LTRK bezdarbu aicina mazināt, atvieglojot nosacījumus mikrouzņēmumu veidošanai

Ziņas
2009. gada 19. maijā 15:40 2009. gada 19. maijā 15:40
 

Rīga, 19.maijs, LETA. Patlaban uzsākt savu biznesu attur salīdzinoši augstās izmaksas, kā arī pastāvošā birokrātija, tāpēc ir svarīgi radīt visus nepieciešamos priekšnoteikumus, lai bez darba palikušie cilvēki varētu parūpēties par sevi paši, izveidojot savu mikrouzņēmumu.

Šādu viedokli pauž Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

"Ekonomikas recesija un pieaugošais bezdarbs rada sociālo spriedzi, spiedienu uz sociālo budžetu, savukārt valsts ekonomiskās krīzes apstākļos nevar nodrošināt pilnvērtīgu sociālo palīdzību un īstermiņā uzlabot ekonomisko situāciju. Bez darba palikušajiem cilvēkiem šais apstākļos nav labu alternatīvu - darbu atrast ir sarežģīti, vairumā gadījumu nav izveidotu uzkrājumu, jāturpina atmaksāt kredīti," norāda Jaunzeme-Grende.

Viņa uzsver, ka "ritenis no jauna nav jāizgudro - ir tikai jāpārņem viens no nedaudzajiem Eiropas Savienības (ES) regulējumiem, kuru atšķirībā no vairuma mazāk būtisko Latvija vēl nav ieviesusi - ES ieteikumus attiecībā uz mikro, mazo un vidējo uzņēmumu atbalstu".

LTRK rosina Tieslietu ministriju samazināt mikrouzņēmumu dibināšanas izmaksas, samazinot SIA reģistrācijas valsts nodevas, SIA reģistrācijas izsludināšanas izmaksas, kā arī nosakot zemāku SIA minimālā pamatkapitāla slieksni.

Pēc LTRK domām, nākamais solis būtu mikrouzņēmumu grāmatvedības kārtošanai piemērojamo prasību samazināšana un vienkāršošana, samazinot Valsts ieņēmumu dienestā sniedzamo pārskatu biežumu līdz vienai reizei ceturksnī, vienkāršojot un samazinot prasības pēc dokumentiem, kas jāietver gada pārskatu sastādīšanā, uzlabojot elektroniskās deklarēšanas sistēmas funkcionēšanu.

Par šiem atvieglojumiem mikrouzņēmumu izveidei LTRK risina sarunas ar Finanšu ministriju.

Tāpat LTRK uzskata, ka mikrouzņēmumiem vismaz to darbības sākumposmā būtu jāparedz nodokļu atvieglojumi, jāstimulē e-risinājumu piemērošana uzņēmējdarbībā, jāizveido vienots Komersantu informācijas centrs un jāuzlabo vispārējās komercdarbības apstākļi.

LTRK pozitīvi raugās uz Ekonomikas ministrijas iniciatīvu, izstrādājot fiksētā nodokļa projektu. Šo konceptu LTRK ministrijai piedāvāja iedzīvināt, lai tiktu apvienots ienākuma nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un arī vairāki citi nodokļi, "atvieglojot dzīvi mazajiem" un nosakot, ka tie maksā ikgadēju valsts nodevu.

LTRK ir visu Latvijas teritoriju aptveroša dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu apvienība, kura, balstoties uz tirdzniecības un rūpniecības kameru darbības praksi starptautiskā mērogā, veido uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, apzinot un aizstāvot Latvijas uzņēmumu saimnieciskās intereses un sniedzot uzņēmējdarbību veicinošus pakalpojumus.

Citi šobrīd lasa

Padomju bumbvedēji gandrīz pilnībā iznīcina Rēzekni: maz zināmās kara lappuses. FOTO 309
Vitālijam Gavrilovam banka atņem lepno villu Jūrmalā
Lietuvieši par Donu: šoreiz Latvija Eirovīzijā izmantoja "smago artilēriju"
Pievienot komentāru