Valdība aptur Rīgas akustiskās koncertzāles projekta īstenošanu

Sabiedrība
2009. gada 30. jūnijā 19:48 2009. gada 30. jūnijā 19:48
 
Lai gan Kultūras ministrija (KM) otrdien valdību lūdza no privatizācijā gūtajiem ienākumiem piešķirtos līdzekļus 211 870 latu apmērā izlietot Rīgas akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai, politiķi nolēma apturēt šī projekta turpmāku īstenošanu.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks", JL) valdības sēdē uzsvēra, ka tuvāko gadu laikā koncertzāli nevarēs ne projektēt, ne būvēt. Tāpēc valdības vadītājs ierosināja apturēt AB dambja nomāšanu un neīstenot šo projektu.

Savukārt finanšu ministrs Einars Repše (JL) lai gan sākotnēji nevēlējās paust viedokli par šo jautājumu, vēlāk atzina, ka KM jau sākotnēji bijusi vainīga, jo nav apturējusi šī projekta īstenošanu pēc tam, kad tika izbeigts līgums ar arhitektu biroju par koncertzāles būvprojektēšanu.

Tāpēc valdība, neņemot vērā iebildumus, nolēma uzdot Kultūras ministrijai projektu apturēt un veikt pasākumus, lai pārtrauktu nomas līgumus. Valdība arī rezervēja 50 tūkstošus latu, lai segtu atlikušos izdevumus, piemēram, nodokļus un nomas maksu.

Par šo naudu bija paredzēts precizēt meta projektu, lai samazinātu projekta izmaksas, kā arī segti administratīvie un nodokļu maksājumi. Kultūras ministrijai projekta īstenošanai bija piešķirti septiņi miljoni latu.

Saskaņā ar tāmi, šogad AB dambja uzturēšanai, nomas maksai un nodokļu iemaksām, kā arī administratīvajiem izdevumiem un citiem ar tiem saistītiem darbiem ir nepieciešami 151 529 latu, nākamgad - uzturēšanai atsavināšanai un kārtējiem remontdarbiem nepieciešami 32 640 latu, bet 2011.gadā uzturēšanas izdevumi būs 27 701 latu. KM prognozē, ka kopumā līdz 2011.gadam izdevumi būs 211 870 latu.

KM arī atgādina, ka valdība nolēma uzdot ministrijai pārskatīt un izvērtēt Rīgas akustiskās koncertzāles apjomu ar mērķi samazināt Rīgas akustiskās koncertzāles projekta īstenošanas izmaksas.

Jau vēstīts, ka 3.aprīlī, sekojot kultūras ministra pienākumu izpildītāja Edgara Zalāna (Tautas partija) februāra sākumā izdotajam rīkojumam, tika izbeigts valsts aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" ("3b") noslēgtais līgums ar arhitekta Anda Sīļa biroju "AB.SZK" par Rīgas koncertzāles būvprojektēšanu.

"j3b" līgumu ar arhitekta Anda Sīļa vadīto biroju "AB.SZK" noslēdza pagājušā gada pēdējās dienās, izraisot sabiedrības un amatpersonu neizpratni. Noslēdzot līgumu, pasūtītājs (valsts) uzņēmās finansiālas saistības tikai par pirmā posma darbu apmaksu, kas ir 3,13 miljoni latu, bet kopējā summa bija apmēram 6 miljoni latu (bez PVN).

BNS

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Pievienot komentāru