Samazina sociālo iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā no 8% līdz 2%

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 09:38 2009. gada 23. aprīlī 09:38
 

Rīga, 23.apr., LETA. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz samazināt sociālo iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā no 8% līdz 2%.

Par grozījumiem nobalsoja 57, pret - 25, bet atturējās 8 deputāti.

Parlaments noraidīja visus opozīcijas ierosinājumus par citādu iemaksu apjomu valsts fondēto pensiju shēmā, kā arī noraidīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu, kas paredzēja, ka jaunā kārtība stātos spēkā vienlaicīgi ar budžeta grozījumu pieņemšanu.

Kā ziņots, grozījumi paredz, ka iemaksu likme fondēto pensiju shēmā vismaz 2% apmērā no iemaksu objekta būs līdz 2010.gada beigām, ar 2011.gada 1.janvāri fondēto pensiju shēmā tiks novirzītas iemaksas vismaz 4% apmērā no iemaksu objekta, savukārt ar 2012.gadu un turpmāk - vismaz 6% no iemaksu objekta.

Kopš 2001.gada jūlija Latvijā darbojas trīs līmeņu pensiju sistēma. Tā ietver 1.līmeni, kas ir valsts obligātā nefondēto pensiju shēma, 2.līmeni, kas ir valsts fondēto pensiju shēma, un 3.līmeni, kas ir privātā brīvprātīgā pensiju shēma.

Grozījumi attiecas uz 2.pensiju līmeni, kurš ir obligāts tiem, kas līdz 2001.gada 1.jūlijam nebija sasnieguši 30 gadu vecumu. Savukārt tie, kas bija 30 līdz 49 gadu vecumā, varēja un joprojām var pievienoties šim līmenim brīvprātīgi.

2.pensiju līmenī iesaistīto dalībnieku veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas ar viņu izvēlētā līdzekļu pārvaldītāja starpniecību tiek ieguldītas finanšu tirgū un uzkrātas konkrētā cilvēka pensijai.

Iesaistoties pensiju 2.līmenī, papildu sociālās apdrošināšanas iemaksas nav jāveic. Kopējais iemaksu apjoms pensijas kapitālam 20% no ienākumiem paliek nemainīgs, bet tas tiek pārdalīts starp pensiju sistēmas 1.līmeni un 2.līmeni.

Kā ziņots iepriekš, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) bija lūdzis valdību atkārtoti izvērtēt šo ieceri.

Iepriekš Saeima 8.aprīļa sēdē atlika un steidzamības kārtā galīgajā lasījumā vēl nepieņēma grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no šā gada 1.maija sociālo iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā samazināt no 8% līdz 2%.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) bija stingri paudis viedokli, ka grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā ir nepieciešami un tiem jāstājas spēkā ar 1.maiju, kas ļaus līdz 1.jūlijam, kad stāsies spēkā šā gada valsts budžeta grozījumi, iegūt papildu 26 miljonus latu, bet kopumā, samazinot fondēto pensiju shēmā ieskaitāmo līdzekļu apjomu, šogad papildus tiks iegūti 106,5 miljoni latu, kas varētu tikt iesaistīti sociālās drošības sistēmā.

Citi šobrīd lasa

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru
Pievienot komentāru