"Atlantis" atvienojies no Habla kosmiskā teleskopa

Ziņas
2009. gada 19. maijā 16:37 2009. gada 19. maijā 16:37
 

Hjūstona, 19.maijs, LETA--AFP. ASV kosmosa kuģa "Atlantis" apkalpe otrdien atvienojusies no Habla kosmiskā teleskopa, kuram veiksmīgi pabeigti remontdarbi.

Astronauti atvienojušies no teleskopa plkst.15.57 pēc Latvijas laika, palaižot to "pēdējo reizi savā vaļā", sacīja misijas komentētājs Kails Herings. Teleskops tika palaists 650 kilometru augstumā virs Āfrikas.

Kā ziņots, amerikāņu astronauti pirmdien pabeidza 19 gadus vecā Habla kosmiskā teleskopa remontdarbus, veiksmīgi paveicot visus montāžas darbus.

Pēc remonta teleskops varēs darboties vēl vismaz piecus gadus.

Pirmos trīs līdz četrus mēnešus zinātnieki vēl nevarēs izmantot teleskopu novērojumiem, līdz tiks pielāgota četru uzstādīto vai remontēto kameru un spektogrāfu darbība.

Astronauti saremontējuši teleskopa attēlu spektogrāfu, kas nedarbojās jau piecus gadus.

Pirmdienas septiņarpus stundu ilgajā izgājienā kosmosā amerikāņu astronauti nomainīja observatorijas baterijas, kas ļaus teleskopam darboties laikā, kad tā saules baterijas atrodas ēnā.

Iepriekš teleskopam salaboti žiroskopi un uzmontētas jaunas kameras.

Remontdarbu noslēgumā teleskops nodrošināts ar papildus nerūsējošā tērauda plāksnēm, lai aizsargātu to no Saules radiācijas un kosmiskām atlūzām.

"Atlantis" atgriešanās uz Zemes paredzēta piektdien, piezemējoties NASA Kenedija kosmosa centrā.

Pēc attālināšanās no Habla teleskopa astronauti pazeminās kosmosa kuģa augstumu un pēc tam pārbaudīs "Atlantis" karstumizturīgā apvalka stāvokli.

Pēc starta kosmosa kuģim uz četrām karstumizturīgā keramikas pārvalka plāksnēm labā spārna apakšā atklāts 53 centimetrus garš skrāpējums.

Tomēr NASA inženieri norāda, ka skrāpējums ir relatīvi sekls un neatrodas kritiski svarīgā vietā, kas apdraudētu kuģi nolaišanās laikā.

Tā bija piektā un pēdējā reize, kad Habla kosmisko teleskopu apmeklēja astronauti. Teleskopa tehniskā apkope un remontdarbi ļaus ierīci izmantot vēl līdz 2013.gadam.

Habla teleskopa pastāvēšana bija apdraudēta kopš 2004.gada janvāra, kad ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja par kosmosa izpētes programmas paplašināšanu, ieskaitot atgriešanos uz Mēness un cilvēku nosūtīšanu uz Marsu.

NASA bija apsvērusi iespējas atteikties no Habla teleskopa izmantošanas un gaidīt jauna teleskopa palaišanu 2011.gadā, jo teleskopa uzturēšana kārtībā prasa milzīgus līdzekļus.

Pret to dedzīgi iebilda astronomi, kam orbitālais teleskops ļauj gūt priekšstatu par Visuma dzīlēm vismaz 2,2 miljardu gaismas gadu attālumā.

Tāpēc 2006.gadā tomēr tika nolemts teleskopa darbības laiku pagarināt vismaz līdz 2013.gadam un sūtīt uz to kosmosa kuģa misiju.

Astronoma Edvina Habla vārdā nosauktais teleskops orbītā 600 kilometru augstumā virs Zemes tika nogādāts 1990.gada 24.aprīlī, un bija paredzēts, ka tas darbosies 15 gadus.

Kopš palaišanas 1990.gadā teleskops 100 000 reižu apriņķojis ap Zemi, pārvarot 3,84 miljardus kilometru. Habla teleskops palīdzējis veikt 800 000 novērojumu, uzņēmis aptuveni 500 000 attēlu, kuros fiksēti vairāk nekā 25 000 dažādu objektu.

Ar Habla teleskopa palīdzību novērotas Visuma dzīles, atklātas planētas ārpus Saules sistēmas un uzņemti saviļņojoši zvaigžņu dzimšanas attēli. Zinātnieki izmanto teleskopu kosmosa izcelsmes pētīšanai un meklē vietas, kurās varētu eksistēt ārpuszemes dzīvība.

Citi šobrīd lasa

Latvijā izplatās babezioze – kas ir šī suņiem bīstamā slimība, kas letāla teju pusē gadījumu? 1
Krāj tūkstošus, pērk automašīnas un laimē loterijā - lūkojam, kādas ir mūsu ministru finanses
Dzierkals: "Līdzjutējiem laikam ir sirmi mati"
Pievienot komentāru