Eglītis informēs par situāciju veselības aprūpē finansējuma samazināšanas gadījumā

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 01:55 2009. gada 23. aprīlī 01:55
 

Rīga, 23.apr., LETA. Šodien Veselības nozares stratēģiskās padomes ārkārtas sanāksmē veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) informēs par situāciju nozarē finansējuma samazināšanas gadījumā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Tāpat sanāksmes laikā ministrs stāstīs par gaidāmajām strukturālajām reformām.

Veselības nozares stratēģiskā padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt veselības nozares biedrības, asociācijas, valsts un pašvaldību institūcijas veselības politikas veidošanā un īstenošanā. Stratēģiskajā padomē līdzdarbojas lielāko mediķu asociāciju un slimnīcu pārstāvji, tādēļ finanšu krīzes apstākļos būtiski ir viņus informēt par turpmāko veselības aprūpes nozarē un ņemt vērā viņu priekšlikumus turpmākās politikas īstenošanā.

Kā ziņots, Eglītis uzsver, ka tas esot mīts, ka veselības nozares administrācijai esot pārāk uzpūsts finansējums.

Jau nākamajā otrdienā, 28.aprīlī, valdības sēdē tiks skatīta veselības nozares pārvaldes reforma. "Pārvalde tiks cirpta nopietni," solīja Eglītis. No administrācijas tikšot atbrīvoti aptuveni 300 cilvēki, kas gadā laikā došot piecu miljonu latu ietaupījumu.

Arī veselības sistēmu skaršot nopietnas reformas. Tiks mainīta finansējuma metodika ģimenes ārstiem, lai, pēc Eglīša teiktā, mudinātu viņus strādāt intensīvāk.

Tāpat ziņots, ka Eglītis vakar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Sabiedrības veselības apakškomisijas kopīgajā sēdē deputātus informēja, ka janvārī valdībā izskatīts informatīvais ziņojums par VM padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu funkciju optimizāciju un to turpmāko darbību, tostarp par VM padotībā esošo aģentūru pārveidošanu par kapitālsabiedrībām.

Līdz 31.martam Ministru kabinetā iesniegti detalizēti priekšlikumi reformai, bet tie vēl nav valdībā izskatīti.

"Reformas būtība nav katru ceturto kabinetu slēgt ciet," teica Eglītis, kurš uzskata, ka reformas rezultātā ministrijas aparātā un aģentūrās būtu iespējams par 20% samazināt gan cilvēku resursus, gan izmaksas.

"Var būt arī 30% samazinājums, ja izdodas realizēt asāku pieeju, pārskatot uzraugošo institūciju un struktūrvienību skaitu, uzliekot lielāku atbildību iestādei [kuru kontrolē] pašai," sēdē teica Eglītis.

Eglītis minēja, ka Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) ir likvidējamo struktūru vidū, jo veic funkcijas, ko var uzraudzīt pašas kontrolējamās iestādes vai pašvaldības, kā, piemēram, peldvietu uzraudzība, dzeramā ūdens kvalitātes kontrole, skolu gatavības mācību gadam kontrole un citas.

Eglītis uzsvēra, ka šīs funkcijas nevar neveikt, jo to pieprasa Eiropas Savienības (ES) direktīvas, tomēr ministrs pauda viedokli, ka funkcijas nododamas pašvaldībām.

Reformu rezultātā plānots likvidēt Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūru un Medicīnas profesionālās izglītības centru, bet Latvijas Medicīnas bibliotēku apvienot ar Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēku.

Plānots arī Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūru un Sporta medicīnas valsts aģentūru pārveidot par kapitālsabiedrībām. Plānots plaušu ķirurģiju koncentrēt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā vai Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, bet tuberkulozes ārstēšanu varētu saglabāt līdzšinējā Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūrā.

Eglītis arī deputātiem norādīja, ka Latvijā nepieciešama Veselības ekonomikas aģentūra, kas veiktu veselības aprūpes pakalpojumu un produktu ekonomisko novērtēšanu un cenu veidošanu. Savukārt Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) galvenā funkcija būtu tikai norēķināšanās par medicīnas pakalpojumiem ar ārstniecības centriem, nevis tarifu rēķināšana.

Ministrs arī uzsvēra, ka no 2006.gada līdz 2009.gada beigām aģentūru skaits samazināts par 11, ierēdņu algas samazinātas par 30% līdz 40%, bet ierēdņu skaits - par 15%.

Citi šobrīd lasa

Rīdzinieks Māris neizpratnē - derīguma termiņš beidzies pirms pusotra mēneša, bet biezpiens izrādās ēdams
FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Tēmas: Rīga
Pievienot komentāru