EP atbalsta autoriepu energoefektivātes un drošības marķējumu

Ziņas
2009. gada 22. aprīlī 18:42 2009. gada 22. aprīlī 18:42
 

Rīga, 22.apr., LETA. No 2012.gada Eiropas Savienība (ES) plāno autoriepām ieviest marķējumu, kas informēs patērētājus par to degvielas patēriņa efektivitāti, drošības un trokšņa līmeni.

Eiropas Parlaments (EP) šodien plenārsesijā atbalstīja sagatavoto likumdošanas priekšlikumu, ierosinot vairākus grozījumus, aģentūru LETA informēja EP Preses dienestā.

Balstoties uz tiem pašiem principiem kā Eiropā labi atpazīstamais sadzīves tehnikas marķējums, autoriepu marķējums ļaus izšķirt riepu efektivitāti no degvielas patēriņa viedokļa, ar A apzīmējot visaugstāko efektivitāti un ar G viszemāko, informēja EP.

Saskaņā ar priekšlikumu piegādātājiem reklāmas izdevumos būs jāsniedz norādes par trim parametriem - degvielas patēriņa efektivitāti, saķeri ar slapju ceļu un ārējo rites troksni visām C1, C2 un C3 klases riepām, kas tiks ražotas pēc 2012.gada.

EP grozījumos prasa, lai šīs norādes tiktu iekļautas rēķinos un tiktu marķētas arī pašas riepas C1 un C2 klasei, piemēram, ar uzlīmi.

Lai veicinātu zema trokšņa līmeņa riepu iegādi, deputāti iesaka ieviest īpašu apzīmējumu "zems trokšņa līmenis", kas parāda riepu ar trokšņu slāpēšanas austiņām. Deputāti arī uzskata, ka Eiropas Komisijai jāizstrādā atsevišķi nosacījumi ziemas riepu apzīmējumiem, savukārt piegādātājiem savās tīmekļa vietnēs jāiekļauj marķējuma skaidrojumi un degvielas patēriņa efektivitātes kalkulators.

Citi šobrīd lasa

"Vēzis ir atnācis, lai uzlabotu manu dzīvi..." - Inese Supe par cīņu ar ļauno slimību
Rinkēvičs: "Priekšvēlēšanu debatēm jānotiek latviešu valodā"
Kašers pastāsta, kā radies slavenais Dona "Eirovīzijas" tērps un ko tas simbolizē
Pievienot komentāru