Lieta pret Priekuļu zālāju sēklas lauka izbraukātājiem ir izbeigta

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 09:50 2009. gada 23. aprīlī 09:50
 

Valmiera, 23.apr., LETA. Pierādījumu trūkuma dēļ Cēsu rajona Priekuļu pagasta padomes Administratīvā komisija izbeigusi lietu pret trīs jauniešiem, kuri, ierīkojot autorallija trasi Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam piederošajā zemē, ir izbraukājuši 10 hektāru zālāju sēklas lauku, aģentūru LETA informēja Priekuļu pagasta padomes Administratīvās komisijas vadītājs Valentīns Ciguzis.

Uz sēdi viens no jauniešiem, kuram Cēsu rajona policija iepriekš bija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu, bija ieradies kopā ar advokātu.

"Puiši noliedza, ka paši tur braukājuši. Mēs lietas materiālos meklējām pierādījumus, ka tieši šie cilvēki ir vainīgi pārkāpuma izdarīšanā, bet trūka pierādījumu. Pierādījumi katra pārkāpēja vainai netika atrasti. Pirmajā Administratīvās komisijas sēdē divi jaunieši vaļsirdīgi atzinās, bet vakar uz administratīvo sēdi uzaicinātie pārkāpumam nepiekrita, tādēļ viņus sodīt nevarējām," informēja Ciguzis.

Sēdes laikā advokāts apstrīdējis policijas noformēto protokolu, kurā trūcis notikuma vietas apskates apraksta, kā arī citus lietā ietvertos materiālus. Tāpat konstatēts, ka šajā laukā patiesībā varētu būt braukājuši vairāk cilvēku, nekā ietverts policijas protokolos.

Līdz ar šo sēdi lietas izskatīšana Priekuļu pagasta padomes Administratīvajā komisijā ir beigusies.

LETA jau ziņoja, ka marta sākumā atklājās, ka selekcijas institūtam piederošā zālāju sēklas laukā tikusi izveidota autorallija trase, tādējādi institūtam nodarot zaudējumus vairāk nekā 80 000 latu apmērā.

Šajā trasē ar savām automašīnām braukušas piecas pilngadīgas personas, kurām policija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus.

2.aprīlī diviem no viņiem Priekuļu pagasta Administratīvā komisija piesprieda 10 latu naudas sodu, pārējo trīs lietas tika skatītas vakar. Viens no vainīgajiem ir autosportists Vigo Rubenis, aģentūrai LETA jau iepriekš apstiprināja Cēsu rajona Policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Goba.

LETA jau ziņoja, ka Priekuļu laukaugu selekcijas institūta direktors Ritvars Leitens par nodarījumu ir gatavs vērsties tiesā. "Policija un Priekuļu pagasts var piemērot tikai administratīvo naudas sodu, bet tas nespēj kompensēt nodarītos zaudējumus, tādēļ izmantošu jurista pakalpojumus un prasību iesniegšu tiesā," sacīja Priekuļu laukaugu selekcijas institūta direktors.

Pēc notikušā tikai viens no vainīgajiem ieradies pie Leitena, un sarunu ceļā abas puses mēģinājušas rast izlīgumu. Kā pašlaik akcentē Leitens, viņš joprojām ir gatavs iesniegt prasību tiesā, taču nenoliedz iespēju, ka arī sarunu ceļā varētu mēģināt rast risinājumu, kas apmierinātu abas puses.

"Ātrāk par maiju pieteikumu tiesā neiesniegšu arī tādēļ, ka pēc sniega nokušanas man būs vieglāk precizēt nodarītos zaudējumus. Tajā pašā laikā esmu gatavs runāt un meklēt risinājumu arī bez tiesas palīdzības," pauda Leitens.

LETA jau ziņoja, ka februāra beigās Cēsu rajona Priekuļos izbraukāts Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam piederošs 10 hektāru liels zālāju sēklas lauks.

"Zālāju sēklas laukā tikusi izveidota autorallija trase. Institūtam par to pastāstīja iedzīvotāji, kuri to bija pamanījuši," stāstīja Leitens, vienlaikus atzīstot, ka katram institūta laukam nav pievienota zīme, ka tas ir selekcijas institūta vai Zemkopības ministrijas īpašums.

"Tie lauki šeit atrodas kopš 1913.gada, un visi zina, ka tie ir institūta lauki. Nevarēju iedomāties, ka kas tāds vispār iespējams," par lauka izbraukāšanu pārsteigts bija Leitens.

Šis zālāju sēklas lauks ražotu trīs gadus. Šis būtu bijis pirmais gads, kad tiktu ievākts sēklas materiāls, kuru bija paredzēts pārdot sadarbības partneriem Lietuvā. "Zaudējumi, kas nodarīti, nav tikai zaudētā peļņa. Tur ietvertas arī izmaksas, kas mums bijušas, šo lauku iekopjot. Lietuviešu sadarbības partneri no mums nopirkto sēklu izplatītu tālāk - no arābu valstīm līdz pat Portugālei," piebilda Leitens.

Vainīgie skaidrojuši, ka selekcijas institūtam piederošo lauku izvēlējušies tādēļ, ka tas bijis nomalē un nevienam nav kritis acīs. Jaunieši atzinuši, ka, pa ielām braucot, viņus var aizturēt policija, bet šajā laukā viņi var parādīt savu meistarību, neviena netraucēti.

Citi šobrīd lasa

Rīdzinieks Māris neizpratnē - derīguma termiņš beidzies pirms pusotra mēneša, bet biezpiens izrādās ēdams
"Publiskajā telpā izskanējusi maldinoša informācija," Rīgas dome kliedē mītus par 72 stundu somas sagatavošanu 1
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru
Pievienot komentāru