Pieņem jaunu Eiropas Kopienas pašu resursu sistēmas funkcionēšanas kārtību

Ziņas
2009. gada 28. aprīlī 12:18 2009. gada 28. aprīlī 12:18
 

Rīga, 28.apr., LETA. Valdība šodien pieņēmusi jaunu Eiropas Kopienas pašu resursu sistēmas funkcionēšanas kārtību.

Kā skaidro Finanšu ministrija, noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu Eiropas Kopienas pašu resursu sistēmas funkcionēšanu, tostarp ar pašu resursu noteikšanu, prognozēšanu, iekasēšanu, nodošanu un kontroli saistīto uzdevumu izpildi, kas balstīti uz Kopienas pašu resursu Eiropas Savienības tiesiskās bāzes pamata.

Noteikumu projekts nosaka pašu resursu administrēšanā iesaistīto Latvijas valsts pārvaldes iestāžu atbildību un kompetenci. Informācija, kura nepieciešama pašu resursu administrēšanai atbilstoši Eiropas Komisijas pašu resursu sistēmu reglamentējošiem tiesību aktiem, tiek sniegta, pamatojoties uz 2006.gada 10.oktobra Finanšu ministrijas kārtību.

Finanšu ministrija koordinēs ar pašu resursu sistēmu saistītās informācijas apriti starp Valsts ieņēmumu dienestu, Centrālo statistikas pārvaldi un Eiropas Komisiju. Ministrija arī izstrādās pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes un nacionālā bruto ienākuma prognozes.

Tāpat ministrija sagatavos pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes gada pārskatu un koriģēs iepriekšējos pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes gada pārskatus par attiecīgajiem saimnieciskajiem gadiem, kā arī informēs Eiropas Komisiju par risinājumu un grozījumu priekšlikumiem pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes noteikšanai.

Ministrijai arī būs jānodrošina pašu resursu plānošana likumā par valsts budžetu kārtējam gadam un maksājuma uzdevuma sagatavošana Valsts kasei par pašu resursu summas pārskaitīšanu Eiropas Kopienas budžetā.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests noteiks, iekasēs un uzskaitīs tradicionālos pašu resursus, kā arī informēs Finanšu ministriju un Eiropas Komisiju par attiecīgajā mēnesī Eiropas Komisijas kontā pārskaitāmo tradicionālo pašu resursu iemaksu apjomu.

Dienests arī nodrošinās tradicionālo pašu resursu noteikšanas un iekasēšanas kontroli un atbilstoši kompetencei sniegs Finanšu ministrijai informāciju, kas nepieciešama pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes noteikšanai.

Ņemot vērā to, ka ar 2007.gadu cukura ražošana Latvijā tika slēgta, likvidējot abas cukurfabrikas, cukura ražošanas nodeva Latvijai nav jāmaksā.

Līdz ar to noteikumu projektā vairs nav normu, kuras nosaka, ka Zemkopības ministrija katru gadu līdz 1.martam nodrošina, lai informācija par cukura ražošanas A un B kvotu sadalījumā pa cukura ražošanas uzņēmumiem nākamajam tirdzniecības gadam tiktu iesniegta Valsts ieņēmumu dienestā, katru gadu līdz 1.martam nodrošina, lai tiktu iesniegta informācija par provizoriskajiem cukura ražošanas rādītājiem kārtējam tirdzniecības gadam.

Tāpat normatīvā netika iekļauta norma, kura nosaka, ka Lauku atbalsta dienests veic kontroles pasākumus cukura ražošanas uzņēmumos, pārbaudot Zemkopības ministrijas iesniegtās informācijas pareizību, un kura nosaka, ka Valsts ieņēmumu dienests katru gadu līdz 15.aprīlim informē cukura ražošanas uzņēmumus par kārtējā tirdzniecības gadā veicamo cukura ražošanas pamatnodevas un B nodevas avansa maksājumu.

Lai veiktu pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes korekciju attiecībā uz minētajām pievienotās vērtības nodokļa summām, Finanšu ministrijai ir nepieciešama informācija, kas ir Valsts ieņēmumu dienesta, Satiksmes ministrijas, Valsts zemes dienesta, VAS "Latvijas dzelzceļš", Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības rīcībā.

Tādējādi noteikumu projektā ir noteikts, ka atbilstoši savai kompetencei šīs iestādes sniedz informāciju Finanšu ministrijai pievienotās vērtības nodokļa resursa bāzes noteikšanai.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Pievienot komentāru