Zatlers neatbalsta algu samazinājumu dzelzceļniekiem

Ziņas
2009. gada 29. jūnijā 15:21 2009. gada 29. jūnijā 15:21
 
Valsts prezidents Valdis Zatlers neatbalsta uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš" darbinieku nieku algu samazināšanu un plāno to pārrunāt ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski.

Latvijas dzelzceļš strādājis ar tādu pašu kravu apgrozījumu kā pagājušajā gadā. Viņus krīze faktiski nav skārusi
Prezidents klāstīja, ka LDz ir lielākais dzelceļš Eiropā pēc pārvadāto kravu apmēra. "Uzņēmums, ir viens no Latvijas balstiem, un arī šajā gadā, ko mēs uzskatām par krīzes gadu, LDz strādājis ar tādu pašu [kravu] apgrozījumu kā pagājušajā gadā. Viņus krīze faktiski nav skārusi, LDz krīzes laikā spējis būt ļoti efektīvs," skaidroja prezidents.

Viņš stāstīja, ka ar dzelzceļa darbiniekiem pārrunāts algu jautājums un darbinieki lūguši, lai algas tādā uzņēmumā kā LDz, kas valstij maksā gan nodokļus, gan daļu peļņas, netiktu samazinātas. Zatlers arī piebilda, ka kravu pārvadājumus valsts nedotē un tādējādi dzelzceļš pats nopelna darbinieku algas.

Zatlers norādīja, ka pēc tikšanās ar LDz darbiniekiem radies iespaids, ka kompānija tiek labi pārvaldīta un darbinieki ar apmierināti ar to, kā uzņēmums tiek vadīts. "Tas ir ļoti būtiski šajā laikā, kad mēs runājam par sociālo spriedzi, mēs runājam par to, kur cilvēki zaudēs darbu vai nezaudēs darbu, kādas būs algas," atzina prezidents.

Viņš teica, ka LDz strādā 13 tūkstoši cilvēku.

LDz valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis aģentūrai BNS pastāstīja, ka Valsts prezidentam uzņēmuma apmeklējuma laikā stāstīts par uzņēmumu un viņš iepazīstināts ar LDz darbību.

Magonis norādīja, ka prezidents arī informēts par problēmām, kas saistītas ar valsti - līdzfinansējuma jautājumiem, izdienas pensijām u.c. "Protams arī runājām par šo krīzes laiku, kad valsts, kas pati netiek galā ar savām problēmām, cenšas vēl regulēt tās nozares, kur viss ir kārtībā - dzelzceļu, administratīvi liek samazināt mums algas, arī citādi administratīvi cenšas iejaukties mūsu darbībā, sakot, ko mēs drīkstam darīt un ko nedrīkstam. Tas nav pareizi, jo mēs jau esam pierādījuši, ka paši zinām, kas ir jādara, mūs nevajag mācīt," sacīja Magonis.

Viņš informēja, ka LDz darba algu fonds tika samazināts šā gada sākumā, savukārt nesen algas samazināja uzņēmuma vadībai. "Ar lielām bažām gaidām, vai tiešām šis samazinājums tiks piemērots arī pārējiem darbiniekiem. Ja vadītāja alga būs virsotne, tad būs ļoti lielas problēmas," viņš teica.

Zatlers pirmdien tikās ar LDz vadību, apmeklēja izremontēto Jelgavas dzelzceļa staciju un tikās ar LDz darbiniekiem.

"Latvijas dzelzceļš" pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

LETA/foto:LETA


Citi šobrīd lasa

Putins atzīst, ka viņa ģimenē jau mācās ķīniešu valodu
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
Pievienot komentāru