Centīsies mazināt nereģistrēto nodarbinātību

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 09:32 2009. gada 23. aprīlī 09:32
 

Rīga, 23.apr., LETA. Izskatīšanai Saeimas komisijām šodien tika nodoti grozījumi Darba likumā, kuru mērķis ir mazināt nereģistrēto nodarbinātību.

Lai samazinātu nereģistrētās nodarbinātības gadījumu skaitu, kad darbinieki tiek nodarbināti bez darba līguma, grozījumi paredz, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt darba līguma kopijas pieejamību struktūrvienībā, kurā darbinieks tiek nodarbināts. Tāpat likuma grozījumi definē, kas tiek uzskatīts par struktūrvienību.

"Darba devējs nodrošina darba līguma kopijas pieejamību struktūrvienībā, kurā darbinieks tiek nodarbināts. Struktūrvienība šīs panta daļas izpratnē ir juridiskās personas vai uz līguma vai norunas pamata izveidotu fizisko un juridisko personu grupu vai to pārstāvju (citas personas) teritoriāli nošķirta saimnieciska vienība, kuras atrašanās vietā tiek veikta saimnieciskā darbība un kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā," nosaka likumprojekts.

Eiropas Savienības struktūrfondu nacionālās programmas "Darba tirgus pētījumi" gaitā veiktā pētījuma "Nereģistrētās nodarbinātības novērtējums" rezultāti apliecina, ka Latvijā nereģistrētās nodarbinātības līmenis ir relatīvi augsts, jo 2006.gadā vidēji katrs ceturtais Latvijas strādājošais (24%) tika nodarbināts bez darba līguma ar "aplokšņu algu". Valsts darba inspekcija (VDI), ierodoties pie darba devēja, nereti konstatē, ka darba līgumi kādu apstākļu dēļ konkrētajās darba vietās nav pieejami, līdz ar to nav iespējams pareizi novērtēt situāciju un pilnvērtīgi veikt pārbaudi.

Tāpēc ir sagatavoti atbilstoši grozījumi Darba likumā, kas paredzētu darba devēju pienākumu glabāt darba līgumus tajā uzņēmuma struktūrvienībā, kurā darbinieks parasti tiek nodarbināts. Saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību kā vēl viena no lielajām problēmām tiek minēta nepareiza darba laika uzskaite un līdz ar to arī neatbilstoša samaksa par paveikto darbu, tādēļ nepieciešami attiecīgo likuma normu precizējumi.

Citi šobrīd lasa

Rīdzinieks Māris neizpratnē - derīguma termiņš beidzies pirms pusotra mēneša, bet biezpiens izrādās ēdams
FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru
Pievienot komentāru