AT skatīs AKKA/LAA un "Radio Skonto" strīdu par autortiesībām

Ziņas
2009. gada 23. aprīlī 01:54 2009. gada 23. aprīlī 01:54
 

Rīga, 23.apr., LETA. Šodien Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta plāno apelācijas kārtībā izskatīt biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) un SIA "Radio Skonto" strīdu par autoru darbu izmantošanu, kompensācijas piedziņu un licences līguma noslēgšanu.

Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 18.septembrī daļēji apmierināja gan AKKA/LAA prasību, gan "Radio Skonto" šajā lietā iesniegto pretprasību.

Apgabaltiesa no "Radio Skonto" par aģentūras pārstāvēto darbu izmantošanu bez atļaujas AKKA/LAA prasīto 137 996 latu kompensācijas vietā piedzina kopumā 35 273 latus.

Pēc "Radio Skonto" iesniegtās pretprasības apgabaltiesa atzina par noslēgtu licences līgumu 2005.gada aprīļa redakcijā uz laiku līdz 2008.gada 31.decembrim un noteica, ka "Radio Skonto" būs jāmaksā 3% no raidorganizācijas gada ieņēmumiem. Iepriekš - līdz 2002.gadam - radio maksāja 7% no gada ieņēmumiem.

Rīgas apgabaltiesas spriedumu AT apstrīdēja gan AKKA/LAA, gan "Radio Skonto".

LETA jau ziņoja, ka tiesā iesniegtajā prasībā AKKA/LAA lūdza piedzīt kompensāciju par tās pārstāvēto autoru muzikālo darbu izmantošanu laikā no 1999. līdz 2000.gadam un par laiku pēc 2003.gada.

"Radio Skonto" AKKA/LAA izvirzīto prasību nosauca par nepamatotu. Raidorganizācija norādīja, ka par strīdus laika periodu, par kuru atlīdzību lūdz piedzīt aģentūra, kopumā ir samaksāts 37 391 lats.

Paskaidrojumos tiesai tika norādīts, ka "Radio Skonto" ir Latvijas Raidorganizāciju asociācijas biedrs un tieši šai asociācijai uzticēts veikt pārrunas ar AKKA/LAA par tādiem licences līguma nosacījumiem, kas būtu izdevīgi ne tikai autoru aģentūrai, bet arī "Radio Skonto". Radio uzskata, ka AKKA/LAA noteiktie atlīdzības tarifi ir pārāk augsti.

AKKA/LAA prasībā bija norādījusi, ka "Radio Skonto" bez aģentūras atļaujas savā programmā izmantojusi un 2006.gadā turpinājusi izmantot autoru darbus gan ar tekstu, gan bez teksta, nesaņemot tam atļauju un nemaksājot atlīdzību. Aģentūra norādījusi, ka pārstāv 3000 Latvijas autoru un noslēgusi līgumus ar 86 ārvalstu organizācijām.

2000.gadā Rīgas apgabaltiesa bija izskatījusi AKKA/LAA prasību pret "Radio Skonto" un uzdevusi samaksāt atlīdzību par autoru darbu izmantošanu no 1995.gada līdz 1998.gadam. Par šo laiku radio samaksājis 24 000 latu kompensāciju.

Turklāt 2001.gadā ticis noslēgts līgumus, kas devis "Radio Skonto" tiesības izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru darbus, un tas bijis spēkā līdz 2002.gada 31.decembrim. Vēlāk radio no līguma slēgšanas esot izvairījies.

Pretēju uzskatu paskaidrojumos tiesai paudis "Radio Skonto", norādot, ka līgums nav noslēgts tieši AKKA/LAA vainas dēļ, jo tieši aģentūra atteikusies vienoties par atlīdzības lielumu un maksāšanas kārtību.

Citi šobrīd lasa

Kadirovs draud Igauniju apšaudīt ar “Kinžal” raķetēm 2
FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Pievienot komentāru