Gundars Bērziņš: Vēlēšanās uzvarēs "Saskaņas centrs"

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 09:20 2009. gada 23. aprīlī 09:20
 

Rīga, 23.apr., LETA. Nespējot apvienoties, latviskās partijas zaudē savu ietekmi, tādēļ pastāv liela varbūtība, ka vēlēšanās uzvarēs "Saskaņas centrs", to šodien laikrakstā "Neatkarīgā" publicētajā intervijā saka Tautas partijas vecbiedrs Gundars Bērziņš.

Šobrīd jebkurš, kurš spēj piedāvāt konsolidāciju kā alternatīvu, vēlēšanās būs uzvarētājs. Ņemot vērā latvisko mentalitāti, saliedēt dažādus spēkus ir ļoti grūti, taču konsolidācija ir uzvarētāja ceļš. Latviskās partijas šobrīd neiet uzvarētāja ceļu, turpretī uz tā nemanāmi kāpušas krievu elektorāta, piemēram, "Saskaņas centra", partijas, norāda Bērziņš.

Vēl nesen krievu elektorāts bija ļoti sadrumstalots, bija pat piecas partijas. Šobrīd ir tikai divas - viena mērenāka, otra radikālāka. Krievu elektorāts ir kļuvis daudz konsolidētāks, un tāpēc ir diezgan liela varbūtība, ka "Saskaņas centrs" vēlēšanās uzvarēs, uzskata Bērziņš.

"Ar latviešu elektorāta partijām viss notiek pretēji - Kristovskis atšķēlies no "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Kalniete atšķēlās no "Jaunā laika", Štokenbergs no Tautas partijas. Tādējādi latviskais elektorāts tiek sadrumstalots, tādējādi mākslīgi tiek mazināta šā elektorāta pārstāvniecība. Latviešu mentalitāte politikā ļoti traucē, jo ļoti grūti ir vienoties," skaidro politiķis.

Viņš arī norādīja, ka pēc iebalsotajām izmaiņām Satversmē par Saeimas atlaišanu centrālā vara padarīta rīcības nespējīga. Centrālā vara ir beigusies. Krīzes pārvarēšanā daudz kas būs atkarīgs no tā, cik spēcīgas būs pašvaldības. Pēc pašvaldību reformas turpmāk, visticamāk, pašvaldību būs mazāk un tām būs vieglāk pārņemt centrālās varas funkcijas.

Bērziņš uzskata, ka līdz ar Satversmes grozījumu pieņemšanu valstī reformas ir beigušās. "Es jūtos nodots, jo bija referendums par Satversmes grozījumiem, par kuriem nobalsoja mazākums. Bet tad uzradās gudrinieki, kuri izdomāja, ka Saeimai jāizdabā mazākumam. Tad izrādījās, ka es kā vairākuma pārstāvis patiesībā Saeimā nemaz neesmu pārstāvēts. Saeima par sevis atlaišanas mehānismu nobalsoja vienbalsīgi, bet es kā indivīds taču biju kategoriski pret to. Lūk, ko spēj mūsu Saeima, kaut kādu nezināmu spiedienu ietekmēta," teica Bērziņš.

Citi šobrīd lasa

FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
"Mīlestība. Gadās arī tā," Baltezerā 24 gadus veca sieviete nežēlīgi nogalina 37 gadus veco dzīvesbiedru 1
Pievienot komentāru