Šoferīši brauc prātīgāk un nemaksā sodus

Sabiedrība
2009. gada 1. jūnijā 22:37 2009. gada 1. jūnijā 22:37
 
Autovadītāji krīzes iespaidā ir sākuši rātnāk braukt un ievērot satiksmes noteikumus, liecina novērojumi. Tagad šoferīšiem vairs nav lieki „piecīši” un nauda, ko maksāt par pārgalvīgu braukšanu, tādēļ viņi izvēlas labāk braukt „ar galvu”.

Policistiem aizvien grūtāk nākas noķert negodīgus autovadītājus. Šogad viņi soda naudas samaksājuši uz pusi mazāk nekā pērnā gada pirmajos mēnešos.
Uzlabojumus ceļu satiksmes drošības jomā varam uzskatīt par „ļaunās” krīzes pozitīvo pienesumu, kas daudziem saglabājis ne tikai veselību, bet arī dzīvību.

SOS sauc aizvien mazāk

Latvijas Automoto biedrības (LAMB) prezidents, Rīgas domes Transporta un satiksmes komitejas deputāts Juris Zvirbulis kasjauns.lv teica, ka viņam nav pieejami oficiāli dati par to, kā braukšanas kultūru ietekmē dižķibele, bet to, ka tā ir uzlabojusies LAMB šefs gan ir novērojis: „Par 80% ir samazinājusies jauno automašīnu tirdzniecība, tāpat arī mazāk pērk lietotās mašīnas. Tas nozīmē, ka uz ceļiem samazinās satiksmes intensitāte. Par situācijas uzlabošanos var spriest arī par to, ka būtiski ir samazinājies izsaukumu skaits pēc steidzamās tehniskās palīdzības. Tas nozīmē, ka avāriju skaits iet mazumā”.

Pēc SOS tehniskās palīdzības šoferīši visintensīvāk pārsvarā vēršas divos gadalaikos – ziemā, kad ir iestājušies pirmie lielie sali, un augustā, kad visi „izbraukā” nepazīstamos un trakos atvaļinājumu ceļus. No marta līdz maijam esot visklusākais periods un tikko ir pavadīts visklusākais klusais periods – izsaukumu skaits pēc SOS tehniskās palīdzības maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada šo pašu periodu, ir samazinājies par apmēram ceturtdaļu.

Tagad esot izdevīgāk ievērot ātrumu un ceļazīmes – vienkāršākos un saprotamākos ceļu satiksmes noteikumus – nekā atvadīties no vairākiem desmitiem latu par ātruma pārsniegšanu, krāt soda punktus un pēc tam tērēt naudu gan teorētiskā, gan praktiskā braukšanas eksāmena atkārtotā kārtošanā, saka Juris Zvirbulis.

Klusais aprīlis

Par to, ka ceļa satiksmes negadījumu skaits ir strauji samazinājies liecina arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) oficiālā statistika

Ja 2008. gada pirmajos četros mēnešos bija reģistrēti 18 864 ceļu satiksmes negadījumi, tad šogad jau tikai 11 072 avārijas. Salīdzinot ar 2007. un 2008. gadu, Latvijā ikmēnesi notiek par 1500 – 2000 avārijām mazāk. Šogad, salīdzinot ar pērno gadu, ceļu negadījumu skaits samazinājies par apmēram 40%. „Rekordists” bija aprīlis, kad uz ceļiem un ielām konstatēja, ka avāriju skaits gada laikā sarucis pat par 45,2%.

Proporcionāli samazinās arī bojā gājušo un ievainoto skaits. Ja pērn aprīlī ceļu satiksmes negadījos bojā gāja 22 cilvēki, tad šogad uz pusi mazāk – 11. Savukārt ievainoto skaits aprīli samazinājās par gandrīz 28% - no 395 uz 286. Tas nozīmē, ka tiek ievēroti ne tikai „sīkie” satiksmes noteikumi, bet arī ļoti jūtami uzlabojas smago avāriju statistika – uz Latvijas ceļiem, neskatoties uz to slikto tehnisko stāvokli, krīzes iespaidā kļuvis jūtami drošāk.

Policisti netrako

CSDD kasjauns.lv teica, ka krīze noteikti ir ietekmējusi ceļu satiksmes negadījumu statistiku, bet to nevar pierādīt oficiāli, jo, lai sniegtu oficiālu paziņojumu, par dižķibeles ietekmi uz ceļu satiksmes drošību ir jāveic „vesels pētījums”, kurš nav veikts, teica kāda CSDD darbiniece. Tai pašā laikā viņa norādīja, ka ceļu kultūras uzlabošanās esot saistīta ne tikai ar naudas daudzumu maciņā, bet arī ar ceļu policijas sekmīgu darbību, sabiedrības informēšanu un dažādām CSDD akcijām.

Runas par to, ka ceļu policisti, kuriem arī samazinās ienākumi, tagad aizvien uzstājīgāk no neapzinīgajiem vadītājiem pieprasīs „piecīšus” arī nevar apstiprināt, jo ceļu policijā kukuļodošana oficiālā līmenī nav pieaugusi.

Šogad tikai divas reizes ir izskanējušas publiskas ziņas par korumpētiem ceļu policistiem, kuri pieprasījuši kukuli, lai šoferīti palaistu sveikā pēc noteikumu pārkāpšanas.

Pirms nedēļas Drošības policija aizturēja divus ceļu policistus, kuri no dzērājšofera pieprasīja 1000 latu, lai atlaistu grēkus par to, ka viņš sēdies pie stūres 0,7 promiļu reibumā. Savukārt aprīļa sākumā Valsts policijas Iekšējās drošības biroja darbinieki par kukuļa 20 latu apmērā aizturēja kādu Ceļu policijas jaunāko inspektoru.

Ieekonomē ceturtdaļmiljonu

Šā gada sākumā autovadītāji ir ieekonomējuši trešdaļmiljons latu, liecina Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja apkopotie dati. Šāgada pirmajos četros mēnešos par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem policija uzlikusi soda naudas 2,2 miljonu latu apmērā, kas ir par 337 968 latiem mazāk nekā gadu iepriekš šajā pašā laika posmā. Savukārt no šīs summas policijas kasē ir ienācis tikai viens miljons latu, kas ir tieši uz pusi mazāk nekā 2008. gada pirmajos mēnešos.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA

Citi šobrīd lasa

"Vēzis ir atnācis, lai uzlabotu manu dzīvi..." - Inese Supe par cīņu ar ļauno slimību
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
Gustavo ir "bīstams narciss", Rutulis un Patrisha "tērētas marionetes" - kolēģus pamatīgi nozākā Ainars Mielavs
Pievienot komentāru