Atlaistie padomnieki dzīvos cepuri kuldami

Politika
2009. gada 29. jūnijā 17:48 2009. gada 29. jūnijā 17:48
 
Likvidētās lielo valsts uzņēmumu padomes valsts kasē lielu ietaupījumu nedos. Zaudētie padomnieku krēsli to kādreizējiem īpašniekiem neciešamas galvassāpes par iztikšanu nesagādās.

Atlaisto lielāko valsts kapitālsabiedrību padomju locekļi nekārs zobus vadzī, jo viņiem ir nodrošināti citi darbi un ienākumu avoti. Kasjauns.lv iepazinās ar vairāku “degradēto” padomju locekļu personas datiem un konstatēja, ka viņi varēja mierīgi iztikt arī bez papildu ienākumiem no sēdēšanas padomnieku krēslos. Jāteic, ka pārsvarā gadījumu padomēs bija ar konkrēto nozari diezgan pastarpināti saistīti cilvēki, galvenokārt viņi bija partiju ielikteņi. Vienīgi “Latvijas Valsts mežu” padomes sastāvā bija iekļauti tikai profesionāļi.

Tā kā padomju locekļu atalgojumi šogad ir krietni apgriezti, tad valstij ietaupījums būs tikai daži tūkstoši latu. Likvidējot “Latvenergo” padomi trīs cilvēku sastāvā, šogad varēs ietaupīt 8460 latu.

Ja padomes būtu likvidētas pirms gada, tad ieguvums būtu daudz lielāks. Salīdzināšanai – iepriekšējais “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs pērn gada laikā atlīdzībā saņēma teju tikpat daudz, cik šogad tiks ietaupīts, likvidējot Privatizācijas aģentūras padomi astoņu cilvēku sastāvā, tas ir, aptuveni 15 000 latu.

No 1. jūlija darbu uzņēmumu padomēs pametīs:

Privatizācijas aģentūras padome

* No darba padomē nāksies atvadīties ekonomikas ministram Artim Kamparam (“Jaunais laiks”), kurš savu dienišķo maizīti varēs turpināt pelnīt ministrijā.

* Jūrmalas viesnīcu un nekustamā īpašuma “haizivij” miljonāram

Vladimiram Barinovam

(“Saskaņas centrs”) padomē nopelnītie pāris tūkstošu latu tāds nieka grasis vien bija.

* Pensionētajam mežsargam un feļetonistam Arildam Betheram (“Jaunais laiks”) nu visdrīzāk nāksies apmierināties ar pensionāra statusu.

* Jauns darbs, pēc visa spriežot, nebūs jāmeklē arī tautpartijietim

Ivaram Forandam

, kurš vada savu biznesa konsultāciju firmu.

* Arī “zaļais” Askolds Kļaviņš var dzīvot kā biznesmenis, jo viņam pieder videi draudzīgo preču firma “Gandrs”, kuras tirgotie velosipēdi ekonomiskās krīzes apstākļos ir sevišķi pieprasīti. Jāpiebilst, ka viņa vadīto Vides departamentu Rīgas dome arī vēl nav likvidējusi un tā nākotne būs atkarīga no jaunā Rātsnama sasaukuma.

*

Imants Mantiņš

(TB/LNNK) jau 12 gadus ir bijis Privatizācijas aģentūras profesionālais padomnieks, un viņam droši vien nāksies meklēt jaunu darbu, bet gan jau kādreizējais Latvijas čempions brīvajā cīņa un vairāku ārzemju firmu konsultants to atradīs.

* Īpaši par padomes krēsla zaudēšanu nevajadzētu satraukties Krišjānim Peteram (LPP/LC), kuram nu būs vairāk laika, lai vadītu Rīgas lidostu

* Visskaudrāk amata zaudēšanu izjutīs

Eduards Žemaitis–Dzicevičs

(PTCVL), jo darbošanās tajā bija viņa vienīgā oficiālā nodarbošanās. Arī viņa iepriekšējā nodarbe – nekustamo īpašumu speciālists un mākleris – pašlaik tirgū nav pieprasīta. Bet tāds jau ir opozīcijas partiju pārstāvju liktenis.

“Latvenergo” padome

* Bijušajam zemkopības ministram Robertam Dilbam (ZZS) politika un darbošanās dažādās padomēs ir sirdslieta, tāpēc laikam jau viņam nepatiks noiešana no politiskās skatuves. Tomēr nu viņam ir visas iespējas pilnvērtīgi saimniekot savā zemnieku saimniecībā Priekuļu pusē.

*

Juris Zvirbulis

(“Jaunais laiks”) zaudējis ne tikai vietu padomē, bet arī deputāta krēslu Rīgas domē. Neraugoties uz samērā īso politiķa karjeru, viņš vairāk tomēr asociējas kā Latvijas Automoto biedrības prezidents, kurā var sekmīgi darboties arī turpmāk

* Margarita Brikmane (Tautas partija) līdztekus “Latvenergo” padomei ir bijusi arī Rīgas autoostas padomes priekšsēdētāja. Viņa nav ievēlēta Rīgas domē no TP listes un tāpēc arī kā kompensāciju droši vien ir saņēmusi padomes locekles amatu. To, ka viņa zobu vadzī nekārs, liecina fakts, ka Brikmane šogad bijusi visdāsnākā ziedotāja Tautas partijai. Ja viņa šogad savai mīļotajai partijai varēja atvēlēt 8940 latu, tad maciņš jau viņai nav diezko plāns.

“Latvijas Valsts mežu” padome

*

Elmārs Švēde

(ZZS) ir bijis arī “Latvijas dzelzceļa” padomes loceklis. Kāpēc viņš tajā tika nominēts nav īsti skaidrs, “Latvijas Valsts mežos” viņš nokļuvis tāpēc, ka ir Latvijas Mednieku asociācijas prezidents. Nabadzība viņam nedraud ne tikai kā kaislīgam medniekam, bet arī kā zemes īpašniekam – pērn Latvijas lielāko zemes īpašnieku sarakstā viņš ieņēma 19. vietu.

* Māriņš Cimermanis (Tautas partija) tagad varēs rūpīgāk nodoties pamatdarbam – Lauku konsultāciju un izglītības centra vadīšanai.

* Lai arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte šogad plāno atlaist 50% darbinieku, tajā vietu noteikti saglabās Meža fakultātes dekāns

Dagnis Dubrovskis

. Kaut arī profesoriem patlaban iztikšana nav tā spožākā, dienišķai maizītei sanāks.

“Latvijas dzelzceļa” padome

* Par vietu padomē nevajadzētu satraukties Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam un Ventspils ostas pārvaldniekam Imantam Sarmulim, jo ostu bizness ir daudz ienesīgāks nekā nīkšana “Latvijas dzelzceļa” padomē.

* Interesanti būs novērot, ko darīs

Andrejs Požarnovs

(TB/LNNK), kurš nu “izsvilpts” arī no Rīgas domes. Viņš ir viens no to mediķu plejādes, kuri savulaik medicīnu nomainīja pret politiķa karjeru. Vai viņš atkal atgriezīsies savā iepriekšējā profesijā, rādīs laiks.

“Pasažieru vilciena” padome

* Edgars Strods varēs turpināt darbu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors amatā.

* Dažas dienas pirms “Pasažieru vilciena” padomes likvidēšanas un vecā domes sasaukuma aiziešanas

Ģirts Auškāps

, vienlaikus arī Rīgas izpilddirektora vietnieks, jau ir atradis citu nodarbošanos – viņš vadīs Latvijas Jūras administrāciju.

* “Jaunais laiks” padomei bija izvirzījusi Jāni Patmalnieku, kurš pēdējos gados politikā ir veidojis jaunā politiķa karjeru, kuras augstākais sasniegums bija parlamentārā sekretāra amats īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātā. Arī “Pasažieru vilciena” padomē viņš tika ar ekonomikas ministra Kampara aizbildniecību. Domājams, ka viņu bez amata neatstās arī tagadēja varas partija.

Lidostas “Rīga” padome

* Tieslietu profesore

Baiba Broka

(TB/LNNK) var doties darba meklējumos arī uz ārvalstīm, jo viņa ir pieprasīta lektore ārzemju juridiskajās augstskolās.

* Par izslēgšanu no lidostas padomes varētu būt sašutis Uldis Martinsons (“Jaunais laiks”), bet ne jau tāpēc, ka viņš zaudēs darbu, bet gan tāpēc, ka vairs nevarēs tika labi kārtot savas biznesa lietas.. Martinsonam pieder akcijas uzņēmumos “Griffin Marine Travel” un “Corsair”, kuri nodarbojas ar jūrnieku aviopārvadājumiem. Tikko Martinsons nokļuva lidostas padomē, uzreiz pieauga arī viņa firmu apgrozījums avionozarē...

*

Guntis Gūtmanis

(Tautas partija) šajā gadsimtā naudu ir pelnījis tikai kā dažādu padomju loceklis, partijas vai valdības konsultants. Droši vien viņš bez amata ar partijas svētību nepaliks arī tagad, jo Gūtmanis ir gana izveicīgs. To viņš pierādījis, arī darbojoties skandalozās Ķekavas pašvaldības darbā.

Elmārs Barkāns/foto:LETA


Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Pievienot komentāru