenē jau mācās ķīniešu valodu
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā
Pievienot komentāru