AT nepiekrīt priekšlikumam par 15% samazināt tiesnešu algas

Ziņas
2009. gada 19. maijā 16:01 2009. gada 19. maijā 16:01
 

Rīga, 19.maijs, LETA. Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nepiekrīt tieslietu ministra Mareka Segliņa (TP) ierosinājumam no 1.jūlija tiesnešu amatalgu samazināt par 15%.

Bičkovičs uzskata, ka jau līdz šim notikušais darba samaksas samazinājums Latvijas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem daudzkārt pārsniedz jebkuras citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts tiesu sistēmas budžeta samazinājumu.

AT nepiekrīt priekšlikumam, grozot likumu "Par tiesu varu", samazināt tiesnešu algas par 15%, taču ierosina 15% samazinājumu nesaistīt ar konkrētām tiesnešu algām, bet ar kopējo atalgojuma sadaļu budžetā, aģentūrai LETA pauda tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Šāds risinājums, iespējams, ļautu AT šo pieprasīto budžeta samazinājumu nodrošināt ar taupības pasākumu kompleksu, meklējot citas iespējas, nevis samazinot tiesnešu un darbinieku algas par likumā noteiktiem procentiem.

AT paudīs savu viedokli Saeimai, ja tāds likumprojekts tiks virzīts, uzsvēra AT pārstāve.

LETA jau ziņoja, ka Segliņš samazinājumu iecerējis veikt, izdarot grozījumus likumā "Par tiesu varu", nosakot, ka no šā gada 1.jūlija līdz 2010.gada beigām tiesneši saņems tikai 85% no amatalgas.

15% atalgojuma samazinājums varētu skart arī tiesu darbiniekus, taču šādu pārmaiņu ieviešanai nav nepieciešami grozījumi likumā "Par tiesu varu".

Segliņš, šodien tiekoties ar tiesu priekšsēdētājiem, atzina, ka atalgojuma jautājums ir ļoti sāpīgs, bet citu variantu patlaban vienkārši neesot.

Tiesnešu atalgojums varētu tikt samazināts vēl vairāk, ja neplānoti lielā tiesās ienākošo lietu apjoma dēļ nepalielinātos valsts budžeta ieņēmumi, kurus veido samaksātās valsts nodevas.

Kā skaidroja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, ir panākta vienošanās, ka šīs valsts nodevās samaksātās naudas summas vismaz daļēji kompensēs tiesnešu algu samazinājumu, tāpēc tas nebūs jāparedz vēl lielāks par 15%.

Citi šobrīd lasa

Pēc cīņas ar krūts vēzi un neveiksmīgas skaistumterapijas Linda Evandželista mirdz uz "Met Gala" sarkanā paklāja
Vitālijam Gavrilovam banka atņem lepno villu Jūrmalā
"Tā vēsturē vēl nav bijis!" Dons pēc iekļūšanas Eirovīzijas finālā atbild, kā ir būt cilvēkam, kurš lauzis "nelaimes lāstu"
Pievienot komentāru